World

Εξαρτημένη από τη Ρωσία η Σερβία: Θέλει φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια από το Αζερμπαϊτζάν

Η Σερβία θέλει να εισάγει φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια από το Αζερμπαϊτζάν και να συμμετάσχει σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ενός υποθαλάσσιου καλωδίου στη Μαύρη Θάλασσα που θα ένωνε το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία με τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά από συνάντηση στο Βελιγράδι με τον ομόλογό του από το Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliev, αναφέρουν τα πρακτορεία Tanjug και EFE.

Ο Σέρβος πρόεδρος τόνισε ότι, στα επόμενα επτά με δέκα χρόνια, το Αζερμπαϊτζάν θα εξάγει περισσότερα από 35 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, σε σύγκριση με 22 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σήμερα, και το ήμισυ αυτού του όγκου θα προορίζεται για τις ευρωπαϊκές χώρες. «Γι’ αυτό εργαζόμαστε για τη δημιουργία μιας διασύνδεσης μεταξύ Σερβίας και Βουλγαρίας, προκειμένου να μπορέσουμε να αγοράσουμε σημαντικές ποσότητες από τους φίλους μας στο Μπακού. Ασχοληθήκαμε επίσης με τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και θα συζητήσουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους για τις συνδέσεις, καθώς πρόκειται για ένα καλώδιο (υποβρύχιο - επιμ.) μέσω της Μαύρης Θάλασσας που θα διασφάλιζε την ενεργειακή μας ασφάλεια», εξήγησε ο Βούτσιτς, προσθέτοντας ότι αυτό το θέμα θα είναι συζητήθηκε με τη Ρουμανία και την Ουγγαρία.

Τόνισε ότι οι ενεργειακές ανάγκες της σερβικής οικονομίας και του πληθυσμού αυξάνονται, επομένως η Σερβία πρέπει να αυξήσει την ενεργειακή της ασφάλεια. Η διασύνδεση φυσικού αερίου μεταξύ Σερβίας και Βουλγαρίας θα συνδεθεί με τον αγωγό φυσικού αερίου που συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία και θα διευκολύνει την εισαγωγή φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας. Η Σερβία αυτή τη στιγμή εξαρτάται σχεδόν πλήρως από το φυσικό αέριο που παρέχει η Ρωσία, ο παραδοσιακός σύμμαχός της. Το Βελιγράδι έχει μέχρι στιγμής απορρίψει τα αιτήματα της ΕΕ να συμμετάσχει στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την επίθεση κατά της Ουκρανίας.

.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR