National affairs

Συνάντηση Μακρόν-Μητσοτάκη: Στο Παρίσι μεταβαίνει ο Πρωθυπουργός - Τουρκία και Ανατολική Μεσόγειος στο ''μενού''

Το Παρίσι είναι ο επόμενος σταθμός του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την παρουσία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, που ανέδειξε την προκλητικότητα και την επιθετικότητα της Τουρκίας σε όλες τις διαστάσεις, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Το ζήτημα των ευρωτουρκικών σχέσεων και των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο θα απασχολήσει και τη συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα στη Γαλλία με τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε χθες το βράδυ τη διήμερη παραμονή του στη Νέα Υόρκη, όπου είχε μια σειρά σημαντικών επαφών, μεταξύ των οποίων τελικά και με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα της Ομογένειας και τρόποι συνεργασίας για την καλύτερη υποστήριξη του πολυδιάστατου έργου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Ο Αρχιεπίσκοπος παρουσίασε στον πρωθυπουργό το χρονοδιάγραμμα για την πλήρη επαναλειτουργία του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου στο λεγόμενο Ground Zero. Οι κ. Μητσοτάκης και Ελπιδοφόρος συζήτησαν επίσης ζητήματα του οικουμενικού Ελληνισμού και επαναβεβαίωσαν τους στενούς, ιστορικούς δεσμούς αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας που συνδέουν την Αρχιεπισκοπή και το ποίμνιό της με τη μητέρα πατρίδα.

Όπως υπογράμμισε μάλιστα ανώτατη κυβερνητική πηγή μετά τη συνάντηση, σχετικά με το ζήτημα που είχε προκύψει τις τελευταίες ημέρες στις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, «το θέμα είναι λήξαν. Αυτό που προέχει είναι η ενότητα του Ελληνισμού, η άρρηκτη σχέση της Ελλάδας με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και οι στενές σχέσεις της Αρχιεπισκοπής με το ποίμνιό της».

Λίγη ώρα αργότερα, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα μας για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια και συνέχισε σε σκληρό τόνο για την Τουρκία: «Από την τελευταία μας συνάντηση, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η Ανατολική Μεσόγειος βίωσε δυστυχώς περισσότερες μέρες αστάθειας παρά ηρεμίας», τόνισε.

«Ενώ είναι αλήθεια ότι υπάρχουν αποκλίνουσες αντιλήψεις μεταξύ της Ελλάδας και της γειτονικής μας Τουρκίας, η Ελλάδα ήταν πάντα προσηλωμένη στους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου και παραμένει ισχυρός υπέρμαχος της άποψης πως όλες οι διαφορές θα πρέπει να διευθετούνται με ειρηνικό τρόπο, πάντα σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Καταρχάς να επισημάνω ότι είναι ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών που απαγορεύει τη χρήση ή την απειλή χρήσης βίας. Ωστόσο, από το 1995 η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια επίσημη, διαρκώς ανανεούμενη και ξεκάθαρα παράνομη και απαράδεκτη απειλή χρήσης βίας από την Τουρκία, γνωστή ως casus belli. Επίσης, με δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που γεωγραφικά περιβρέχεται από θάλασσα, αποτελείται από χιλιάδες νησιά και μια ακτογραμμή που εκτείνεται πέραν των 14 χιλιάδων χιλιομέτρων, τη μεγαλύτερη της Μεσογείου, αλλά και ως παγκόσμια ναυτική δύναμη, είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στο Δίκαιο της Θάλασσας, όπως αυτό αποτυπώνεται στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις συμφωνίες συμφωνίες που υπεγράφησαν την τελευταία διετία περί οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας με την Ιταλία και την Αίγυπτο και με την Αλβανία για την παραπομπή της οριοθέτησης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Έστειλε δε ένα καθαρό μήνυμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν: «Η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η επιθετική της στάση στο συγκεκριμένο θέμα υπονομεύει τις προοπτικές για μια αμοιβαία επωφελή σχέση, και θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Επιπροσθέτως, καθιστά τη σχέση της Τουρκίας με την Ευρώπη αρκετά πιο περίπλοκη.

Θα ήθελα να κατακτήσω απολύτως σαφές ότι θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε ολόκληρη την επικράτειά μας, στη στεριά, στη θάλασσα και στον εναέριο χώρο μας. Ταυτόχρονα, θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχίσω την προσπάθεια προσέγγισης με την Τουρκία για τη διερεύνηση οδών συνεργασίας».

Σε σχέση με το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός από το βήμα της Συνόδου του ΟΗΕ επεσήμανε πως «είναι, πράγματι, θλιβερό ότι η Τουρκία συνεχίζει να αγνοεί σειρά ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ αυτών τα ψηφίσματα 541 και 550, και επιμένει στη στρατιωτικοποίηση του νησιού. Συνεχίζει την παραβίαση των θαλάσσιων ζωνών και του εναέριου χώρου της Κύπρου και παραβιάζει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων. Η Ελλάδα παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη στήριξη των προσπαθειών υπό τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων -το συντομότερο δυνατό- που θα αποσκοπούν στην επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό».

Νωρίτερα, κατά την τριμερή συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου και της Αιγύπτου, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε ενδελεχώς στις τουρκικές παραβατικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της πλέον πρόσφατης κατά την οποία σκάφη του τουρκικού λιμενικού κινήθηκαν ιδιαίτερα απειλητικά εναντίον σκαφών του ελληνικού λιμενικού, ενέργεια για την οποία σημειώνεται ότι έχουν δοθεί οδηγίες να πραγματοποιηθεί έντονη διαμαρτυρία προς τις τουρκικές αρχές.

Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε από την πλευρά του στον δεύτερο γύρο των επαφών μεταξύ του Αιγυπτιακού και του τουρκικού ΥΠΕΞ και ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους δεν υπάρχει προοπτική εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας ότι ένας βασικός όρος για την εξομάλυνση είναι η παύση της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Από την Αυστρία, την ίδια ώρα, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε την περσινή «οργανωμένη εισβολή», όπως τη χαρακτήρισε, στον Έβρο και είπε πως «δεν θέλουμε να έχουμε ένα όραμα της Ευρώπης περιτριγυρισμένης από τοίχους και φράχτες, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλίσουμε την επαρκή προστασία των εθνικών μας συνόρω

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR