Greek-Turkish Relations

Ο "πατέρας" της τουρκικής "Γαλάζιας Πατρίδας" ανοίγει το κουτί της Πανδώρας: Το γεωτρύπανο Abdülhamid Han και η περιοχή του 28ου μεσημβρινού

"Gürdeniz: Το τέταρτο πλοίο γεωτρήσεων πρέπει να σταλεί σε στρατηγικό σημείο στην Ανατολική Μεσόγειο", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Το νέο γεωτρύπανο της Τουρκίας Abdülhamid Han θα ξεκινήσει την πρώτη του αποστολή στις 9 Αυγούστου. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ανακοινώσει την περιοχή όπου θα επιχειρήσει το πλοίο, που θα πλεύσει στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο απόστρατος Αντιναύαρχος Cem Gürdeniz δήλωσε ότι το σημείο που θα καθοριστεί είναι σημαντικό για τα συμφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

CONTINUE READING

Ο απόστρατος Αντιναύαρχος Cem Gürdeniz μίλησε στον Osman Nuri Cerit από το Sputik σχετικά με την περιοχή όπου θα αναπτυχθεί το τέταρτο πλοίο γεωτρήσεων της Τουρκίας και επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η Τουρκία πρέπει να καθορίσει σημαντικά σημεία σύμφωνα με τη θέση ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα

Δηλώνοντας ότι η στασιμότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο από το 2020 δεν σημαίνει ότι έχει παραιτηθεί από τα συμφέροντά της εκεί, ο Gürdeniz είπε:

«Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί με αυτό το πλοίο θα είναι συνάρτηση της παγκόσμιας και περιφερειακής συγκυρίας στις 9 Αυγούστου. Οι στόχοι μπορεί να έχουν συζητηθεί και αποφασιστεί ξεκάθαρα 

Ωστόσο, νομίζω ότι είναι σημαντικές οι πιέσεις, οι απειλές για κυρώσεις και οι διακηρύξεις που θα γίνουν προς την Τουρκία τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από το μπλοκ της ΕΕ και από το δίδυμο Ελλάδας-Νότιας Κύπρου μέχρι εκείνη την ημερομηνία.

Η Τουρκία είναι μια οικονομικά εύθραυστη χώρα. Δεν ξέρουμε τι απάντηση, μια στρατηγική έμμεσης στάσης θα εφαρμοστεί στην Τουρκία σε αντάλλαγμα για αυτή την κίνηση στη Μεσόγειο. Θα μπορούσε να είναι μια οικονομική κίνηση, θα μπορούσε να είναι μια απειλή κυρώσεων. Αυτά δεν τα ξέρουμε.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία έχει θέσει σε αναμονή την Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της ενεργού πολιτικής από το καλοκαίρι του 2020. Η παύση αυτής της πολιτικής δεν σημαίνει ότι η Τουρκία έχει εγκαταλείψει το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας και τα θαλάσσια συμφέροντα. Αυτός ο δισταγμός δεν πρέπει να υποχωρήσει».

https://www.youtube.com/watch?v=e83pkKzER4o

Πρέπει να γίνει εργασία σε δύο Στρατηγικές περιοχές

Αναφέροντας τη σημασία της εργασίας σε δύο σημαντικές περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο για τα συμφέροντα της Τουρκίας, ο Gürdeniz είπε, «Κατά τη γνώμη μου, το μεγαλύτερο λάθος της Τουρκίας σε αυτή τη διαδικασία είναι ότι η ExxonMobil και η Qatar Oil κάνουν γεώτρηση μαζί και η Τουρκία έχει επίσης συμφέροντα στην ήπειρο.

Προέκυψε με τη μορφή μη αποστολής πλοίων και μη γεώτρησης στη λεγόμενη περιοχή αδειών 5 στην Ανατολική Μεσόγειο, που γειτνιάζει με την υποθαλάσσια πλάκα. Η περιοχή 5 καλύπτει την υφαλοκρηπίδα που διεκδικούν τόσο η Τουρκία όσο και η ελληνοκυπριακή διοίκηση. Δεν ξέρουμε αν φτιάχτηκε σιφόνι (γεωλογικός όρος) εκεί, επειδή ασκούνται άνισες πιέσεις  λόγω διαφορετικών ανυψώσεων στην περιοχή

Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό ήταν να στείλει η Τουρκία ένα πλοίο γεωτρήσεων εκεί. Αυτό όμως δεν έγινε.

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία έχει  αποστείλλει συντεταγμένες υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020.

Η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει αυτήν τη δηλωμένη περιοχή και να δείξει την παρουσία της εκεί.

Εδώ δεν υπάρχει έννοια να πέσουμε κοντά στην ελληνική πλευρά της ελληνοκυπριακής πλευράς και να πέφτουμε μακριά από την ελληνική πλευρά. Αυτό είναι ένα δηλωμένο πεδίο. Αυτή η θαλάσσια περιοχή, η υφαλοκρηπίδα είναι πλέον η πατρίδα σου, πρέπει να  δράσεις παντού.

Η Τουρκία δεν έχει περάσει στα δυτικά του 28ου ανατολικού γεωγραφικού μήκους μέχρι σήμερα. Δεν πλησίασε. Η Τουρκία πρέπει να το κάνει αυτό.

Πέρα από αυτό, εάν ο χώρος γεώτρησης που θα ανακοινωθεί στις 9 Αυγούστου δεν προσφέρει σημαντικά πολιτικά πλεονεκτήματα στην Τουρκία και πηγαίνει σε πεδίο που δεν βλάπτει κανέναν, δεν θα έχει πολιτικό και γεωπολιτικό επίπτωση.

Πρέπει να ενεργούμε σύμφωνα με τη θέση ότι τα Ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα

Τονίζοντας ότι εάν το πλοίο δεν εκτελέσει καθήκοντα σε αυτά τα στρατηγικά σημεία, το βήμα που θα γίνει δεν θα έχει καμία σημασία, ο Gürdeniz είπε:

«Η Τουρκία πρέπει να κάνει γεωτρήσεις σε ένα στρατηγικό σημείο στην Ανατολική Μεσόγειο. Ένα από αυτά τα στρατηγικά σημεία θα πρέπει να είναι το λεγόμενο πεδίο 5 όπου πραγματοποιούν γεωτρήσεις η ExxonMobil και η Qatar Oil, ή πρέπει να είναι ένα πεδίο στα δυτικά του 28ου μεσημβρινού

Θα πρέπει να ενεργήσουμε σύμφωνα με τη θέση ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

Πρέπει να το αποδείξουμε και αυτό μπορεί να αποδειχθεί μόνο με μια κίνηση στο πεδίο. Αυτή η κατάσταση θα φέρει κρίση στη σημερινή συγκυρία. Μπορεί η κυβέρνηση να αντέξει αυτή την κρίση;

Δεν ξέρω. Δεν νομίζω ότι μπορείτε να το αντέξετε οικονομικά υπό τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες. Τότε, η καθέλκυση αυτού του πλοίου με μια τόσο μεγάλη εκστρατεία δημοσίων σχέσεων δεν έχει μεγάλη σημασία αν δεν πάει στα στρατηγικά σημεία που ανέφερα"

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Ο γνωστός  για τις μαξιμαλιστικές θέσεις του, Τούρκος Αντιναύαρχος Gürdeniz, εμπνευστής της "Γαλάζιας Πατρίδας" των Τούρκων ξαναχτύπησε...

Αυτή τη φορά επιχειρεί να πείσει ότι η Τουρκία θα πρέπει να στείλει το γεωτρύπανο της Abdülhamid Han, είτε στο οικόπεδο 5 της Κυπριακής ΑΟΖ, είτε δυτικότερα του 28ου μεσημβρινού, στην Ελληνική ΑΟΖ, προκειμένου η ενέργεια αυτή να αποτελεί λογική  συνέχεια της  παράνομης κατάθεσης συντεταγμένων της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020, ενεργώντας σύμφωνα με την παντελώς ανυπόστατη τουρκική θέση κατά το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας,  ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

Αναφορικά με την αποστολή του  τουρκικού γεωτρύπανου  δυτικά του 28ου μεσημβρινού ,ουσιαστικά ο Τούρκος απόστρατος Αντιναύαρχος  εισηγείται το τουρκικό γεωτρύπανο να ενεργήσει σε θαλάσσια περιοχή πολύ κοντά  σε Ρόδο (ανατολικά Λίνδου και νοτιότερα) -Κάρπαθο-Κάσο-Κρήτη.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί η Τουρκία να ακυρώσει τη Συμφωνία μερικής οριοθέτησης των ΑΟΖ  Ελλάδας-Αιγύπτου που υπεγράφη στις 6 Αυγούστου 2020 και η οποία είχε ως ανατολικό όριο τον 28ο μεσημβρινό.

Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία θα βάλει κυριολεκτικά φωτιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αν και στο τέλος ο Gürdeniz, "κρατάει πισινή" θα λέγαμε, αναφέροντας ότι "αυτή η κατάσταση θα φέρει κρίση στη σημερινή συγκυρία. Μπορεί η κυβέρνηση να αντέξει αυτή την κρίση;  Δεν ξέρω. Δεν νομίζω ότι μπορείτε να το αντέξετε οικονομικά υπό τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες."

Τέλος υπενθυμίζουμε ότι εντός του Αυγούστου οι κρίσιμες συμβολικές ημερομηνίες εκδήλωσης της τουρκικής επιθετικότητας σε βάρος μας είναι η η 6η Αυγούστου 2020(ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για τις ΑΟΖ), η 14η Αυγούστου 1974(Αττίλας 2) και η 30η Αυγούστου 1922 (ημέρα νίκης των Τούρκων σε βάρος μας). 

https://www.youtube.com/watch?v=L-UNKQZHss0

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR