Air Force
Updated at:

Αυτό είναι το πελατολόγιο για τα F-35! Έρχεται η σειρά της Ελλάδας-Τι είπαν Μητσοτάκης & Δένδιας

Τα επόμενα χρόνια, μια πλειάδα ευρωπαϊκών εθνών θα λάβουν σημαντικές αποφάσεις για τα μελλοντικά μαχητικά αεροσκάφη τους, που σημαίνει πιθανό αντίκτυπο στη μακροπρόθεσμη αμερικανική/ευρωπαϊκή αγορά μαχητικών και κατά πόσον οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές μπορούν να κερδίσουν νίκες έναντι των σχεδόν αήττητων F-35.

Εξ αυτού οι ΗΠΑ αλλά και προσωπικά ο Πρόεδρος Μπάιντεν, έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα προώθησης πώλησης του αμερικανικού stealth  F-35 σε συμμαχικές Ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο.

Μετά την πιθανή ματαίωση από  τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την ανακοίνωση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα αναστείλουν τις συζητήσεις για την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών F-35, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια πρόσφατης επικοινωνίας με τον Φινλανδό Πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο, είπε ότι η απόφαση της Φινλανδίας να προμηθευτεί μαχητικά αεροσκάφη F-35, παρέχει μια ισχυρή βάση για στενότερους αμυντικούς δεσμούς μεταξύ των δύο εθνών.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν καλωσόρισε την επιλογή του F-35 από τη Φινλανδία για το επόμενο μαχητικό αεροσκάφος της, σημειώνοντας ότι αυτή η προμήθεια θα αποτελέσει μια ισχυρή βάση για ακόμη στενότερους διμερείς αμυντικούς δεσμούς για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Λευκός Οίκος στις 13 Δεκεμβρίου.

Η εξαγωγική αξία του μαχητικού stealth πέμπτης γενιάς έχει αυξηθεί με όλο και περισσότερους συνεργάτες και φιλικές χώρες να επιλέγουν αυτήν την πλατφόρμα.

Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, χρησιμοποιούν ή σχεδιάζουν αυτήν τη στιγμή να χρησιμοποιήσουν το F-35. Εκτός από τις ΗΠΑ, η αρχική κοινοπραξία περιλάμβανε το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Αυστραλία, τη Νορβηγία και τη Δανία. Οι έξι επιπλέον ξένοι αγοραστές είναι το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, το Βέλγιο, η Πολωνία και η Σιγκαπούρη. Η Φινλανδία και η Ελβετία σύναψαν πρόσφατα συμφωνίες με τη Lockheed Martin.

Δεν είναι τυχαίο ότι η πλειονότητα αυτών των χωρών, βρίσκεται στη δυτική Ευρώπη και θα ήταν σε θέση να απαντήσουν γρήγορα στη ρωσική επιθετικότητα. Αυτό, από το σχεδιασμό, δημιουργεί μια αποτροπή.

Οι προηγμένες λειτουργίες που εκτελούνται από το αεροσκάφος, ειδικά τα χαρακτηριστικά stealth του φαίνεται ότι ήταν ο σημαντικότερος πόλος έλξης για τις χώρες που επέλεξαν το F-35, πέρα ​​από άλλες διαθέσιμες επιλογές.

CONTINUE READING

Ο αντιναύαρχος Mathias W. "Mat" Winter, Διευθυντής του Joint Strike Fighter Program, είχε ενημερώσει τους Αμερικανούς γερουσιαστές ότι "μελλοντικοί πιθανοί πελάτες ξένων στρατιωτικών πωλήσεων για το F-35 περιλαμβάνουν τη Σιγκαπούρη, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Ισπανία και την Πολωνία", σύμφωνα με Aviation Geek.

Όσον αφορά την χώρα μας, υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια της Γερουσίας το νομοσχέδιο για τον νέο αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA). Στο συγκεκριμένο πακέτο του προϋπολογισμού, είχε συμπεριληφθεί ως τροπολογία και το νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας, που είχε κατατεθεί τον Ιούνιο από τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Επιβεβαίωση για το Πενταπόσταγμα καθώς εχθές έγραψε: Ζήτημα χρόνου να υπογραφεί από τον Πρόεδρο Μπάιντεν και να γίνει νόμος του αμερικανικού κράτους.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, σημαίνει ότι το νομοσχέδιο Μενέντεζ γίνεται αυτόματα νόμος του κράτους, μαζί με την υπογραφή του προϋπολογισμού από τον πρόεδρο Μπάιντεν. Πρόκειται για το δεύτερο νομοσχέδιο ελληνικού ενδιαφέροντος, που καταφέρνει να περάσει στο αμερικανικό Κογκρέσο μέσα στα δύο τελευταία χρόνια.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο προσπαθεί να προετοιμάσει το έδαφος για την έγκριση της πώλησης και την επίσπευση της παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών F-35, στην περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να τα αγοράσει. Υπό αυτό το πρίσμα, προβλέπεται και η παροχή δανείων τα οποία θα σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα.

Μητσοτάκης

Την ικανοποίησή του για την υπερψήφιση της αμυντικής συμφωνίας ΗΠΑ-Ελλάδας από την αμερικανική Γερουσία, εξέφρασε με δυο αναρτήσεις τους στον πρωθυπουργικό λογαριασμό στο Twitter, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ο ρόλος της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο είναι ισχυρότερος από ποτέ και η συνεργασία στο πλαίσιο του σχήματος 3+1 Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ, θα συμβάλλει στην ειρήνη και την σταθερότητα της περιοχής», αναφέρει επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με το νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να οικοδομήσει πάνω στη δυναμική που δημιούργησε ο νόμος East Med Act και προβλέπει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας, αλλά και για την υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ένοπλών Δυνάμεων. Μεταξύ άλλων, εκφράζεται στήριξη στο σχήμα 3+1, προβλέποντας συγκεκριμένες κινήσεις για την εμβάθυνση και τη θεσμοθέτηση της αμερικανικής συμμετοχής.

Δένδιας 

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, από την πλευρά του, αφού εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την πανηγυρική και διακομματική υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την Ελληνο-Αμερικανική Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση, σχετικά με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδος είπε:

 H «U.S.-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act of 2021” είναι πια Νόμος των ΗΠΑ.Θέλω ειδικά να εκφράσω τις ευχαριστίες μας στους φίλους της Ελλάδας, στους φίλους της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας. Τους Γερουσιαστές Bob Menendez και Marco Rubio, καθώς και τους Βουλευτές Ted Deutch και Gus Bilirakis».

CONTINUE READING

Η υιοθέτηση του νομοσχεδίου αυτού, σε συνέχεια της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας, αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ.Σχέσεις τις οποίες η κυβέρνηση θεωρεί ως βασική προτεραιότητα και τις καλλιεργεί από την ανάληψη των καθηκόντων της.

Ο νέος νόμος κυρίως προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής :

1.   Τα ποσά του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κινήτρων των ΗΠΑ να διατεθούν στον μέγιστο βαθμό για την Ελλάδα προκειμένου να καλύψει τις αμυντικές της ανάγκες.

2.   Χρηματοδότηση προς την Ελλάδα για την προμήθεια αμυντικού υλικού.

3.   Εξουσιοδότηση του Προέδρου των ΗΠΑ να επισπεύσει την παράδοση οποιωνδήποτε μελλοντικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα.

4.   Χρηματοδότηση για την παροχή εκπαίδευσης για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

5.   Σύσταση Διακοινοβουλευτικής Ομάδας, στο πλαίσιο 3+1, Κύπρου, Ελλάδος, Ισραήλ και ΗΠΑ, ώστε να υπάρξει εμβάθυνση της σχέσης αυτής και με κοινοβουλευτικό βραχίονα, στον οποίο θα μετέχουν.

6 Γερουσιαστές από τις ΗΠΑ. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί η συστηματική προσπάθεια που καταβάλλαμε ως Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και ως Υπουργείο Εξωτερικών για την εμβάθυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, αποδίδει πλέον καρπούς και ορατά αποτελέσματα. Ο συγκεκριμένος Νόμος, αποτυπώνει τη στρατηγική σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στη χώρα μας. Ιδιαίτερα στην κατεύθυνση της διασφάλισης της ευημερίας του ελληνικού λαού.

Παράλληλα, ανοίγει τις προοπτικές για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας σε επίπεδο που δεν υπάρχει αντίστοιχο με καμιά άλλη χώρα στην περιοχή μας.

Επίσης, με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζεται για άλλη μία φορά ότι η Ελλάδα έχει λόγο και ρόλο στις εξελίξεις που αφορούν στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.   

Κλείνοντας,  ευχαρίστησε κυρίως όσους συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλλουν, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Ουάσιγκτον, στην ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Ειδικά τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt, και την Πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Άλλες χώρες 

Άλλες χώρες είναι ο Καναδάς, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, και επίσης πιθανός αγοραστής του κοινού επιθετικού F-35. Τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, μετά την απόρριψη των Super Hornets, ο Καναδάς έφτασε πιο κοντά στη συμφωνία για τα F-35 καθώς υπάρχουν μόνο δύο υποψήφιοι στη μάχη τώρα, ο άλλος είναι η Saab με το Gripen.

Προχωρώντας ανατολικότερα στην Ευρώπη, η Πολωνία ολοκλήρωσε το πρόγραμμα απόκτησης μαχητικών τον Ιανουάριο του 2020, όταν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Πολωνίας υπέγραψαν Επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής (LOA) για 32 αεροσκάφη συμβατικής απογείωσης και προσγείωσης F-35A (CTOL), με αρχικές παραδόσεις αρχής γενομένης το 2024 και παραδόσεων εντός της χώρας από το 2026.

Η Τσεχική Δημοκρατία αναζητά επίσης νέα μαχητικά και ορισμένοι πιστεύουν ότι το F-35 είναι απλώς πολύ ακριβό για τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της χώρας. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, η χώρα μπορεί να χρειαστεί έως και 40 αεροπλάνα, κάτι που φαίνεται υπερβολικό για μια χώρα με πολύ μικρότερο στόλο.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR