Greek-Turkish Relations

Ρωσική παρέμβαση για τα τουρκικά F-16: Στόχος είναι να περιοριστεί η Τουρκία

Το αφήγημα που στήνει η Άγκυρα για την αγορά των F-16 από τις ΗΠΑ, βρίσκει υποστήριξη από την Ρωσία, καθώς ο Andrey Koşkin, Ειδικός της Ένωσης Ρωσικών Στρατιωτικών Πολιτικών Επιστημόνων, υποστήριξε ότι στόχος των ΗΠΑ είναι να περιοριστεί η Τουρκία.

Αξιολογώντας την είδηση ​​ότι οι ΗΠΑ ζητούν να εκπληρωθούν δύο προϋποθέσεις για την πώληση F-16 στην Τουρκία, ο Ρώσος εμπειρογνώμονας είπε: «Δεν είναι περίεργο που οι ΗΠΑ έχουν θέσει όρους για την πώληση των F-16. Έτσι, θέλουν να χαλιναγωγήσουν την Τουρκία».

Να επισημάνουμε ότι, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υποστήριξε την τροποποίηση του Νόμου περί Εθνικής Άμυνας Εξουσιοδότησης (NDAA), ότι η μεταφορά πολεμικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα πρέπει να περιλαμβάνει την απαίτηση να μην χρησιμοποιούνται για παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου.

Υπενθυμίζεται ότι, η τροπολογία  του Κρίς Πάπας  που ψήφισαν οι Aμερικανοί γερουσιαστές  για το θέμα της πώλησης των F-16 στην Τουρκία αναφέρει ότι :«Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν μπορεί να πωλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή αναβάθμισης  τους με  κιτ εκσυγχρονισμού, σύμφωνα με οποιαδήποτε αρχή που προβλέπεται από τον νόμο περί ελέγχου εξαγωγών όπλων, στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιαδήποτε υπηρεσία ή όργανο της Τουρκίας, εκτός εάν ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) παράσχει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής  Γερουσίας, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις επιτροπές Άμυνας του Κογκρέσου διαβεβαίωση ότι:

Αυτή η πώληση είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, και λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16, δεν θα χρησιμοποιηθούν  από την Τουρκία για επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τουρκικό μέσο ενημέρωσης, ο Ειδικός της Ένωσης Ρωσικών Στρατιωτικών Πολιτικών Επιστημόνων, Επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Πλεχάνοφ,  Andrey Koşkin, απάντησε σε ερωτήσεις όπως ποιος είναι ο κύριος σκοπός των όρων των ΗΠΑ, εάν η Ουάσιγκτον μπορεί να επηρεάσει τη στάση της Τουρκίας στις στρατιωτικές-τεχνικές προτιμήσεις και ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση της τουρκοαμερικανικής εταιρικής σχέσης στον στρατιωτικό-τεχνικό τομέα.

Οι ΗΠΑ θέλουν να ελέγχουν την Τουρκία  

Ο Koşkin είπε, «Αυτή τη στιγμή, η Τουρκία βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής του παγκόσμιου κοινού, ιδιαίτερα του δυτικού κόσμου, σχετικά με την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνεχιζόμενη απόσταση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον, ειδικά στη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία, γνωρίζουμε ότι η Ουάσιγκτον έχει σοβαρές απαιτήσεις για την αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία.

Οι Αμερικανοί έχουν επιβάλει ακόμη και κυρώσεις σε πραγματικούς ανθρώπους στην Τουρκία. Επιπλέον, η Τουρκία έχει αποκλειστεί από την κοινή παραγωγή του F -35 μαχητικά. Αλλά αυτό κανένα από τα βήματα δεν λειτούργησε. Η Τουρκία αγόρασε τους S-400 επειδή ανταποκρίθηκε στα εθνικά της συμφέροντα, αλλά ταυτόχρονα αυτό απέτρεψε τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ» και συνέχισε:

«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν θέσει όρους για την πώληση πολεμικών αεροσκαφών F-16. Έτσι, επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά ότι θέλουν να χαλιναγωγήσουν την Τουρκία, και ότι με αυτόν τον τρόπο, προσπαθούν να δηλώσουν ότι η Τουρκία είναι μέλος μιας στρατιωτικής συμμαχίας στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν άνευ όρων κυριαρχία. Η Τουρκία θα συνεχίσει τον αγώνα της για πλήρη ανεξαρτησία στην εξωτερική πολιτική. Οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις στον στρατιωτικό-τεχνικό τομέα, συνεχίζονται κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες».

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας αναφέραμε: Το αφήγημα που στήνει η Άγκυρα για την αγορά των F-16 από τις ΗΠΑ και η Ελληνική αντίδραση.

Τονίσαμε δε ότι, οι Τούρκοι επικαλούμενοι  πηγές στην Άγκυρα  που πιστεύουν ότι εάν ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, επιμείνει ειλικρινά στις προηγουμένως ανακοινωθείσες θέσεις του, θα βρει τρόπους να παρακάμψει αυτή τη διαδικασία, επιχειρούν να στήσουν το αφήγημά τους πάνω σε δύο πυλώνες, οι οποίοι είναι οι ακόλουθοι :

Ο πρώτος ότι  το Εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ συνάδει με την ασφάλεια του ΝΑΤΟ, του οποίου είναι μέλος η Τουρκία και συνεπώς μετά μάλιστα τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι προς το συμφέρον ΗΠΑ-ΝΑΤΟ να ενισχυθεί η τουρκική πολεμική αεροπορία με αγορά  40 νέων F-16 και με εκσυγχρονισμό 80 ήδη υπαρχόντων στις τάξεις της.

Ο δεύτερος είναι μια έκθεση του State Departmenet  με τίτλο «Η έκθεση (Παρέμβαση άλλων χωρών στον εναέριο χώρο της Ελλάδας Νόμος για την Ανατολική Μεσόγειο και Συνεργασία Ασφαλείας) που υποβλήθηκε από στο Κογκρέσο το 2019, όπου αυτή ανέφερε ότι, το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ  δεν είχε στοιχεία για να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της Ελλάδας, για παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από το 2017, δηλώνοντας  επιπλέον ότι δεν συμμερίζεται τη θέση της Ελλάδας σχετικά με τον εναέριο χώρο της.

 

https://www.youtube.com/watch?v=L-UNKQZHss0

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR