Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Εκδόθηκε η NAVTEX για το πλοίο Sanco Swift -Αυτές οι είναι οι τέσσερις σημαντικές εξελίξεις στον γεωστρατηγικό-ενεργειακό τομέα που σκιαγραφούν το μέλλον στα Ελληνοτουρκικά

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για την έναρξη των σεισμικών ερευνών προκειμένου να υπάρξουν γεωτρήσεις το 2025 σε Κρήτη και Πελοπόννησο.

NAVTEX που εξέδωσε ο Σταθμός Ηρακλείου προβλέπει ότι από σήμερα 8 Νοεμβρίου 2022 και μέχρι νεωτέρας, δεσμεύονται περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, το Δυτικό Πέλαγος και δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου το πλοίο Nanco Swift να πραγματοποιήσει ανάπτυξη εξοπλισμού και σεισμικές έρευνες.

Οι συντεταγμένες!

IONIAN SEA
AEGEAN SEA
WEST AND SOUTHWEST OF KRITI ISLAND
EQUIPMENT DEPLOYMENT AND SEISMIC SURVEY WILL BE
CARRIED OUT BY VESSEL
'SANCO SWIFT'.
FROM 08 NOV 22 UNTIL FURTHER NOTICE
IN AREA BOUNDED BY:
35-40.15N 020-45.25E
36-10.07N 020-38.45E
36-40.55N 020-56.28E
36-21.72N 021-56.60E
36-04.97N 022-29.02E
35-46.68N 022-36.37E
35-27.75N 023-22.40E
35-14.00N 023-27.87E
34-59.03N 023-48.02E
34-45.00N 023-58.50E
34-41.67N 023-32.88E
35-25.00N 021-51.42E
35-11.59N 021-41.68E
WIDE BERTH REQUESTED.


Ήδη, η αμερικανική εταιρεία ExxonMobil και η ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) βρίσκονταν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για την έναρξη των σεισμικών ερευνών, αναμένοντας τον απόπλου του πλοίου που ναυλώθηκε από την νορβηγική PGS που είναι ειδική στις γεωφυσικές έρευνες. Το πλοίο έχει ολοκληρώσει τις δοκιμές των μηχανικών του συστημάτων και βρίσκεται αγκυροβολημένο στους Λιμένες της Κρήτης.

Τα Ελληνοτουρκικά και ειδικότερα το θέμα της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης μπάινουν σε νέα φάση μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για άμεση έναρξη ερευνών νότια της Κρήτης με την ExxonMobil.

Οι χάρτες των ερευνών σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ:






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

Σε πρόσφατο άρθρο  μας, αναφέραμε  ότι σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, το CNN Turk ανέφερε ότι «η Τουρκία θα στείλει τα γεωτρύπανά της, αν η Ελλάδα συμφωνήσει με την Λιβύη».

Ο αρθρογράφος της Milliyet Οζάι Σεντίρ ανέφερε: «Η Ελλάδα πιέζει έντονα και λέγοντας "η Λιβύη να κάνει συμφωνία με μας".Το  θέμα θα πρέπει να το δούμε άμεσα. Τι θα κάνουμε; Πιθανότατα θα δούμε τους όρους με τη συμφωνία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και άμεσα θα στείλουμε εκεί τα γεωτρύπανα μας. Αν πράγματι οι ΗΠΑ χάνουν την ισορροπία και πιέσουν την κυβέρνηση της Λιβύης για να συμφωνήσει με την Ελλάδα η απάντηση της Τουρκίας θα είναι ξεκάθαρη. Εμείς συμφωνήσαμε νωρίτερα μαζί τους και θα πούμε "ερχόμαστε και ξεκινάμε τις έρευνες".

Η δήλωση του Πρωθυπουργού για άμεση έναρξη των ερευνών στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, σηματοδοτεί ραγδαίες εξελίξεις, αφού η πεπατημένη οδός που ακολουθείται είναι ότι των ερευνών προηγείται NAVTEX, την  οποία και αναμένουμε.

Ωστόσο οι κινήσεις από πλευράς Ελλάδας -ΕXXON MOBIL δείχνουν αν είναι απόλυτα συντονισμένες και όχι να αποτελούν προϊόν βεβιασμένων ενεργειών, αφού το πλοίο που  ναυλώθηκε  για ανάλογες έρευνες από  νορβηγική εταιρεία  βρίσκεται  ήδη αγκυροβολημένο σε λιμάνι της νότας Κρήτης.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει υπό τον έλεγχο και εποτεία της εθνικής διαχειριστικήςεταιρείας υδρογονανθράκων και ενεργειακών πόρων (ΕΔΕΥΕΠ),  την έναρξη σεισμικών ερευνών  στις εν λόγω περιοχές που μνημονεύσαμε παραπάνω, συλλογή και επεξεργασία στοιχείων που θα προκύψουν, λήψη απόφασης για το πού θα  γίνει η πρώτη γεώτρηση, διενέργεια αυτής, με χρονικό ορίζοντα πραγματοποίησης των παραπάνω ενεργειών το 2025.

Η συνεργασία περιλαμβάνει την ExxonMobil ως διαχειριστή στην Κρήτη  σε συνεργασία με τις Helleniq Energy, Energean καθώς και την νορβηγική  PGS , με σκάφος της να ενεργεί τις προαπαιτούμενες γεωφυσικές έρευνες.

Πέραν όμως των ανωτέρω μια άλλη σημαντικότατη εξέλιξη συμπαρασύρεται από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης από την EXXON MOBIL, η οποία είναι το πάγωμα της διαδικασίας του διαγωνισμού ιδιωτικοποήσεως του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και την συνέχιση του ελέγχου αυτού από το Ελληνικό δημόσιο.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούνται 4 σημαντικές εξελίξεις, αλληλένδετες μεταξύ τους, οι οποίες σκιαγραφούν τις μελλοντικές εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

1.Η αναγγελία  από τον Έλληνα Πρωθυπουργό της  άμεσης έναρξης διαδικασιών ανεύρεσης και εξόρυξης υδρογονανθράκων από την EXXON MOBIL, που μνημονεύσαμε.

2. Η πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου της Λιβύης Φαρχάτ Μπενγκντάρα,  σύμφωνα με την οποία η χώρα του  εξετάζει την δημιουργία δύο αγωγών φυσικού αερίου προς την Ελλάδα και την αιγυπτιακή πόλη Νταμιέτα.

3.Η πρόσφατη δήλωση βόμβα από εκπρόσωπο το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ , σύμφωνα με την οποία η Ουάσιγκτον φαίνεται να συναινεί στην ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδας-Λιβύης.

4. Η αναβολή επ'άόριστον του διαγωνισμού ιδιοτικοποίησης του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και η συνέχιση λειτουργίας του υπό το καθεστώς του Δημοσίου.

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η Ελλάδα επιχειρεί να τεθεί αυτή οδηγός των εξελίξεων και όχι να έπεται αυτών, ακολουθώντας το χρονοδιάγραμα που συμφέρει τον Ερντογάν αναφορικά με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες νοτίως της Κρήτης.

Επιχειρεί ο Πρωθυπουργός μας, να καταστήσει την Ελλάδα χώρα παραγωγής φυσικού αερίου αλλά και  ενεργειακό κόμβο εξαγωγής τόσο του Ελληνικού φυσικού αερίου, όσο και  του φυσικού αερίου- ηλεκτρικής ενέργειας προερχόμενης από Ισραήλ-Αίγυπτο-Λιβύη, στην ΕΕ.

Η στάση των ΗΠΑ-Ελλάδας  αναφορικά με την συνέχιση παραμονής του λιμένα της Αλεξανδρούπολης στο Ελληνικό δημόσιο, δείχνει ξεκάθαρα την τεράστια  γεωστρατηγική  σημασία που έχει αυτός για τον εφοδιασμό με οπλικά συστήματα και μέσα των Ουκρανών στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ΗΠΑ και την διατήρηση της ειρήνης στα Δυτικά Βαλκάνια, για την ενναλακτική  οδό μεταφοράς σιτηρών από τα Ουκρανικά λιμάνια σε περίπτωση εμπλοκής της οδού Μαύρης θάλασσας-Στενά Κωνσταντινούπολης-Αιγαίο.

Συνεπώς Ουάσιγκτον και Αθήνα θέλουν να έχουν υπό τον απόλυτο έλεγχο τους το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Επίσης τα παραπάνω δείχνουν ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να επικρατεί απόλυτη ασφάλεια στον άξονα Κρήτη-Αιγαίο-Αλεξανδρούπολη.

Το θέμα είναι ότι ο Ερντογάν έχει αυτοδεσμευθεί έναντι του Τουρκικού λαού με την υλοποίηση έρευνας-εξόρυξης υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης, το επόεμνο χρονικό διάστημα, χωρίς ωστόσο να έχει προσδιορίσει το πού, δηλαδή αν θα είναι εντός της Ελληνικής ΑΟΖ, ή θα είναι πολύ κοντά στα παράλια ή και στο έδαφος της Λιβύης.

Δεν θα μας εξέπλητε καθόλου αν βλέπαμε το επόμενο χρονικό διάστημα τουρκικό γεωτρύπανο με προστασία τουρκικών πολεμικών πλοίων-drones-μαχητικών αεροσκαφών να αποπειραθεί να ενεργήσει γεωτρήσεις νότια της Κρήτης, αδιαφορώντας για το αν λίγα μίλια δυτικότερα κάνει  έρευνες η Αμερικανική EXXON ΜΟΒΙL.

Σε τέτοια περίπτωση είναι βέβαιο ότι  το επίπεδο της έντασης μεταξύ Αθήνας-Άγκυρας θα ανέβαινε επικίνδυνα, με πολύ μεγάλη πιιθανότητα μια μείζχονα Ελληνοτουρκική κρίση τουλάχιστον αρχικά, η οποία θα είχε τη δυναμική περιατέρω στρατιωτικής κλομάκωσης.

Κλείνω επισημαίνοντας ότι αναγκαιοί κατά την άποψή μας η μεταστάθμευση στην Κρήτη μαχητικών αεροσκαφών, επιπλέον ναυτικών δυνάμεών μας, αλλά και χερσαίων δυνάμεων από την Ηπειρωτική Ελλάδα.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ