Ραγδαίες εξελίξεις θα έχουμε όπως όλα δείχνουν, αφού η τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με δεδομένα από το Marine Traffic, μαζεύει άρον-άρον το πλωτό γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίντ Χαν, από, το λιμάνι TASUCU, καθώς, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, επήλθε συμφωνία με τη Μάλτα και η περιοχή δέσμευσης για τις σεισμικές έρευνες επεκτάθηκε και νοτίως σε χώρο δικαιοδοσίας της Μάλτας.
Η νέα NAVTEX εκδόθηκε σε συνεργασία με τη Μάλτα και σύμφωνα με αυτή δεσμεύεται μεγαλύτερη θαλάσσια έκταση για έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα η συμπληρωματική NAVTEX εκδόθηκε από τη Μάλτα καθώς βρίσκεται έξω από τα όρια του ελληνικού FIR και μεγαλώνει την θαλάσσια περιοχή από 27.000 σε 31.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σε αυτό το πλαίσιο η Μάλτα αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας να πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή.
Την ίδια στιγμή το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS T. Bush κινείται προς το Ιόνιο με κατεύθυνση νότια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο λόγος που ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε εντολή δια μέσω του υπουργού ενέργειας, είναι πιθανότατα η συμφωνία της Ελλάδος με την Μάλτα για επέκταση των σεισμικών ερευνών, ενώ και η απόφαση του προέδρου Αλ Σίσι για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας δια μέσω Ελλάδος έχει προκαλέσει οργή στην Άγκυρα μετά την διακοπή των συνομιλιών των δύο χωρών.
Ο εφιάλτης των Τούρκων είναι η χώρα μας να συμφωνήσει ΑΟΖ με την Λιβύη, μετά την συμφωνία με την Αίγυπτο, με προτροπή μάλιστα των Αμερικανών. Σε κάθε περίπτωση όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η Άγκυρα πιθανότατα να επιχειρήσει να “δράσει” στην Ανατολική Μεσόγειο με το το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν, συνοδεία τουρκικού πάνοπλου στολίσκου σε κάθε περίπτωση.
Εκτιμάται ότι ανάλογα με τις κινήσεις των Τούρκων, θα κινηθούν και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Φλώρος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία.
Ελπίζουμε πάντως, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος στην χώρα μας, να είναι αποφασισμένος να στηρίξει μια δυναμική απάντηση, αν και εφόσον οι Τούρκοι επιχειρήσουν να μας προκαλέσουν νότια της Κρήτης.
Η Τουρκία ονειρεύεται να γίνει κόμβος φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή
Όνειρα θερινής νυκτός του Τούρκου υπουργού ενέργειας για μετατροπή της Τουρκίας σε ενεργειακό κόμβο, δεχόμενη αέριο από Αζερμπαϊτζάν, Ιράκ, χώρες του Περσικού Κόλπου, Ισραήλ, μετά τις κινήσεις της Ελλάδος με Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία.
“Το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράκ, τις χώρες του Περσικού Κόλπου, το Ισραήλ μπορεί να συνδεθεί με έναν κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία”, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία έχει επεκτείνει το εθνικό ενεργειακό δίκτυο και τη χωρητικότητα του αγωγού της. "Η Τουρκία, δεδομένης της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της αξιοπιστίας των προμηθειών φυσικού αερίου. Μέχρι σήμερα, οι προμήθειες φυσικού αερίου γίνονται από Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν, Ιράν.
Το Αζερμπαϊτζάν προμηθεύει αέριο μέσω του αγωγού Μπακού-Τιφλίδα-Ερζερούμ. Από τον TANAP υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω μεταφοράς του σε ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, λόγω του βαλκανικού αγωγού κατέστη δυνατή η ενεργοποίηση του Blue Stream στη Σαμψούντα», είπε ο υπουργός.
Ο ίδιος τόνισε ότι η Ρωσία παρέχει το 40% των αναγκών της Τουρκίας σε φυσικό αέριο. "Εκτός από τη Ρωσία, η Τουρκία λαμβάνει αέριο από την περιοχή της Κασπίας, ιδίως από το Αζερμπαϊτζάν, εισάγουμε επίσης ιρανικό αέριο, ενώ υπάρχουν ευκαιρίες να αγοράσουμε φυσικό αέριο στο Ιράκ. Έχουμε έναν αγωγό που εκτείνεται μέχρι τα σύνορα με το Ιράκ. Θα μπορούσε να είναι η νέα εναλλακτική. Είναι δυνατή η αποστολή φυσικού αερίου στην Τουρκία από τις χώρες του Περσικού Κόλπου, δηλαδή από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Ομάν. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός.
Με λίγα και απλά λόγια ο Τούρκος υπουργός μας προειδοποιεί ότι η χώρα του μπορεί να γίνει κόμβος φυσικού αερίου, για αυτό και δεν απαιτείται η κατασκευή του αγωγού East Med, ο οποίος αλλάζει τον γεωπολιτικό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου.
Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει άνθρωπος από τον Καύκασο μέχρι τον Περσικό κόλπο, πλην Αζέρων και Καταριανών, που να θέλει να εναποθέσει το μέλλον της χώρας του στους νεο-Οθωμανούς Τούρκους, εκτός και να έχει αυτοκτονικές τάσεις.