Middle East

Άνοιξε τον ασκό του Αιόλου το AUKUS! Παρατεταμένη γεωπολιτική αναταραχή: Απειλούνται Μέση Ανατολή και Νότια Ασία

Η συμφωνία AUKUS που ανακοινώθηκε μεταξύ της Αυστραλίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, παρά τη δήθεν εστίασή της στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, θα επηρεάσει επίσης τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία.

Η συμφωνία, συνέπεια του διπολικού ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, θα οδηγήσει το Ιράν να επωφεληθεί από τη συμφωνία για την προώθηση των πυρηνικών του στόχων. Εάν η Αυστραλία μπορεί να έχει περισσότερα πυρηνικά υλικά, το ίδιο θα μπορούσε  και το Ιράν, με απρόβλεπτες συνέπειες καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε  σε μια νέα κούρσα  πυρηνικών  εξοπλισμών.

Η συμφωνία AUKUS, η οποία προβλέπει την παροχή τουλάχιστον οκτώ πυρηνικών υποβρυχίων στην Αυστραλία, μέσω μεταφοράς τεχνολογίας από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, χρησιμοποιεί ένα σπάνια χρησιμοποιούμενο κενό στη Συνθήκη Μη-Διάδοσης των Πυρηνικών (NPT). Αυτό επιτρέπει στα κράτη μη πυρηνικών όπλων, να εκτρέψουν σχάσιμο υλικό μακριά από την επιθεώρηση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), εάν χρησιμοποιείται για «ειρηνικούς» σκοπούς, όπως σε υποβρύχια πρόωση.

Τα περισσότερα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, ανέπτυξαν σήμερα την ικανότητα με το αρχικό πρόσχημα για ειρηνικούς σκοπούς, όπως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και η έρευνα.

Πράγματι, το Ισραήλ, το οποίο πιστεύεται ευρέως ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα, πραγματοποιεί «έρευνα» στον πυρηνικό του αντιδραστήρα κοντά στην πόλη Ντιμόνα.

Η τυπική ποσότητα εξαιρετικά εμπλουτισμένου ουρανίου, που απαιτείται για την κατασκευή ενός πυρηνικού όπλου είναι περίπου 25 κιλά. Το ποσό που πιθανόν θα μεταφερθεί στην Αυστραλία για τα υποβρύχια της, θα είναι οπωσδήποτε μεταξύ 100 και 200 ​​φορές μεγαλύτερο. Το ότι αυτό θα είναι έξω από την επιτήρηση του ΔΟΑΕ, κόβει την ανάσα.

Τώρα, η συμφωνία AUKUS δίνει στην Τεχεράνη ένα χρήσιμο εργαλείο προπαγάνδας, για να δικαιολογήσει τον αυξημένο εμπλουτισμό ουρανίου. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, έχει ήδη επικρίνει τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, για την εξαίρεση που έγινε για την Αυστραλία, η οποία όπως και το Ιράν είναι υπογράφουσα του NPT.

CONTINUE READING

Οι Ιρανοί βουλευτές άρχισαν επίσης να αμφισβητούν την αξιοπιστία του ΔΟΑΕ, ο οποίος παρακολουθεί (όταν μπορεί), την τήρηση της Τεχεράνης στη συμφωνία διασφάλισης NPT και στο Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA), γνωστό και ως πυρηνική συμφωνία του Ιράν.

Υπό το σημερινό σκληρό καθεστώς, το Ιράν μπορεί απλά να φύγει από το NPT, όπως έκανε η Βόρεια Κορέα στις αρχές της δεκαετίας του 2000, και στη συνέχεια, όπως το Ισραήλ (επίσης δεν είναι μέλος του NPT), να διατηρήσει στρατηγική ασάφεια στο ερώτημα αν έχει πυρηνικά όπλα.

Εάν η συμφωνία AUKUS καταλύσει την πυρηνική επέκταση του Ιράν, ποια θα είναι η απάντηση του Ισραήλ;

Το Ισραήλ, ενώ ευθυγραμμίστηκε προσωρινά με το σχέδιο της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν, να ακολουθήσει μια πολυδιάστατη στρατηγική για να αποτρέψει την Τεχεράνη από την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου, έχει αφήσει ανοιχτή την επιλογή στρατιωτικών επιθέσεων σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, θα είναι καταστροφική για την περιοχή. Για αρχή, ορισμένα πυρηνικά εργοστάσια του Ιράν βρίσκονται στο νότο του, κοντά στα νερά του Περσικού Κόλπου. Οι ραδιενεργές συνέπειες θα επηρεάσουν κάθε κατάσταση κοντά. Σε αντάλλαγμα, οι «πληρεξούσιες» πολιτοφυλακές του Ιράν, θα μπορούσαν πιθανώς να καταστρέψουν το Ισραήλ. Αυτό θα μπορούσε να συντρίψει το ισραηλινό σύστημα πυραυλικής άμυνας Iron Dome.

https://www.youtube.com/watch?v=yLE4Wa9RIOM

Οι «πληρεξούσιοι» του Ιράν, μπορεί να στοχεύσουν ακόμη και τους πυρηνικούς αντιδραστήρες του Ισραήλ σε αντάλλαγμα. Αυτό το καλοκαίρι, ένας πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τις συριακές δυνάμεις εναντίον ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης, προσγειώθηκε 30 χιλιόμετρα μακριά  από έναν πυρηνικό αντιδραστήρα.

Η Τεχεράνη, έχει επίσης προειδοποιήσει τους Αμερικανούς συμμάχους του Αραβικού Κόλπου και τους προειδοποίησε, ότι εάν είναι στόχος ισραηλινών επιθέσεων θα απαντήσει ανάλογα.

Αυτό θα βυθίσει ότι έχει απομείνει από την πυρηνική συμφωνία και θα καταστρέψει, τις ελάχιστες πιθανότητες μιας μεγάλης παύσης που προέκυψε στην πρόσφατη σύνοδο της Μέσης Ανατολής, που πραγματοποιήθηκε στη Βαγδάτη και στην οποία συμμετείχαν σχεδόν όλα τα περιφερειακά κράτη. 

Αν φαινόταν ότι η απόσυρση της Αμερικής από τη Μέση Ανατολή, για να επικεντρωθεί στον άξονα της στην Ασία, θα έφερνε μια εμφάνιση ειρήνης στην περιοχή, τώρα φαίνεται ότι με τη συμφωνία AUKUS το αντίθετο θα μπορούσε να ισχύει.

Στη Νότια Ασία, το Πεκίνο θα μπορούσε να κάνει μια δική του συμφωνία τύπου AUKUS με το Πακιστάν, με το οποίο έχει ήδη εκτεταμένη συνεργασία σε πυρηνικά θέματα. Αυτό θα ήταν αντίκρισμα από το Πεκίνο για να αντιμετωπίσει την Ινδία, την οποία η Ουάσινγκτον, τα τελευταία χρόνια προσπάθησε επιμελώς να εντάξει σε μια συμμαχία κατά της Κίνας. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τη συμβατική ισορροπία δυνάμεων, μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας και θα μπορούσε να αναγκάσει το Νέο Δελχί να αλλάξει το πυρηνικό του δόγμα.

CONTINUE READING

Πέρυσι, ο Ινδός υπουργός Άμυνας Ρατζνάθ Σινγκ, άφησε να εννοηθεί ότι η Ινδία ενδέχεται να αλλάξει την πολιτική της μη πρώτης χρήσης πυρηνικών όπλων. Αν αυτό συνέβαινε, θα μπορούσε να ξεκινήσει μια νέα κούρσα πυρηνικών όπλων στη Νότια Ασία. Θα μπορούσε ακόμη και να αναγκάσει το Πεκίνο να αλλάξει την πολιτική μη-πρώτης χρήσης, δημιουργώντας ένα φαινόμενο ντόμινο, που θα επηρεάσει τους στρατηγικούς υπολογισμούς όλων των κρατών με πυρηνικά όπλα.

Η Ινδία προσπαθεί εδώ και καιρό να αντισταθμίσει τις ΗΠΑ και την Κίνα. Έστειλε στρατεύματα στις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις Zapad στη Λευκορωσία και είναι πλήρες μέλος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης υπό την ηγεσία της Κίνας, μαζί με το Πακιστάν. Ωστόσο, εάν το Πεκίνο απαντήσει στο AUKUS σε είδος ενισχύοντας τον στρατό του Πακιστάν, αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει το Δελχί να ενισχύσει περαιτέρω τη συμμαχία του με τις ΗΠΑ.

Η συμφωνία AUKUS, αποτελεί μέρος των αιχμηρών και ξαφνικών κινήσεων της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Μπάιντεν, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να ανέβουν στην κορυφή στο τέλος μιας περιόδου παρατεταμένης γεωπολιτικής αναταραχής. Οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Νότιας Ασίας θα πρέπει να προετοιμαστούν.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR