«Προσβλέπω σε μια διακομματική στήριξη μιας συμφωνίας που πιστεύω ότι αποτελεί μια σημαντική εθνική παρακαταθήκη για τη χώρα» τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Η συμφωνία ξεπερνά τα στεγανά της κομματικής αντιπαράθεση και δίνει δυνατότητα στη χώρα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνο στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά συνολικά στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε 3 σημαντικά στοιχεία.
1ον: το γεγονός ότι έχουμε μια συμφωνία με μια πολύ ισχυρή ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής που πηγαίνει πέρα και πάνω από τις δεσμεύσεις συλλογικής υποστήριξης που υπάρχουν στο ΝΑΤΟ και σε Συνθήκες της Ε.Ε.
Το 2ο : ότι αποκτούν οι ελληνικές Ε.Δ υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες. Και στην επιλογή μας βάρυνε πάρα πολύ η εισήγηση του ναυτικού. Αποκτήσαμε πιστεύω τα καλύτερα πλοία στην καλύτερη τιμή. Κάνοντας μια επιλογή που θα εκσυγχρονίσει το στόλο μας για πολλές δεκαετίες και θα μας δώσει πολύ σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες στο θέατρο της Ανατολικής Μεσογείου αλλά όχι μόνο
Και η 3η διάσταση: Αποτελεί κατά την άποψή μου το πρόπλασμα για μια πιο συστηματική συνεργασία ευρωπαϊκών κρατών., ώστε να δούμε πράξη το ζητούμενο της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, σε μια εποχή που η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη.
Στις 7 Οκτωβρίου η ψήφιση της συμφωνίας
Με εξπρές διαδικασίες αναμένεται να κυρωθεί από την Βουλή των Ελλήνων η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο έως το τέλος της εβδομάδας προκειμένου να συζητηθεί από τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής την Τρίτη 5 Οκτωβρίου και να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου.
Να σημειωθεί ότι λόγω υποχρεώσεων του κ. Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά που θα βρίσκονται στην Σύνοδο των ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην Λιουμπλιάνα, η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που ζήτησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να πραγματοποιηθεί στις 5/10 προκειμένου να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για την κρίσιμη συμφωνία, δεν θα πραγματοποιηθεί.
Σύμφωνα με το προεδρείο της Βουλής η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών θα γίνει κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου την Πέμπτη.