Armed Conflicts
Updated at:

Υπάρχει ελληνικό ενδιαφέρον! Οι συνοριακές διαφορές Κιργιστάν-Τατζικιστάν εφαλτήριο για "'αναμέτρηση" Τουρκίας-ΝΑΤΟ-ΗΠΑ με Ρωσία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μονοπωλήσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα διάφορες φαινομενικά ανώδυνες και πρόσκαιρες συγκρούσεις στα σύνορα κρατών να περνούν σχεδόν απαρατήρητες.

Αυτό συνέβη στην περίπτωση της ανταλλαγής πυρών που σημειώθηκε χθές στα σύνορα Κιργιστάν και  Τατζικιστάν,  από τους συνοριοφύλακες των 2 κρατών, με αποτέλεσμα  σήμερα να αποφασιστεί εκεχειρία  όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ωστόσο εκτίμησή μας είναι ότι το θέμα θα μας απασχολήσει στη συνέχεια και μάλιστα θα έχει και  σημαντικά απόνερα -επιπτώσεις για την Τουρκία αλλά και για την Ελλάδα.

CONTINUE READING

Οι ανταλλαγή πυρών στην μεθόριο Κιργιστάν-Τατζικιστάν

Συγκεκριμένα οι αντιπροσωπείες του Τατζίκ και της Κιργιζίας συναντήθηκαν σήμερα για τη χθεσινή ανταλλαγή πυροβολισμών κατά μήκος των αμοιβαίων συνόρων.

Τα μέρη συμφώνησαν να αποσύρουν τα στρατεύματα σε μόνιμες αναπτύξεις, να ανακαλύψουν τα αίτια του συμβάντος και κατέληξαν σε συμφωνία για θέματα ασφάλειας, κατοχής γης και άρδευσης.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν με την υπογραφή κατάλληλου πρωτοκόλλου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο συνοριακό σημείο διέλευσης Ovchi-Qalacha – Kulundu (BCP).

Το κέντρο Τύπου του γραφείου του κυβερνήτη Sughd αναφέρει ότι η αντιπροσωπεία του Τατζικιστάν εκπροσωπήθηκε από τον αρχηγό της υπηρεσίας συνοριακής φρουράς του Τατζικιστάν, Στρατηγό Rajabali Rahmonali, και τον κυβερνήτη της επαρχίας Sughd, Rajabboy Ahmadzoda.

Η Κιργιζική πλευρά εκπροσωπήθηκε από τον αρχηγό της Υπηρεσίας Συνοριοφυλακής της Κιργιζίας, Ουλάρμπεκ Σαρσέγιεφ, και τον κυβερνήτη της περιοχής Μπάτκεν, Αμπντικαρίμ Ραχμονάλι.

Σε μια άτυπη συνομιλία με δημοσιογράφους, ο κυβερνήτης της Σούγκντ, Ρατζαμπόι Αχμάντζοντα, είπε ότι το περιστατικό προκλήθηκε από παρεξήγηση μεταξύ δύο συνοριοφυλάκων Τατζίκ και Κιργιζίας, χωρίς να δίνονται περαιτέρω διευκρινήσεις

Υπενθυμίζεται ότι δύο άτομα έχουν τραυματιστεί στην τελευταία ανταλλαγή πυροβολισμών κατά μήκος των συνόρων Τατζικιστάν-Κιργιζίας. Το περιστατικό φέρεται να έχει αυξήσει την ένταση.

Η ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ των Τατζικιστάν και των Κιργιζίων συνοριοφυλάκων φέρεται να σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης (12 Απριλίου) κοντά στο τζαμοτάκι Khistevarz στην περιοχή Bobojon-Ghafourov της βόρειας επαρχίας Sughd του Τατζικιστάν.

Ο επικεφαλής της περιφέρειας Bobojon-Ghafourov Zafarbek Davlatzoda επιβεβαίωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Asia-Plus ότι η ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ των συνοριοφυλάκων των δύο χωρών σημειώθηκε κοντά στο τζαμοτάκι Khistevarz του Τατζικιστάν και στο χωριό Borboduk της Κιργιζίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανταλλαγή πυροβολισμών σταμάτησε μετά τη συνάντηση των συνοριακών εκπροσώπων του Τατζικιστάν και της Κιργιζίας.

«Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και εκτιμάται ως σταθερή», πρόσθεσε ο Νταβλατζόντα. Απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη σύγκρουση.

Εν τω μεταξύ, η Τατζικική Υπηρεσία του Radio Liberty, γνωστή τοπικά ως Radio Ozodi, επικαλούμενη την πηγή της, λέει ότι ένας 27χρονος Τατζίκος συνοριοφύλακας Zoir Saidumarov τραυματίστηκε σοβαρά στη ανταλλαγή πυροβολισμών.

«Ως αποτέλεσμα της ανταλλαγής πυροβολισμών, ο 27χρονος λοχίας Zoir Saidumarov, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή Dousti στην επαρχία Khatlon, τραυματίστηκε σοβαρά. Ο λοχίας φέρει τραύματα από πυροβολισμό στην κοιλιά και στο στήθος. Τώρα χειρουργείται, η κατάστασή του είναι σοβαρή», είπε η πηγή του Radio Ozodi.

Η συνοριακή υπηρεσία του Τατζικιστάν δεν έχει σχολιάσει ακόμη τη σύγκρουση.

Εν τω μεταξύ, η υπηρεσία συνοριοφυλάκων της Κιργιζίας κατηγόρησε τους Τατζικιστάν συνοριοφύλακες ότι προκάλεσαν τη σύγκρουση και άνοιξαν πυρ εναντίον των Κιργιζίων συνοριοφυλάκων.

Η υπηρεσία συνοριακής φύλαξης του Κιργιστάν αναφέρει ότι ένα άτομο τραυματίστηκε στην τελευταία ανταλλαγή πυροβολισμών κοντά σε ένα αμφισβητούμενο τμήμα των συνόρων Κιργιζίας-Τατζίκ.

Μια δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την υπηρεσία συνοριοφυλάκων της Κιργιζίας αναφέρει ότι συνοριοφύλακες από τις δύο χώρες άρχισαν να πυροβολούν ο ένας τον άλλον στις 12 Απριλίου κοντά στο χωριό Maksat στην περιοχή Leilek, αφού οι Τατζικέζοι συνοριοφύλακες μετακινήθηκαν 20 μέτρα εντός της Κιργιζίας επικράτειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Κιργίζοι συνοριοφύλακες έριξαν προειδοποιητικές βολές, αλλά οι Τατζίκοι συνοριοφύλακες άρχισαν στη συνέχεια να πυροβολούν τους Κιργίζους συνοριοφύλακες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ένας συνοριοφύλακας νοσηλεύτηκε με σοβαρά τραύματα και αρκετά χωριά στην περιοχή Λέιλεκ εκκενώθηκαν.

Η υπηρεσία συνοριοφυλάκων της Κιργιζίας περιέγραψε την κατάσταση κατά μήκος των συνόρων ως τεταμένη και είπε ότι η Κρατική Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας της Κιργιζίας λαμβάνει όλα τα μέτρα για να σταθεροποιήσει την κατάσταση.

Εν τω μεταξύ, το πρακτορείο ειδήσεων της Κιργιζίας 24.kg, επικαλούμενο αξιωματούχο του Υπουργείου Υγείας της Κιργιζίας, αναφέρει ότι δύο με τραύματα από θραύσματα, ένας πολίτης και ένας συνοριοφύλακας, εισήχθησαν σε νοσοκομείο στην περιοχή Λέιλεκ.

Η προϊστορία

Η ανταλλαγή πυροβολισμών την Τρίτη έλαβε χώρα λίγες εβδομάδες αφότου οι συνοριοφύλακες από τις δύο πλευρές αντάλλαξαν πυρ στις 10 Μαρτίου. Σύμφωνα με έναν κάτοικο του Τζαμοάτ Chorkuh του Τατζικιστάν, ένας Τατζικιστάν συνοριοφύλακας σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν τότε.

Στα τέλη Ιανουαρίου, ξέσπασαν συγκρούσεις κατά μήκος ενός τμήματος των κακώς οριοθετημένων συνόρων των δύο χωρών σε μια αντιπαράθεση για έναν αποκλεισμένο δρόμο.

Η Κρατική Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας του Τατζικιστάν ανέφερε τότε ότι δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 10 άνθρωποι -έξι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και τέσσερις πολίτες -τραυματίστηκαν.

Οι αρχές της Κιργιζίας ανέφεραν ότι 12 Κιργίζοι υπήκοοι τραυματίστηκαν σοβαρά και περισσότεροι από 24.200 Κιργίζοι πολίτες απομακρύνθηκαν από την περιοχή λόγω των μαχών τον Ιανουάριο.

Τον Απρίλιο του 2021, συγκρούσεις με στρατιωτικό προσωπικό κατά μήκος των συνόρων Τατζικιστάν-Κιργιστάν άφησαν δεκάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές.

Η πραγματική  πηγή της έντασης

Σχεδόν το ήμισυ των συνόρων Τατζικιστάν-Κιργιζίας μήκους 970 χιλιομέτρων δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί, οδηγώντας σε επαναλαμβανόμενες εντάσεις από τότε που οι δύο χώρες απέκτησαν την ανεξαρτησία τους μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης πριν από περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Πολλές παραμεθόριες περιοχές στην Κεντρική Ασία έχουν αμφισβητηθεί από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα περίπλοκη κοντά στους πολυάριθμους θύλακες στην ασταθή κοιλάδα Φεργκάνα, όπου συναντώνται τα σύνορα του Τατζικιστάν, της Κιργιζίας και του Ουζμπεκιστάν.

Ο ρόλος Τουρκίας-ΝΑΤΟ-Ρωσίας

Όλοι γνωρίζουμε ότι με αφορμή τον  πόλεμο στην Ουκρανία υπάρχει μεγάλη η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ- ΝΑΤΟ-ΕΕ με  τη Ρωσία, η οποία αναμένουμε να συνεχιστεί ακόμη και μετά το τέλος του συγκεκριμένου πολέμου.

Ουσιαστικά μιλάμε για την έναρξη μιας νέας περιόδου "Ψυχρού πολέμου" στην Ευρώπη , αλλά και στον κόσμο γενικότερα, μεταξύ Δύσης -Ανατολής , η οποία όμως θα έχει και περιφερειακές εκφάνσεις.

Μια από τις περιοχές υψηλού  γεωπολιτικού ενδιαφέροντος για Ρωσία-Κίνα και ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ , είναι η περιοχή της Ευρασίας και συγκεκριμένα της Υπερκαυκασίας , αφού εκεί στοιχίζεται.

Ωστόσο ο Πούτιν έδειξε με τον πόλεμο στην Ουκρανία ότι θέλει να ελέγχει την "αυλή" της Ρωσίας και συνεπώς και τι γίνεται μεταξύ Κιργιστάν και Τατζικιστάν, όπου και το νότιο μαλακό υπογάστριό της.

Σε  προγενέστερο άρθρο μας εδώ και 3 μήνες..., είχαμε αναφερθεί με τίτλο  Τουρκικό ΝΑΤΟ! Η Άγκυρα "ψήνει" ενιαίο στρατό από τα κράτη του "Οργανισμού Τουρκικού κόσμου", στις προσπάθειες της Τουρκίας για δημιουργία με όχημα τον Οργανισμό Τουρκικών κρατών,  μιας  "μίνι ΕΕ θα λέγαμε τουρκόφωνων κρατών στην Υπερκαυκασία".

Ευελπιστεί με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσει πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συμμαχία και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών του εν λόγω Οργανισμού, επιχειρώντας σε πρώτο χρόνο να πετύχει από αυτόν την αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο.

Η συμμετοχή της Τουρκίας στον πόλεμο πέρυσι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων, είχε ως απώτερο σκοπό την επικοινωνία του Ανατολικού με το Δυτικό Αζερμπαϊτζάν με την κατάληψη του στρατηγικής σημασίας διαδρόμου του Ζangezur, και κατ' έπέκταση της Τουρκίας μέσω Αζερμπαϊτζάν με την Κασπία θάλασσα και μέσω αυτής με το Καζακστάν.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών, περιλαμβάνει το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, την Τουρκία και το Ουζμπεκιστάν, καθώς και την Ουγγαρία και το Τουρκμενιστάν ως χώρες παρατηρητές.

Συνεπώς  ΗΠΑ-ΝΑΤΟ αναμένεται να πατρονάρουν την Τουρκία στο εγχείρημά της, πράγμα που φυσικά ο Ερντογάν θα το πουλήσει ότι ως χώρα παρεμβαίνει για λογαριασμό της Δύσης υπέρ του Κιργιστάν που ανήκει στον Οργανισμό Τουρκικών κρατών στη διένεξή του με το Τατζικιστάν

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι οι Τούρκοι πολιτικοί περιοδικά «ενισχύουν την ιδέα της τουρκικής ενότητας».

Αλλά και ο γνωστός και μη εξαιρετέος  απόστρατος Τούρκος Ναύαρχος Cihat Yaycı δήλωσε: «Ο στρατός του Τουράν πρέπει να δημιουργηθεί»

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον για μη ευόδωση των τουρκικών σχεδιασμών για συσπείρωση των κρατών του Οργανισμού τουρκικού κόσμου γύρω της , για ανάσχεση της τουρκικής επιρροής  άλλων χωρών στις χώρες της Υπερκαυκασίας.

Ο λόγος προφανής αφού η Τουρκία σε περίπτωση υλοποίησης των σχεδιασμών της για την Υπερκαυκασία, θα αποκτούσε πολιτική, οικονομική και στρατιωτική ισχύ πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τώρα, με τις ευλογίες μάλιστα ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, δίνοντας "αέρα στα πανιά της" για υλοποίηση των στόχων της σε βάρος μας σε Αιγαίο, Θράκη και ΝΑ Μεσόγειο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR