Παρά τη φαινομενικά πλήρη αποξένωση μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, τα μέρη συνεχίζουν να αναζητούν κοινό έδαφος και έχουν ήδη πραγματοποιήσει, μια ολόκληρη σειρά μυστικών συναντήσεων σε διαφορετικά επίπεδα.
Όχι, τίποτα δεν έχει αλλάξει στη συμπεριφορά της Ρωσίας. Ρωσικοί πύραυλοι ικανοί να φέρουν πυρηνικό φορτίο, έχουν μεταφερθεί κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας. Το Κρεμλίνο συνεχίζει να υπαινίσσεται την πιθανότητα εισβολής σε έναν γείτονα. Η Microsoft ανακοίνωσε μια νέα ρωσική εκστρατεία παρακολούθησης στον κυβερνοχώρο τον Οκτώβριο, αλλά η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, φαίνεται να έχει υιοθετήσει μια πιο νηφάλια προσέγγιση στις συναλλαγές της με το Κρεμλίνο.
Από τότε που ο Μπάιντεν και ο Πούτιν συναντήθηκαν αυτοπροσώπως στη Γενεύη τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, εκπρόσωποι της αμερικανικής διοίκησης έχουν πετάξει στη Μόσχα τρεις φορές, ενώ πολλές άλλες συναντήσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε ουδέτερο έδαφος, στη Φινλανδία και την Ελβετία.
Μια νέα σειρά «μυστικών συναντήσεων» για το θέμα της κυβερνοασφάλειας πραγματοποιήθηκε μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, της οποίας από αμερικανικής πλευράς προεδρεύει η Ann Nyberger, Αναπληρώτρια Βοηθός του Προέδρου για την Εθνική Ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οι New York Times γράφουν σχετικά με αναφορά σε ανώνυμους Αμερικανούς και Ρώσους αξιωματούχους.
«Η Νάιμπεργκερ πραγματοποίησε μια σειρά από μη δημόσιες εικονικές συναντήσεις με τον ομόλογό της στο Κρεμλίνο», αναφέρει η δημοσίευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες πριν από λίγες εβδομάδες, μετά από εκτεταμένη συζήτηση στην αμερικανική κοινότητα πληροφοριών, η Ουάσιγκτον παρείχε στους Ρώσους εκπροσώπους τα ονόματα και άλλα στοιχεία αρκετών χάκερ, που φέρεται να πραγματοποιούσαν ενεργά επιθέσεις στην Αμερική.
Σύμφωνα με δηλώσεις ενός εκ των συνομιλητών, αναφέρθηκε ότι τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες «περιμένουν επιβεβαίωση ότι αυτές οι πληροφορίες θα οδηγήσουν σε συλλήψεις» προκειμένου να ελέγξουν τη σοβαρότητα των λόγων του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σχετικά με την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.
Από τη σύνοδο κορυφής μεταξύ του Πούτιν και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Γενεύη τον Ιούνιο, και οι δύο πλευρές έχουν συμμετάσχει σε μια «σειρά επαφών» για διάφορα θέματα.
Συγκεκριμένα, επισημάνθηκε ότι οι συνομιλίες για στρατηγική σταθερότητα μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, είναι «οι βαθύτερες των τελευταίων ετών». Οι συνομιλητές ανέφεραν ότι η «αναταραχή των διαπραγματεύσεων» μέχρι στιγμής, έχει κάνει ελάχιστα ουσιαστικά, αλλά βοηθά να μην ξεφύγουν οι «ρωσοαμερικανικές εντάσεις» εκτός ελέγχου.
Η κυβερνοασφάλεια ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν ο Πούτιν και ο Μπάιντεν, στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου στην Ελβετία. Μετά τη συνάντηση, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι η Μόσχα και η Ουάσιγκτον, συμφώνησαν να επεξεργαστούν το θέμα ποιοι στόχοι δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε κυβερνοεπιθέσεις.
Αν όμως παραβιαστούν οι συμφωνίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιδράσουν, υποσχέθηκε. Ο Μπάιντεν είπε ότι πρόσφερε στον Πούτιν μια λίστα με 16 τομείς υποδομής, κατά των οποίων θα απαγορευθούν οι επιθέσεις χάκερ.
Ο Μπάιντεν είπε ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Ρώσος ομόλογός του. Παραδέχτηκε όμως, ότι δεν υπάρχει η αφελής αίσθηση πως όλα είναι μια χαρά.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε στο θέμα των κυβερνοεπιθέσεων και είπε ότι εξήγησε στον Πούτιν, πως «ορισμένες κρίσιμες υποδομές» θα πρέπει να μείνουν στο απυρόβλητο. Μάλιστα, είπε ότι έδωσε στον Ρώσο ομόλογό του έναν κατάλογο με 16 συγκεκριμένες υποδομές, που καλύπτουν από τον τομέα της ενέργειας μέχρι τα συστήματα μεταφοράς του νερού. «Του επισήμανα ότι έχουμε σημαντικές ικανότητες στα κυβερνοσυστήματα και το γνωρίζει. Αν η Ρωσία παραβιάσει ορισμένους θεμελιώδεις κανόνες, θα απαντήσουμε», πρόσθεσε.
Η Ουάσινγκτον αποδίδει στη Μόσχα ή σε χάκερ που εδρεύουν στη Ρωσία, τις πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον μεγάλων εταιρειών στις ΗΠΑ, όπως στις SolarWinds, Colonial Pipeline και JBS. Η Ρωσία από την πλευρά της, το διαψεύδει και με τη σειρά της κατηγορεί τις ΗΠΑ, ότι εμπλέκονται στις εσωτερικές υποθέσεις της, στηρίζοντας την αντιπολίτευση ή χρηματοδοτώντας μέσα ενημέρωσης που επικρίνουν το Κρεμλίνο.
Επιπλέον, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, οι εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, κατηγορούν τις κινεζικές αρχές για συνεργασία με μισθωμένους χάκερ και υπόσχονται να λάβουν μέτρα ως απάντηση στην ανεύθυνη συμπεριφορά της ΛΔΚ. Συγκεκριμένα, οι χάκερ που συνδέονται με τις κινεζικές αρχές στην Ουάσιγκτον, πιστώνονται με μια επίθεση που χρησιμοποιεί τρωτά σημεία στο Microsoft Exchange.
Αξίζει να μνημονευθεί, ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης των δύο Προέδρων, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέβαλαν τη δοκιμή ενός υπερηχητικού πυραύλου πριν από τη συνάντηση Μπάιντεν και Πούτιν, για να μην «ερεθίσουν» το Κρεμλίνο .