Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την Τετάρτη νομοσχέδιο των ΗΠΑ που καλούσε να χαρακτηριστούν τρομοκρατική οργάνωση οι Γκρίζοι Λύκοι της Τουρκίας.
Η ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, το οποίο βασίζεται σε «αβάσιμους ισχυρισμούς», είναι «ακατάλληλη για τη ρίζα της συμμαχίας», μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, αποκαλώντας την κίνηση '' ως εξαιρετικά θλιβερή και ανησυχητική. ''
Την περασμένη εβδομάδα, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε ένα νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει μια τροπολογία που καλεί τον Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να υποβάλει μια έκθεση που θα αξιολογεί εάν οι Γκρίζοι Λύκοι της Τουρκίας πληρούν τα κριτήρια για να χαρακτηριστούν ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση (FTO).
Εάν η Γερουσία των ΗΠΑ υιοθετήσει παρόμοια διάταξη, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενταχθούν στο συνασπισμό πολλών ευρωπαϊκών χωρών που στοχεύουν την παραστρατιωτική οργάνωση, η οποία συνδέεται με το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος της Τουρκίας (MHP), τον μικρότερο εταίρο του συνασπισμού του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ( ΑΚΡ).
Οι Γκρίζοι Λύκοι, η οργάνωση νεολαίας του MHP, συνδέονταν σε μεγάλο βαθμό με την πολιτική βία που σάρωσε την Τουρκία τη δεκαετία του 1970, στοχεύοντας αριστερούς ακτιβιστές και εθνοτικές μειονότητες με επιθέσεις, δολοφονίες και εμπρησμούς. Αυτή τη στιγμή διατηρούν ισχυρή παρουσία στην Ευρώπη, όπου συνδέονται με βίαιες αντιπαραθέσεις, στρεφόμενοι κυρίως κατά Κούρδων και Αρμενίων, αλλά και κατά πολιτικών προσώπων ευρωπαϊκών κρατών που είναι φίλα προσκείμενοι με αυτές τις δύο εθνότητες.
Η ακροδεξιά ομάδα έχει απαγορευτεί στην Αυστρία και τη Γαλλία και πέρυσι το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε μια πρόταση που καλεί την κυβέρνηση να θέσει εκτός νόμου τις θυγατρικές της ομάδας και να παρακολουθεί τις δραστηριότητές της.
Ένα τέτοιο νομοσχέδιο «βλάπτει τον αγώνα της Τουρκίας ενάντια στην τρομοκρατία», είπε το υπουργείο, καλώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους άλλους συμμάχους της Τουρκίας να επικεντρωθούν σε «πραγματικές» τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο συμπληρώνει τέσσερις δεκαετίες κουρδικής εξέγερσης και το κίνημα Γκιουλέν, μια θρησκευτική ομάδα που κατηγορείται για ενορχήστρωση της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.
Ο επικεφαλής του MHP Devlet Bahçeli την Τρίτη, σε ομιλία του στο Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) καταδίκασε το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μπορέσουν ποτέ να «εκφοβίσουν» τα εθνικιστικά και νεοεθνικιστικά κινήματα της Τουρκίας.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου Ιμπραήμ Καλίν κατηγόρησε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι κλείνουν το μάτι στις ανησυχίες εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας μέσω της συνεχούς υποστήριξης σε τρομοκρατικές οργανώσεις, ανεξάρτητα από τη διοίκηση τους
Ο Καλίν είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνεχίζει να διατηρεί την υποστήριξη των ΗΠΑ στους τρομοκράτες, αναφερόμενος συγκεκριμένα στις Μονάδες Προστασίας του Λαού της Συρίας (YPG), σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Haber Global.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν είπε ότι αυτό το πρόβλημα έπρεπε να επιλυθεί στις τρεις τελευταίες κυβερνήσεις των ΗΠΑ και ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με την Άγκυρα μόνο για εξυπηρέτηση των συμφερόντων της, είπε ο Καλίν.
Το YPG είναι ένα από τα θέματα που αυξάνουν τις εντάσεις στις σχέσεις Άγκυρας-Ουάσινγκτον.
Η Κουρδική Συριακή πολιτοφυλακή YPG έπαιξε ζωτικό ρόλο στις επίγειες επιχειρήσεις του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).
Η Τουρκία ωστόσο θεωρεί το YPG ως παρακλάδι του ΡΚΚ, και συνεπώς ως απειλή για την εθνική της ασφάλεια, ενώ έχει πραγματοποιήσει πολλαπλές εκστρατείες στη Συρία για να ωθήσει την ομάδα νότια από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.
Στόχος των Τούρκων είναι ο κατακερματισμός των Κούρδων του YPG σε περιοχές νοτίως του αυτοκινητόδρομου Μ4, ο οποίος διασχίζει την Συρία κοντά σχετικά στα σύνορά της με την Τουρκία, ούτως ώστε να μην υπάρχει εδαφική συνέχεια κουρδικών εδαφών σε Συρία-ΝΑ Τουρκία -Β. Ιράκ.
Τι αναφέρει η τροπολογία της Αμερικανικής Γερουσίας για τους Γκρίζους Λύκους
Η τροπολογία 579 με Αντιπρόσωπο της την γερουσιαστή των Δημοκρατικών της Νεβάδα, Dina Titus (D-NV), αναφέρει σχετικά:
Απαιτείται έκθεση του Υπουργού Εξωτερικών σχετικά με τις δραστηριότητες της οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων (AKA Bozkurtlar & ülkü Ocaklari) που έχουν αναληφθεί κατά των αμερικανικών συμφερόντων, συμμάχων και διεθνών εταίρων, συμπεριλαμβανομένων προς επανεξέταση των κριτηρίων που πληρούνται για τον χαρακτηρισμό ως ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης.
Αν τελικά περάσει η εν λόγω τροπολογία και οι "Γκρίζοι Λύκοι" χαρακτηριστούν τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, τι τελικά αυτό θα σημαίνει για τις επικείμενες τουρκικές εκλογές, αλλά και για τον Ερντογάν;
Για παράδειγμα, το κόμμα MHP των Γκρίζων λύκων του Μπαχτσελί, θα μπορεί να λάβει μέρος στις εκλογές μετά από κάτι τέτοιο;
Η απάντηση είναι πως όχι και επιπλέον ούτε θα μπορεί να κάνει ελιγμό, αλλάζοντας όνομα του ως κόμμα προκειμένου να μετέχει ως νέος πολιτικός φορέας στις εκλογές, αφού τόσο ο Μπαχτσελί, όσο και τα λοιπά υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος του θα θεωρούνται τρομοκράτες και συνεπώς δεν θα μπορούν να μετέχουν με κανένα τρόπο και πολιτικό σχήμα σε αυτές.
Αν τελικά, αδιαφορώντας για τον χαρακτηρισμό του κόμματος ΜΗΡ των γκρίζων λύκων ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, κατέβουν στις επικείμενες εκλογές ξανά ως ενιαίος συνασπισμός το AKP-MHP και νικήσουν, τότε θα σχηματίσει κυβέρνηση μαζί με τον Ερντογάν ο Μπαχτσελί, η οποία δεν θα είναι αναγνωρισμένη από τις ΗΠΑ;
Η απάντηση είναι πάλι όχι, αφού δεν μπορεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ να συνομιλεί με τρομοκρατικές κυβερνήσεις, το ίδιο φυσικά και η ΕΕ.
Αλλά και στην παρούσα φάση, ποιά θα είναι η αντιμετώπιση Διεθνώς έναντι της κυβέρνησης Ερντογάν, όταν αυτή έχει ως εταίρο της κόμμα το οποίο είναι χαρακτηρισμένο ως τρομοκρατική οργάνωση;