World

"Τρίζει το ικρίωμα" για Ερντογάν: Στα... Tάρταρα η τουρκική λίρα, βυθίζεται η τουρκική οικονομία

Η τουρκική λίρα έφτασε στο χαμηλό όλων των εποχών έναντι του δολαρίου την Παρασκευή, μια μέρα αφότου η κεντρική τράπεζα μείωσε απρόσμενα τα επιτόκια, ενισχύοντας την αυξανόμενη ανησυχία για την επιρροή του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική.

Το νόμισμα, επιρρεπές σε απότομες υποτιμήσεις τα τελευταία χρόνια, έκλεισε σε χαμηλή συνεδρίαση στις 8,8995 λίρες ανά δολάριο, σε σύγκριση με το προηγούμενο χαμηλό ρεκόρ που έκλεισε στα 8,775 στα τέλη Ιουνίου και το χαμηλό ημερήσιο 8,88 από τις αρχές Ιουνίου.

Η απότομη κίνηση της κεντρικής τράπεζας την Πέμπτη για να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική, καθώς ο Ερντογάν επεδίωξε, παρά την αύξηση του πληθωρισμού, πυροδότησε σχεδόν 3% πτώση στο νόμισμα αυτήν την εβδομάδα. Η πτώση αυτού του μήνα είναι 6,5% μέχρι στιγμής.

Οι ξένοι επενδυτές που εγκατέλειψαν το νόμισμα οδήγησαν την πτώση, ωστόσο το κυνήγι ευκαιριών μετρίασε την επίδραση, ανέφεραν οι επιχειρηματίες.

Μετά από μια νομισματική κρίση το 2018 και μια σειρά μικρότερων, η τουρκική λίρα έχασε τα 2/3 της αξίας της σε πέντε χρόνια, εξανεμίζοντας τα κέρδη των Τούρκων που αντιμετώπισαν επίσης διψήφιο πληθωρισμό στο μεγαλύτερο μέρος αυτής της περιόδου.

Την Πέμπτη, η λίρα δοκιμάστηκε όταν η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης στο 18%, παρά τον ονομαστικό πληθωρισμό 19,25% τον περασμένο μήνα, πολύ πάνω από τον στόχο του 5%.

CONTINUE READING

Η τράπεζα επικαλέστηκε βασικές μετρήσεις τιμών, οι οποίες είχαν πέσει κάτω από το 17%, αλλά δεν παρείχε καμία καθοδήγηση για την πολιτική. Οι Barclays, JPMorgan και Goldman Sachs δήλωσαν ότι αναμένουν περισσότερες μειώσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

"Αυτή η απότομη πτώση της λίρας είναι ένα σαφές μήνυμα από τους συμμετέχοντες στην αγορά ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να κάνει λάθος πολιτικής σε μια εποχή που ο πληθωρισμός είναι τόσο υψηλός", δήλωσε ο Piotr Matys, ανώτερος αναλυτής συναλλάγματος στην InTouch Capital Markets.

Μετά από πολυετή έξοδο ξένων κεφαλαίων από τουρκικά περιουσιακά στοιχεία, η μοίρα της λίρας βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στα χέρια των τοπικών επιχειρήσεων, επενδυτών και αποταμιευτών.

Τα αποθέματα συναλλάγματος και χρυσού των Τούρκων αυξήθηκαν σταθερά τα τελευταία χρόνια και έφτασαν το ρεκόρ άνω των 238 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυτόν τον μήνα, καθώς οι ντόπιοι αντιστάθμισαν τις αποταμιεύσεις τους.

«Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας έθεσε τη λίρα υπό σοβαρή πίεση πώλησης. Αλλά βλέποντας το ως ευκαιρία, οι πωλήσεις συναλλάγματος των ντόπιων τουλάχιστον 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ήταν ο κύριος παράγοντας που περιόρισε τις απώλειες», δήλωσε ένας επιχειρηματίας που μίλησε ανώνυμα.

Οι ντόπιοι αγόρασαν επίσης λίρες τον Μάρτιο όταν ο Ερντογάν απέλυσε έναν επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας και τοποθέτησε τον Σαχάπ Καβτσιόγλου διοικητή.

Ο Καβτσιόγλου άρχισε να εκπέμπει σήματα στις αρχές του μήνα, αλλά λίγοι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters ,περίμεναν την κίνηση της Πέμπτης λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Ενδεικτικό του κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί στους ξένους  επενδυτές, είναι ότι αυτοί  κατέχουν λίγο περισσότερο από το 5% των ομολόγων του τουρκικού δημοσίου, σε σχέση με πάνω από 20% πριν από πέντε χρόνια.

Οι συνέπειες της κακής πορείας της οικονομίας για τον Ερντογάν

Η πορεία της τουρκικής οικονομίας είναι κάκιστη και κάθε προηγούμενη ημέρα είναι καλύτερη από την επόμενη. Ο Τούρκος Πρόεδρος σε διάστημα 1 χρόνου περίπου έχει αλλάξει 3 Διευθυντές στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας του προσπαθώντας να βρεί λύση στο κατρακύλισμα της τουρκικής λίρας, η οποία σε πέντε χρόνια έχει χάσει τα 2/3 της αξίας της

Ο πληθωρισμός καλπάζει, το "καλάθι της τουρκάλας νοικοκυράς" γίνεται ολοένα και ελαφρύτερο, η ανεργία γιγαντώνεται και ο Covid βυθίζει το ανύπαρκτο σύστημα υγείας, προκαλώντας πολλούς θανάτους στην Τουρκία και καταστρέφοντας την τουριστική σεζόν στην οποία ευελπιστούσε η γειτονική χώρα.

Τα παραπάνω συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα το οποίο οδηγεί τον Ερντογάν και την κυβέρνηση του σε δημογραφικό κατρακύλισμα, με το κόμμα του το ΑΚΡ να καταγράφει το 25% και το ΜΗΡ του φίλου του γκρίζου λύκου Μπαχτσελί το 8% περίπου των Τούρκων ψηφοφόρων.

CONTINUE READING

Ο Τούρκος Πρόεδρος με την υπερφίαλη εξωτερική του πολιτική και τους εξοπλισμούς που δρομολόγησε για τη χώρα του, κατάφερε αφενός να αποκτήσει μόνο εχθρούς στο Διεθνές πολιτικό στερέωμα και αφετέρου να μειώσει δραματικά το εισόδημα στον Τούρκο πολίτη, ο οποίος στη συντριπτική πλειοψηφία του πλέον ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Οι πόλεμοι σε Συρία-Λιβύη-Ναγκόρνο Καραμπάχ και οι συνεχείς παραβιάσεις του ΕΕΧ και ΧΥ της Ελλάδας και Κύπρου, κοστίζουν δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες, τις οποίες στερείται ο Τούρκος πολίτης, ο οποίος αναμένεται να πληρώσει με ανάλογο νόμισμα τον Ερντογάν στις εκλογές, γυρίζοντας του την πλάτη.

Αναφορικά τέλος με την ημερομηνία διεξαγωγής των τουρκικών εκλογών, αυτές είναι πολύ πιθανό να μην πραγματοποιηθούν το 2023, αλλά νωρίτερα, αφού οι εξελίξεις στην Τουρκία είναι ραγδαίες και λίαν δυσμενείς για το δίδυμο Ερντογάν-Μπαχτσελί.

Αν μάλιστα το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ αποφανθεί με έκθεση του προς την Αμερικανική γερουσία, ότι οι γκρίζοι λύκοι του MHP  του Μπαχτσελί , είναι τρομοκρατική οργάνωση, τότε η κυβέρνηση Ερντογάν θα χάσει την νομιμότητα της έναντι των ΗΠΑ, αφού στις τάξεις της θα φιλοξενεί πλέον τους χαρακτηρισμένους ως τρομοκράτες γκρίζους λύκους.

Ένα είναι βέβαιο, ότι οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας θα είναι ραγδαίες , αλλά και εξόχως επικίνδυνες για τον Ερντογάν και τα εξαπτέρυγα του, αφού μπορεί μέχρι και βιαίως να απομακρυνθούν από την διακυβέρνηση της χώρας τους, κάτω από την πίεση του τουρκικού λαού και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR