Greek-Turkish Relations
Updated at:

Η Ελλάδα αντεπιτίθεται! Kίνηση-μάτ στη Λιβύη προκειμένου να πετάξει στα σκουπίδια το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο για τις ΑΟΖ

Ο Εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν λέει σε δήλωσή του, ότι οι στρατιωτικές και ναυτικές συμφωνίες που υπογράφηκαν με τη Λιβύη εξακολουθούν να ισχύουν.

Παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων μερών εντός της Λιβύης ή ορισμένων χωρών της περιοχής για τις δύο συμφωνίες, οι Λίβυοι έχουν ξεκάθαρη θέση να συνεχίσουν να εργάζονται για τις δύο συμφωνίες και αυτό είναι ικανοποιητικό για την Τουρκία, πρόσθεσε ο Τούρκος αξιωματούχος

 Ο Καλίν επιβεβαίωσε  επίσης ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει την υποστήριξή της στην πολιτική διαδικασία της Λιβύης και οι εκλογές είναι ένα από τα βήματα και τα στάδια αυτής της διαδικασίας.

«Οι συνθήκες δεν ήταν κατάλληλες για τη διεξαγωγή των εκλογών, έτσι οι Λίβυοι αποφάσισαν να τις αναβάλουν κατόπιν συμφωνίας μεταξύ τους», είπε ο Καλίν, υποδεικνύοντας ότι η κυβέρνησή του είχε υποβάλει προτάσεις σχετικά με αυτό.

https://www.youtube.com/watch?v=JjsMSJtSsO4

Εξέφρασε την ελπίδα του ότι η νέα πολιτική διαδικασία θα ανακοινωθεί σύντομα, μέσα σε ένα νέο χρονοδιάγραμμα και έναν διαφανή οδικό χάρτη χωρίς να προκαλείται ένταση ή σύγκρουση.

Ο Τούρκος αξιωματούχος τόνισε ότι ανεξάρτητα από το πότε οι Λίβυοι αποφασίσουν να προχωρήσουν στις εκλογές και τον τρόπο διεξαγωγής τους, η Άγκυρα θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό των Λίβυων ως ενεργός υποστηρικτής και διευκολυντής της πολιτικής διαδικασίας.

Η διατήρηση της ηρεμίας στο έδαφος στη Λιβύη είναι ζωτικής σημασίας μετά την απόφαση για αναβολή των προεδρικών εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου, οι οποίες αποτελούν μέρος της πολιτικής διαδικασίας υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην 75η σύνοδό του Volkan Bozkır.

«Στη Λιβύη η διεξαγωγή των εκλογών με δίκαιο, αξιόπιστο και ανεξάρτητο τρόπο, η αναγνώριση των εκλογικών αποτελεσμάτων από όλα τα κόμματα και η άσκηση εξουσίας από τη νέα κυβέρνηση σε ολόκληρη τη χώρα, είναι κρίσιμα για τη διασφάλιση της ενότητας και της ακεραιότητας της Λιβύης. », υπογράμμισε ο Bozkır στο Twitter.

Τόνισε ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν σε «στερεά νομική βάση, η οποία επιτυγχάνεται με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, μεταξύ όλων των αρμόδιων θεσμών, σύμφωνα με την Πολιτική Συμφωνία της Λιβύης».

«Σε αυτό το στάδιο, είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ηρεμία από όλες τις συνιστώσες που σχετίζονται με τις εκλογές, μέσα από ένα νομικό πλαίσιο και στη βάση κοινής κατανόησης», προέτρεψε ο Μποζκίρ.

Πρόσθεσε ότι μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές, θα πρέπει να αποφευχθούν τα ευάλωτα κενά εξουσίας και οι προσπάθειες πολιτικής αποσταθεροποίησης για την ευημερία του λαού της Λιβύης.

«Όλα τα λιβυκά κόμματα θα πρέπει να ενεργήσουν με αίσθημα ευθύνης και σύνεσης», τόνισε.

«Η πολιτική διαδικασία πρέπει να είναι υπό την ηγεσία της Λιβύης και να διεξαχθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε.

Η Τουρκία έχει εκφράσει ότι συνεχίζει να στηρίζει τον λιβυκό λαό και την πολιτική διαδικασία που διευκολύνει ο ΟΗΕ στη χώρα.

«Βλέπουμε τις εκλογές στη Λιβύη ως ένα ζωτικό σημείο καμπής στη μεταβατική περίοδο και τις υποστηρίζουμε», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε γραπτή δήλωση μετά την καθυστέρηση των εκλογών.

Η Τουρκία και η Λιβύη έχουν στενότερους δεσμούς τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά την υπογραφή των συμφώνων για την ασφάλεια και τα θαλάσσια σύνορα τον Νοέμβριο του 2019 και τη βοήθεια της Τουρκίας να βοηθήσει τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης να απωθήσει τις δυνάμεις του πραξικοπηματία στρατηγού Khalifa Haftar.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης την περασμένη εβδομάδα έκρινε ότι η ψηφοφορία, που είχε σκοπό να δώσει τέλος στις πολυετείς συγκρούσεις στο βορειοαφρικανικό έθνος, ήταν «αδύνατο» να διεξαχθεί εγκαίρως.

Οι εκλογές επρόκειτο να διεξαχθούν λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, μετά την ορόσημο εκεχειρία  των εμπολέμων παρατάξεων Ανατολής-Δύσης  στη Λιβύη , η οποία  πλήττεται από μια δεκαετία συγκρούσεων από την εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε τον δικτάτορα Μοαμάρ Καντάφι.

https://youtu.be/NJIISt27RBY

Ωστόσο, η προετοιμασία για τις πρώτες προεδρικές εκλογές της χώρας επισκιάστηκε από τις οργισμένες διαφωνίες σχετικά με τη νομιμότητά τους και τις υποψηφιότητες πολλών αμφιλεγόμενων προσωπικοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του γιου του Καντάφι, Σεΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι.

Ένα σημείο αμφισβήτησης ήταν ένας νόμος για τις προεδρικές εκλογές που ψηφίστηκε αμφιλεγόμενα από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Aguila Saleh, ο οποίος σύμφωνα με τους επικριτές παρέκαμψε τη νόμιμη διαδικασία και ευνόησε τον σύμμαχό του, Χάφταρ.

CONTINUE READING

Στον εν λόγω νόμο αντιτάχθηκαν σθεναρά φατρίες στη δυτική Λιβύη, όπου ο Χάφταρ είχε διεξάγει μια μάχη διάρκειας ενός έτους για να καταλάβει την Τρίπολη.

Το εκλογικό συμβούλιο πρότεινε την αναβολή της ψηφοφορίας κατά ένα μήνα έως τις 24 Ιανουαρίου, αλλά δεδομένης της έχθρας μεταξύ του ανατολικού κοινοβουλίου και των αρχών στην Τρίπολη, η συμφωνία για μια νέα ημερομηνία δεν θα είναι καθόλου εύκολη.

Η καθυστέρηση  των εκλογών θεωρείται ως  "άσχημη εξέλιξη" για τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία υιοθέτησαν πιλοτικά την κατάπαυση του πυρός του Οκτωβρίου 2020 και ξεκίνησαν μια διαδικασία διαλόγου που αποσκοπούσε στη σταθεροποίηση της χώρας.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Jan Kubis παραιτήθηκε μόλις ένα μήνα πριν από τις κάλπες και η Αμερικανίδα διπλωμάτης Stephanie Williams διορίστηκε ειδική σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη.

Δεν υπάρχει ένδειξη για  διεξαγωγή των εκλογών σύντομα

Περισσότερο από μία εβδομάδα μετά τις καθυστερημένες προεδρικές εκλογές στη Λιβύη, που θεωρούνται κρίσιμες για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα που πλήττεται από συγκρούσεις, δεν υπάρχει ένδειξη ότι η πολυαναμενόμενη ψηφοφορία θα διεξαχθεί σύντομα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα ηγήθηκε μιας κυβερνητικής συνεδρίασης, η πρώτη του από τότε που κατέθεσε την υποψηφιότητά του για πρόεδρος τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με έναν εκλογικό νόμο, οι κρατικοί αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις προεδρικές εκλογές πρέπει να παραιτηθούν προσωρινά από τις θέσεις τους.

Η επιστροφή του Dbeibah στη θέση του ενίσχυσε τις αμφιβολίες ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν σύντομα.

Η προσωρινή κυβέρνησή του ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάρτιο μετά την εκλογή της σε μια διαδικασία με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών με στόχο να ηγηθεί της Λιβύης μέχρι τις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου.

https://youtu.be/qhf2B_I6hMM

Ο Ντμπέιμπα δήλωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνησή του εργάστηκε για να αποκαταστήσει την ασφάλεια στη χώρα της Βόρειας Αφρικής, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λιβύης LNA.

"Παρά την απογοήτευση για τη μη διεξαγωγή εκλογών, η σύγκρουση εξακολουθεί να είναι πολιτική, όχι μέσω εσωτερικών μαχών ή πολέμου", πρόσθεσε.

Η Ελλάδα αντεπιτίθεται

Την ώρα που οι Τούρκοι λένε τα δικά τους και προσπαθούν να υποθηκεύσουν τη νομιμοποίηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου από την Βουλή της Λιβύης και τον όποιο νέο Πρόεδρο και κυβέρνηση εκπηγάσουν μετά τις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, η Ελλάδα κάνει τους σχεδιασμούς της και αντεπιτίθεται

Συγκεκριμένα τηλεδιάσκεψη Ελλάδας-Λιβύης, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, περιελάμβανε πολλούς άξονες συνεργασίας Ελλάδας-Λιβυης,, με κυριότερο τη διευκόλυνση των ταξιδιωτικών διαδικασιών και το άνοιγμα απευθείας αεροπορικών και ναυτιλιακών γραμμών μεταξύ των δύο χωρών,  όπως γράφουν λιβυκά ΜΜΕ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων,  Γιουσούφ αλ Ακούρι, συζήτησε με τον Έλληνα Πρέσβη (Επιτετραμένο) στη Λιβύη Ιωάννη Σταματέκο, μέσω τηλεδιάσκεψης, την αποκλειστική οικονομική ζώνη μεταξύ των δύο χωρών και τη θαλάσσια συμφωνία που συνήψε η προηγούμενη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας με την Τουρκική Δημοκρατία.

Ο Αλ Ακούρι τόνισε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων, εκτός από την σταθερότητα για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, λαμβάνει επίσης υπόψη τη σταθερότητα της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου και την επίτευξη μιας δίκαιης και συνολικής συμφωνίας για το μοίρασμα των πόρων της ανατολικής Μεσογείου.

Πρόσθεσε ότι η θαλάσσια συμφωνία μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας δεν επιτεύχθηκε από τη λιβυκή κυβέρνηση και δεν ήρθε στη Βουλή των Αντιπροσώπων για  συζήτηση και επικύρωση

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Τουρκία εμμένει και θα συνεχίσει να εμμένει στις προβλέψεις του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου για τις ΑΟΖ, με το οποίο επιχειρείται η υφαρπαγή μεγάλου μέρους της ελληνικής ΑΟΖ νοτίως Κρήτης και  το οποίο  σημειωτέον δεν έχει έρθει προς συζήτηση στη βουλή της Λιβύης, ούτε έχει επικυρωθεί από αυτήν

Παράλληλα ούτε λόγος να γίνεται από πλευράς Τούρκων για αποχώρηση των μισθοφόρων τους καθώς και του προσωπικού των Ενόπλων τους δυνάμεων από το έδαφος της Λιβύης

Και πως να γίνεται λόγος άλλωστε, αφού αυτοί αποτελούν το εργαλείο εκείνο με το οποίο η Τουρκία, αν οι σχεδιασμοί της αποτύχουν για αποδοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου από τον νέο Λίβυο Πρόεδρο και την κυβέρνησή του, θα πιέσει ενεργότατα για την νομιμοποίησή του.

Ωστόσο η Ελλάδα αντεπιτίθεται και στα σκαριά είναι από ότι φαίνεται συμφωνία για ΑΟΖ μεταξή της χώρας μας με τη Λιβύη

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR