Από το 2017, τα F-35 αναπτύσσονται περιοδικά σε ευρωπαϊκές βάσεις σε προσωρινή βάση, για αποστολές όπως ασκήσεις ή επιχειρήσεις αποτροπής.
Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF), έχει σχεδιάσει να αναπτύξει μόνιμα τα μαχητικά αεροσκάφη Lockheed Martin F-35 Lightning II stealth στην Ευρώπη, για να αντιμετωπίσει τη στρατιωτική δυναμική της Ρωσίας. Στη νέα εξέλιξη, το πρώτο μαχητικό στρατιωτικό αεροσκάφος που θα εδρεύει μόνιμα στην Ευρώπη έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο, με μια ομάδα τεσσάρων F-35A να προσγειώνονται στη νέα βάση τους στο RAF Lakenheath στη νοτιοανατολική Αγγλία την Τετάρτη, σύμφωνα με το Sputnik. Αυτό έρχεται καθώς η USAF σχεδιάζει να τοποθετήσει μόνιμα δύο μοίρες, που θα αποτελούνται από 48 μαχητικά αεροσκάφη στη βάση του Suffolk, μαζί με τα υπάρχοντα μαχητικά Boeing F-15.
Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θα στείλει αρκετά από τα νεότερα μαχητικά stealth της στο Ηνωμένο Βασίλειο, ως μέρος μιας πρωτοβουλίας για να καθησυχάσει την Ευρώπη ενόψει της ρωσικής επιθετικότητας.
Οι συνέπειες τόσων πολλών χωρών μελών του ΝΑΤΟ που χειρίζονται αυτού του είδους τα μαχητικά, είναι η αναμόρφωση της στρατηγικής ισορροπίας στην Ευρώπη εις βάρος της Ρωσίας. Μέχρι πρόσφατα, εθεωρείτο ότι μια συμβατική ρωσική επίθεση σε μια χώρα όπως η Πολωνία ή ένα από τα κράτη της Βαλτικής, ήταν πιθανό να συντρίψει την αεροπορική δύναμη του ΝΑΤΟ ακόμα κι αν οι συμμαχικές αεροπορικές δυνάμεις απαντούσαν γρήγορα.
Τέτοια σχέδια των Αμερικανών δεν μπορούν παρά να εγείρουν φόβους από την πλευρά της Μόσχας. Στις 13 Δεκεμβρίου, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, είπε ότι οι ενέργειες της Ουάσιγκτον στην Ευρώπη, θα προκαλούσαν αναπόφευκτα την επανάληψη της κουβανικής πυραυλικής κρίσης, αλλά αυτή τη φορά «σε μια νέα στρατιωτικο- τεχνική βάση».
Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία αντιμετωπίζουν μια παραλλαγή της ίδιας απειλής. Η Ρωσία μπορεί να επιλέξει να εξαπολύσει μια συμβατική επίθεση σε μία από τις Βαλτικές χώρες, αντί να αφιερώσει χρόνο παρεμβαίνοντας στην κοινωνία των πολιτών και τους θεσμούς της, οι οποίοι είναι ήδη σαφώς προσανατολισμένοι προς την Ευρώπη. Το F-35, αν και δεν ανήκει σε καμία από τις τρεις χώρες, χρησιμοποιείται από την αποστολή Baltic Air Policing (BAP) του ΝΑΤΟ. Αναπτύχθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2021, όταν η Ιταλία έφερε τέσσερα από τα μαχητικά στην αεροπορική βάση Amari της Εσθονίας.
Η αεροπορική συνιστώσα του βελγικού στρατού ξεκίνησε τη Δευτέρα την ανάπτυξη τεσσάρων πολεμικών αεροσκαφών F-16 στην Εσθονία, όπου θα συνεισφέρουν για τέσσερις μήνες, έως τα τέλη Μαρτίου 2022, στην αεράμυνα των χωρών της Βαλτικής στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
«Δύο από αυτά τα μαχητικά αναχώρησαν τη Δευτέρα από το Βέλγιο για την αεροπορική βάση του Αμαρίου. Τα άλλα δύο F-16 θα ενωθούν μαζί τους την Τρίτη», ανέφερε μια πηγή.
Θα συμμετάσχουν στην «Αποστολή Ενισχυμένης Αεροπορικής Αστυνόμευσης» (EAPM), η οποία συνίσταται στη συμβολή στην αεράμυνα των τριών χωρών της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία), μελών του ΝΑΤΟ αλλά χωρίς μαχητικά αεροπλάνα. Αυτή η αποστολή ενισχύει αυτό που ισχύει από την ένταξή τους στην Ατλαντική Συμμαχία τον Μάρτιο του 2004, και ονομάζεται BAP («Baltic Air Policing»).
Το θέμα είναι ότι τα κράτη της Βαλτικής, δεν διαθέτουν μαχητικά αεροπλάνα. Από την ένταξη στο ΝΑΤΟ το 2004, άλλα κράτη μέλη της Συμμαχίας, με τη σειρά τους, πληρούν τις απαιτήσεις για την άμυνα του εναέριου χώρου των χωρών της Βαλτικής.
Η συνάντηση με ρωσικά αεροπλάνα είναι συνηθισμένη στην περιοχή, καθώς αυτά σταθμεύουν στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ. Συχνά οι Ρώσοι πιλότοι κόβουν τον αναμεταδότη τους. Αυτό απαιτεί αναχαίτιση στον αέρα, έτσι ώστε να εντοπιστεί εξ αποστάσεως ο εξοπλισμός που φέρουν καθώς δεν μπορεί να αναγνωριστεί σε τέτοιες περιπτώσεις.
Συμμαχικά πολεμικά αεροσκάφη που αναπτύσσονται στο Amari και το Siauliai (Λιθουανία), πραγματοποιούν συχνές απογειώσεις συναγερμού για να εντοπίσουν στρατιωτικά αεροπλάνα που συνδέουν το έδαφος της Ρωσίας με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ.
Η USAF φέρεται να πέρασε από μια δραματική αναδιάταξη στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πρώην διακυβέρνησης Τραμπ, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στάθμευε τουλάχιστον 12.000 προσωπικό και μια αεροπορική πτέρυγα εκτός Γερμανίας. Κατά τη διάρκεια της αναδιάταξης αυτής, η κυβέρνηση Τραμπ μετέφερε την 480η Μοίρα Μαχητικών από την αεροπορική βάση Spangdahlem στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων των F-16CJ/DJ Vipers και εκατοντάδες προσωπικό σε μια νέα στρατηγική τοποθεσία στο Aviano της Ιταλίας. Τώρα, καθώς πλησιάζουν οι απειλές για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θα μεταφέρει αρκετά μαχητικά F-35A στην Ευρώπη, τα οποία αναμένεται να συμπληρωθούν με άλλα τις επόμενες εβδομάδες.
Και όλα αυτά διαδραματίζονται, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν αποτελεί απειλή και η επέκταση του ΝΑΤΟ θα συνεχιστεί είτε αρέσει στη Ρωσία είτε όχι.