Russia

"Τσεκουρώνει" η διπλωματία των αγωγών από τη Ρωσία -Η ενεργειακή τιμωρία της Ουκρανίας και η ομηρία της Τουρκίας

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα   του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom, οι εξαγωγές φυσικού αερίου του, αυξήθηκαν σε σχέση με το προηγούμενο  έτος  κατά 10,4% στα 158,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου.

Αύξηση εξαγωγών το πρώτο δεκάμηνο του 2021

Η παραγωγή της Gazprom αυξήθηκε επίσης κατά 15,8% στα 422,6 bcm κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου της εταιρείας στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 110,4% το πρώτο δεκάμηνο του έτους, ενώ οι εξαγωγές στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 23,4%, κατά 272,2% στη Ρουμανία και κατά 101,7% στη Σερβία, Βουλγαρία (52,7%), Πολωνία (10%), Ελλάδα (12,9%) και Φινλανδία (15,3%).

Σύμφωνα με την "Gas Infrastructure Europe", υπάρχουν 18,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα λιγότερα αποθέματα στις ευρωπαϊκές υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου (USG) στις 30 Οκτωβρίου σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα αποθέματα στις εγκαταστάσεις UGS της Ουκρανίας είναι 10,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα λιγότερα από το 2020.

Οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου αποτελούν περίπου το 40% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού στη Ρωσία.

Τα έσοδα από εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom μειώθηκαν στα 25,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, μειωμένα κατά 39,6% σε σύγκριση με το 2019.

CONTINUE READING

Η Gazprom τιμωρεί την Ουκρανία μέσω Πολωνίας!

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom (GAZP.MM), έχει κλείσει επίσης  περίπου το ένα τρίτο της προσφερόμενης πρόσθετης χωρητικότητας διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal-Europe μέσω Πολωνίας για τον Νοέμβριο και δεν έχει κάνει κράτηση για όγκους μέσω Ουκρανίας

Τα αποτελέσματα των δημοπρασιών παρακολουθούνται στενά καθώς η Ευρώπη αναμένει με ανυπομονησία περισσότερες προμήθειες φυσικού αερίου, ειδικά από τη Ρωσία, καθώς αντιμετωπίζει τις εκτοξευόμενες τιμές του φυσικού αερίου, ενισχυμένες από τις περιορισμένες προμήθειες και την οικονομική ανάκαμψη.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα δημοπρασιών, η Gazprom έχει κλείσει περίπου 32 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως, ή το 35% της συνολικής πρόσθετης χωρητικότητας, που προσφέρεται από τον πολωνικό φορέα εκμετάλλευσης Gas System για διαμετακόμιση μέσω του σημείου διέλευσης Kondratki για τον αγωγό Yamal-Europe για τον Νοέμβριο.

Η Gazprom και η Ουκρανία είχαν κλείσει  πενταετή συμφωνία για τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη στα τέλη του 2019 μετά από παρατεταμένες συνομιλίες, που περιπλέκονται από τις πολιτικές εντάσεις μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

Η ρωσική εταιρεία έχει το δικαίωμα να κρατήσει επιπλέον χωρητικότητα διαμετακόμισης επιπλέον των ήδη συμφωνημένων όγκων

Ο φορέας εκμετάλλευσης αγωγών της Ουκρανίας δήλωσε πρόσφατα ότι η Ρωσία στέλνει λιγότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας από ό,τι ορίζεται στην τρέχουσα σύμβαση διαμετακόμισης.

CONTINUE READING

Οι αναλυτές είπαν ότι η Gazprom δεν έχει κλείσει μεγαλύτερες ποσότητες σε μια κίνηση να πιέσει για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.

Ο φορέας εκμετάλλευσης του Nord Stream 2 με έδρα την Ελβετία δήλωσε νωρίτερα ότι είχε γεμίσει την πρώτη γραμμή του αγωγού με «τεχνικό» αέριο. 

Ο επικεφαλής του φορέα εκμετάλλευσης αγωγών φυσικού αερίου της Ουκρανίας επιβεβαίωσε ότι η Gazprom αρνήθηκε να κλείσει οποιαδήποτε πρόσθετη διέλευση.

"Οι δηλώσεις της Gazprom σχετικά με την πλήρωση της πρώτης γραμμής του Nord Stream 2 με αέριο είναι μια άμεση υπόδειξη ότι η Ευρώπη μπορεί να λάβει πρόσθετους όγκους μόνο μέσω του NS2. Ο εκβιασμός συνεχίζεται", δήλωσε ο Σεργκέι Μακόγκον.

Ο Γιούρι Βιτρένκο, επικεφαλής της κρατικής εταιρείας ενέργειας της Ουκρανίας Naftogaz, κατηγόρησε επίσης τη Gazprom ότι σκόπιμα δεν προμήθευε επιπλέον όγκους φυσικού αερίου στην Ευρώπη. 

Τόσο το Κρεμλίνο όσο και η Gazprom έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ρωσία ικανοποιεί όλα τα αιτήματα για προμήθειες φυσικού αερίου από ευρωπαίους πελάτες.

Μειωμένες εξαγωγές  τον Οκτώβριο

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters, με βάση αυτά τα στοιχεία, οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μειώθηκαν στα 6,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) την 1-15 Οκτωβρίου από 7,3 bcm τον προηγούμενο μήνα.

Ο Alexei Grivach του "National Energy Security Fund", ενός think tank του Κρεμλίνου, είπε ότι η Gazprom έπρεπε να επικεντρωθεί στην εγχώρια αγορά φυσικού αερίου καθώς η περίοδος θέρμανσης στο ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας ξεκίνησε στα μέσα Σεπτεμβρίου, δύο εβδομάδες πριν από τη συνηθισμένη περίοδο.

"Επιπλέον, το φυσικό αέριο θα έπρεπε να έχει πάει ακόμα στις εγχώριες υπόγειες αποθήκες καθώς αυτή η διαδικασία είχε περιπλακεί  από μια ασυνήθιστα υψηλή ζήτηση για αυτήν την εποχή του έτους  ηλεκτρικής ενέργειας", είπε.

Είπε επίσης ότι η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει μειωθεί εν μέσω υψηλών τιμών.

Σύμφωνα με την Gazprom, οι εγχώριες προμήθειες φυσικού αερίου από την αρχή του έτους έχουν εκτιναχθεί σχεδόν κατά 17%.

Διαπιστώσεις -Συμπεράσματα

Η πολύ μεγάλη αύξηση εξαγωγών Ρωσικού  φυσικού αερίου της εταιρείας στην Τουρκία , όπου σημειώθηκε αύξηση  κατά 110,4% το πρώτο δεκάμηνο του έτους σε σχέση με πέρυσι, σε αντίθεση με την Ελλάδα που σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 12.9% μόλις , καταδεικνύει την ενεργειακή εξάρτηση της Τουρκίας από τη Ρωσία.

Αυτή η εξάρτηση αντανακλάται στις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών, όπου η Τουρκία θα λέγαμε ότι εξαρτάται ενεργειακά από τη Ρωσία σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Μπορεί άραγε η Τουρκία να έρθει σε κόντρα με τη Ρωσία στην παρούσα χρονική περίοδο, με την ενέργεια στα ύψη και τον χειμώνα μπροστά μας;

Η λογική απάντηση είναι πως όχι

Για την ΕΕ επίσης είναι αναγκαιότητα η όσο το δυνατόν ταχύτερη δημιουργία του East-Med προκειμένου να έχει τον δικό της αγωγό ο οποίος θα μεταφέρει το δικό της φυσικό αέριο από την Ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ, μειώνοντας την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία.

Η "διπλωματία των αγωγών" από τη Ρωσία εφαρμόζεται κατά γράμμα, τιμωρώντας την Ουκρανία σε πρώτη φάση.

Εάν ο Ερντογάν δεν πειθαρχήσει στον Πούτιν και πραγματοποιήσει επίθεση στη Συρία κατά του Άσαντ και των Κούρδων του YPG είναι πολύ πιθανό η Τουρκία εκτός από κυρώσεις από ΗΠΑ και ΕΕ να γνωρίσει και ενεργειακές κυρώσεις από τη Ρωσία.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR