Greek-Turkish Relations
Updated at:

Φτιάχνει "σφηκοφωλιά" ο Ερντογάν: Αποκρούει το ελληνογαλλικό AUKUS κάνοντας ρωσική εξοπλιστική αποικία την Τουρκία

Μεγάλο πανικό φέρεται να προκάλεσε στον Τούρκο πρόεδρο η απόκτηση υπερσύγχρονων γαλλικών Φρεγατών από το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, για αυτό και ζήτησε την βοήθεια του Πούτιν και της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων αυτού και “της ναυπήγησης Φρεγατών όπως είναι οι υπό σχεδιασμό τουρκικές TF2000”.  

Οι Τούρκοι μετά τις ραγδαίες εξελίξεις που “γέννησε” η ελληνογαλλική συμφωνία με τις Belhara και τις στρατηγικές δυνατότητες που θα διαθέτουν με τα όπλα τους, επιθυμούν να κατασκευάσουν μια Φρεγάτα που να μπορεί να ανταγωνιστεί τουλάχιστον τις ελληνικές, με ρωσική τεχνολογία και πυραύλους Κρουζ.

Δεν υπήρχε περίπτωση να κάτσουν οι νεο-οθωμανοί με “σταυρωμένα χέρια” μετά την ανακοίνωση Μακρόν-Μητσοτάκη στο Παρίσι, και κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα, δηλαδή το “παζάρεμα” με την Ρωσία ( με δόλωμα την Συρία), για την απόκτηση ή την από κοινού αμυντική συνεργασία στην κατασκευή  μαχητικών αεροσκαφών, πολεμικών πλοίων, συστημάτων ηλεκτρονικών παρεμβολών, κά.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στο αεροσκάφος κατά την επιστροφή του στην χώρα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι "συζήτησαν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ποια ακριβώς βήματα θα έκαναν για σχετικά με τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, για τα οποία ενδιαφέρεται η Άγκυρα".

Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε την αγορά αριθμού μαχητικών αεροσκαφών Su-35 ή Su-57, διότι περί αυτού πρόκειται.

CONTINUE READING

Ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου: "Ποια είναι η διαδικασία σχετικά με το θέμα των S-400 κατά της συνάντησή σας; Τι θα γίνει μετά τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 και ποιες είναι οι εξελίξεις στο ζήτημα της διεξαγωγής μελέτης για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς, ειδικά τα αεροσκάφη τύπου SU;

Απάντηση Ερντογάν: "πρώτον, η διαδικασία μας σχετικά με τους S-400 συνεχίζεται. Δεν υπάρχει θέμα να κάνουμε κανένα βήμα πίσω. Φυσικά, σε αυτή τη χρήσιμη συνάντηση, μιλήσαμε γι 'αυτά λεπτομερώς και συζητήσαμε πώς θα τους ανεβάσουμε επίπεδο ( εννοεί το δραστικό βεληνεκές).

Μιλήσαμε επίσης και για τον τρόπο κατασκευής κινητήρων αεροσκαφών. Θα κάνουμε πολλά βήματα, για το τι είδους απόφαση θα πάρουμε σχετικά με τα μαχητικά αεροσκάφη, ενώ είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε γι 'αυτά λεπτομερώς.

Εάν ο Αλλάχ το επιτρέψει, θα κάνουμε το ίδιο βήμα και για τους κινητήρες αεροσκαφών.

Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά βήματα μαζί στη ναυπηγική βιομηχανία ( αφορά πιθανόν τις υπό κατασκευή Φρεγάτες TF-2000), και θα φτάσουμε στα υποβρύχια, αφού και εδώ θα κάνουμε πολλά βήματα. Ελπίζω να κάνουμε κοινά βήματα με τη Ρωσία και να εργαστούμε από κοινού», δήλωσε ο ίδιος.

Από τις δηλώσεις του Ερντογάν συμπεραίνουμε ότι ο Τούρκος ηγέτης πιθανότατα ζήτησε από τον Πούτιν η νέα παρτίδα πυραύλων S-400 να διαθέτει εμβέλεια 400 χλμ, αφού η εξαγωγική έκδοση που ήδη έχει παραληφθεί από τον τουρκικό στρατό διαθέτει εμβέλεια 250 χλμ.

Πρόκειται για τον  πύραυλο 40Ν6Ε, ο οποίος  είτε ενεργής, είτε ημιενεργής καθοδήγησης, διαθέτει  βεληνεκές 400 χλμ, ύψος εμπλοκής 185 χλμ. και ταχύτητα 12 Mach.

CONTINUE READING

Λόγω της πολύ υψηλής του ταχύτητας, χρησιμοποιείται έναντι αεροσκαφών Διοίκησης κι Ελέγχου (C3), ΑΣΕΠΕ και ιπτάμενων τάνκερ ανεφοδιασμού. Χρησιμοποιείται γενικά έναντι μεγάλων κι αργοκίνητων στόχων.

Αυτός ο πύραυλος ήταν εξαιρετικά απίθανο μέχρι τώρα να εξαχθεί στην Τουρκία, αλλά μετά την συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν όλα είναι πιθανά.    

Συζήτησαν επίσης για την απόκτηση αεροσκαφών Su-35 ή Su-57 για την τουρκική πολεμική αεροπορία, με πιο πιθανή αυτή της απόκτησης Su-35, αλλά και εδώ όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Επίσης η Τουρκία αναζητά κινητήρα για το τουρκικό μαχητικό TFX, το οποίο διαφημίζει σε κάθε διεθνή αμυντική έκθεση, και η Ρωσία μπορεί να πουλήσει κινητήρες, διότι τεχνογνωσία είναι πολύ απίθανο να παραδώσει για ευνόητους λόγους.

Τέλος, η Άγκυρα επιζητά ρωσική τεχνική βοήθεια στον ναυπηγικό τομέα, ειδικά στην κατασκευή των νέων Φρεγατών TF-2000, που βρίσκονται στο τελικό στάδιο, για να μπορέσει να ανταγωνιστεί τις ελληνικές Belhara σε λίγα χρόνια από τώρα.

Με λίγα λόγια ο Ερντογάν επιζητά ποσοτική και ποιοτική υπεροχή όπου μπορεί βέβαια, ως απάντηση στο ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα δια μέσω Μόσχας, και το τι θα γίνει θα το μάθουμε πολύ σύντομα μαζί όμως με την σφοδρή αντίδραση των ΗΠΑ.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR