Navy

Απόδειξη ισχυρής συμμαχίας-Όλα όσα περιλαμβάνει το ελληνογαλλικό συμβόλαιο για πλοία & Rafale-Ενδιάμεση συμφωνία με φρεγάτες La Fayette

Η απόκτηση των γαλλικών φρεγατών με την συμφωνία  μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, αποτελεί το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα που έχουν υλοποιήσει στην ιστορία τους οι Ένοπλες Δυνάμεις Το συνολικό κόστος του προγράμματος, ανέρχεται στα 5 δισ. ευρώ (ενδεχομένως και λίγο παραπάνω) και περιλαμβάνει: 

-τη ναυπήγηση 4 φρεγατών Belharra πολλαπλών ρόλων μαζί με τον εξοπλισμό τους

-τον εκσυγχρονισμό των παλαιότερων, τύπου ΜΕΚΟ και την τεχνική υποστήριξή τους.

-ως ενδιάμεση λύση στη συμφωνία, προβλέπεται η απόκτηση δύο εκσυγχρονισμένων φρεγατών La Fayette, μέχρι να ολοκληρωθεί το χτίσιμο των νέων.

Σύμφωνα με τον Hervé Grandjean, εκπρόσωπο του Υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων, το ποσό της εντολής που η Αθήνα σχεδιάζει να κοινοποιήσει στη Naval Group (καθώς και στην MBDA για μέρος του εξοπλισμού) θα ανέλθει σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό το ποσό περιλαμβάνει τη συντήρηση σε λειτουργική κατάσταση (MCO) των πλοίων για τρία χρόνια, καθώς και την παράδοση τορπιλών MU-90 και πυραύλων Aster 30 εδάφους-αέρος και Exocet. Τέλος, η σύμβαση θα πρέπει να υπογραφεί εντός τριών μηνών, με στόχο την παράδοση των πρώτων δύο IDF στο ελληνικό ναυτικό το 2025, το τρίτο  θα υπογραφεί το επόμενο έτος.

Ωστόσο, η επιστολή προθέσεων που υπέγραψε η Ελλάδα για την απόκτηση τριών στρατιωτικών δυνάμεων (συν ένα προαιρετικό), θα αλλάξει τα σχέδια του Γαλλικού Ναυτικού.

Το ελληνικό συμβόλαιο, θα έχει «περιορισμένο» αντίκτυπο στην παράδοση φρεγατών άμυνας και επέμβασης στο Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Αρχικά, ο Στρατιωτικός Σχεδιασμός Νόμος (LPM) 2019-25 προέβλεπε την παράδοση δύο Αμυντικών και Παρεμβατικών Φρεγατών (LPM) στο Γαλλικό Ναυτικό έως το 2025, από τις πέντε που ήταν τότε θέμα παραγγελίας.

Στη συνέχεια, προκειμένου να διασφαλιστεί το σχέδιο παραγωγής από την Lorient του Naval Group, η υπουργός των Ενόπλων Δυνάμεων, Φλόρενς Πάρλι, ανακοίνωσε, τον περασμένο Μάρτιο, την εκ των προτέρων εντολή για τη δεύτερη και την τρίτη IDF. Και ένα από αυτά τα δύο πλοία έπρεπε να παραδοθεί το 2025.

Αυτό σημαίνει ότι οι IDF νούμερο  2 και  3, που προορίζονταν αρχικά για το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό, θα πλέουν με ελληνική σημαία, ενώ η ημερομηνία παραλαβής των ΑΞΕ «Admiral Ronarc'h» παραμένει αμετάβλητη. Και, το 2026, η Ελλάδα θα λάβει την τρίτη IDF της. Αυτό θα δημιουργήσει κενό στις παραδόσεις των φρεγατών που παραγγέλθηκαν από το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό.

CONTINUE READING

«Θα επιταχύνουμε την παράδοση των IDF # 2 και # 3.  Εάν επιταχύνουμε την παράδοσή τους, αυτό συμβαίνει επειδή γνωρίζουμε τις αυξανόμενες απειλές στη θάλασσα. Επομένως, θα έχουμε τρεις φρεγάτες παρέμβασης ένα χρόνο πριν από την αρχική προθεσμία. Αν επιταχύνουμε την παράδοσή τους, είναι επίσης επειδή είμαι πεπεισμένη ότι πρόκειται για μια φρεγάτα που έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, ικανή να ανταποκριθεί σε νέες απειλές κοντά στα εθνικά ή ευρωπαϊκά σύνορά μας », είχε εξηγήσει η Υπουργός, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων Grandjean, η φρεγάτα "Admiral Louzeau" θα παραδοθεί στο Γαλλικό Ναυτικό το 2026, δηλαδή "με καθυστέρηση μερικών μηνών" σε σύγκριση με το προγραμματισμένο πρόγραμμα. Το ίδιο ισχύει και για τη φρεγάτα "Admiral Castex", η οποία δεν θα αποπλεύσει πριν από το 2027. Η παράδοση των δύο τελευταίων IDF θα πραγματοποιηθεί το 2028 και το 2029.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων, διαβεβαίωσε ότι όλα θα γίνουν έτσι ώστε ο «αντίκτυπος» στο Γαλλικό Ναυτικό, να είναι «όσο το δυνατόν πιο μετρημένος», που θα περιλαμβάνει συζητήσεις με τη Naval Group, η οποία θα πρέπει να προσαρμόσει τη βιομηχανική της παραγωγή κατά παραγγελία. Επιπλέον, αυτό σημαίνει επίσης ότι οι τρεις ανακαινισμένες ελαφριές φρεγάτες stealth (FLF),θα πρέπει να διατηρηθούν σε λειτουργία για λίγο περισσότερο, με προφανή διατήρηση του στόχου μιας μορφής 15 φρεγατών πρώτης κατηγορίας.

CONTINUE READING

Όπως και να έχει, λόγω έλλειψης κατάλληλων παραγωγικών δυνατοτήτων, ο προβληματισμός σχετικά με μια πιθανή παραγγελία πρόσθετων ΑΞΕ για το Γαλλικό Ναυτικό, που αναφέρθηκε τον περασμένο Ιούλιο από τον Αρχηγό Επιτελείου (CEMM), Ναύαρχο Πιερ Βαντιέ, θα είναι πιο περίπλοκος. Στον Ινδο-Ειρηνικό, "εάν δεν έχετε σόναρ για να ακούσετε που είναι  το εχθρικό υποβρύχιο σε αυτήν την περιοχή, ενώ η Κίνα χτίζει πολλά υποβρύχια, είστε άχρηστοι", είπε.

 Ως εκ τούτου, η ιδέα της υπέρβασης των πέντε IDF που προβλέπονται από το LPM, αυτού του τύπου πλοίου που αντιστοιχεί "στις ανάγκες που συνδέονται με αποστολές εκστρατευτικών δυνάμεων καθώς και σε αποστολές πολέμου κατά των υποβρυχίων είναι ανάγκη επιτακτική.

Εν τω μεταξύ, σε μια άλλη ευχάριστη είδηση έγινε γνωστό ότι τα πρώτα Α/Φ Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας, θα αφιχθούν στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2022 και θα είναι έτοιμα να αναλάβουν επιχειρησιακή δράση την επόμενη μέρα μετά την άφιξή τους.

Απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση, με θέμα «Επιχειρησιακή ένταξη των Rafale στην Πολεμική Αεροπορία», το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης ανακοίνωσε ότι το χρονοδιάγραμμα παραδόσεων των μαχητικών αεροσκαφών Rafale στην Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ), τηρείται σύμφωνα με τις συμβατικές προβλέψεις και ότι τα πρώτα αεροσκάφη θα έρθουν στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2022. Με την έλευση τους στην Ελλάδα, θα ξεκινήσει άμεσα η επιχειρησιακή εκπαίδευση, αν και όπως αναφέρει στην απάντηση του το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: «Εφόσον απαιτηθεί, τα αεροσκάφη θα είναι έτοιμα να αναλάβουν επιχειρησιακή δράση την επόμενη μέρα μετά την άφιξη τους».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR