Armed Conflicts
Updated at:

Ερντογάν-Πούτιν "ξαναμοιράζουν" τη Συρία στο Σότσι

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί τη Ρωσία αργότερα αυτόν τον μήνα για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με τη βία στη βορειοδυτική Συρία, όπου η Μόσχα και η Άγκυρα υποστηρίζουν τις αντίπαλες πλευρές, δήλωσαν δύο Τούρκοι αξιωματούχοι την Παρασκευή.

CONTINUE READING

Η Τουρκία υποστηρίζει μαχητές που προσπάθησαν να ανατρέψουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ η Ρωσία βοήθησε στην ενίσχυση του Άσαντ μετά από μια δεκαετία σύγκρουσης.

https://www.youtube.com/watch?v=fZ3V1SzSDWU

Και οι δύο πλευρές διαμαρτύρονται για παραβιάσεις της εκεχειρίας που συμφώνησαν πριν από 18 μήνες στη βορειοδυτική περιοχή Ιντλίμπ,  προπύργιο των τουρκόφιλων μισθοφόρων  στη Συρία, όπου η Άγκυρα λέει ότι δύο στρατιώτες της σκοτώθηκαν σε επίθεση το Σάββατο.

"Το κύριο σημείο της ατζέντας στην επικείμενη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν είναι η Συρία, δηλαδή το Ιντλίμπ", δήλωσε ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος,υπό καθεστώς ανωνυμίας του, για τις προγραμματισμένες συνομιλίες στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι.

"Οι όροι που καθορίζονται στη συμφωνία του Ιντλίμπ δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως".

Η συμφωνία του Μαρτίου 2020 ακολούθησε εβδομάδες μάχης που έφεραν την Τουρκία και τη Ρωσία κοντά στη σύγκρουση και εκτόπισαν σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

"Δεν πρέπει να υπάρξει νέα αστάθεια στη Συρία", δήλωσε άλλος Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters.

Η προγραμματισμένη διήμερη επίσκεψη του Ερντογάν θα ακολουθήσει το ταξίδι του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, χωρίς να διευκρινίσουν ακριβείς ημερομηνίες.

Πεδία συνεργασίας

Παρά την υποστήριξη των αντίπαλων πλευρών τόσο στις συγκρούσεις στη Συρία όσο και στη Λιβύη, η Τουρκία και η Ρωσία έχουν δημιουργήσει στενή συνεργασία στους τομείς της άμυνας, της ενέργειας και του τουρισμού.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, αγόρασε από τη Ρωσία τους αντιαεροπορικούς πυραύλους  S-400, οδηγώντας σε επιβολή κυρώσεων των ΗΠΑ σε τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες . Παράλληλα η Τουρκία έχει συζητήσει με τη Ρωσία την πιθανή αγορά δεύτερης παρτίδας.

Και οι δύο Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αυτό θα συζητηθεί, καθώς και ενεργειακά έργα και τουρισμός.

Η Άγκυρα και η Μόσχα ήταν αντίπαλοι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ Αζερικών και αρμενικών δυνάμεων την περασμένη χρονιά.

Ενώ η Ρωσία μεσολάβησε κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας που υποστηρίζεται από την Τουρκία, συνεργάζεται με την Άγκυρα για την παρακολούθηση της.

Η Τουρκία εξόργισε επίσης τη Ρωσία νωρίτερα φέτος όταν πούλησε τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar στην Ουκρανία εν μέσω εντάσεων για την περιοχή Donbass και αργότερα στην Πολωνία στην πρώτη τέτοια πώληση σε μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο αξιωματούχος είπε ότι τόσο το Ναγκόρνο Καραμπάχ όσο και οι πωλήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα συζητηθούν στο Σότσι, ενώ ο ανώτερος αξιωματούχος είπε ότι μπορεί να συζητηθεί περαιτέρω αμυντική συνεργασία.

https://youtu.be/gg91nkI9e_0?t=2

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Εμείς σε άρθρο μας  είχαμε επισημάνει το γεγονός ότι ο Ερντογάν τα βρίσκει "σκούρα" με τον Πούτιν σε επίπεδο συνεννόησης μεταξύ τους και πως διαπιστώνει ότι η σύμπλευση-συμμαχία με τη Ρωσία ούτε ήταν όπως ανέμενε, αφού υπάρχει πολύ μεγάλη διάσταση απόψεων για Συρία, Λιβύη, Ναγκόρνο Καραμπάχ, Κριμαία και Ουκρανία, αλλά ούτε και μπορεί να υποκαταστήσει τη  συμμαχία της Τουρκίας με τη Δύση.

Επίσης αναφορικά με τα διαδραματιζόμενα στην Συριακή επαρχία του Ιντλίμπ είχαμε επισημάνει  ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να προετοιμάζει ο Πούτιν το έδαφος για μεγάλης κλίμακας επίθεση στην εν λόγω περιοχή, κάτι το οποίο θα δημιουργούσε ραγδαία επιδείνωση των ρωσοτουρκικών σχέσεων.

Ο Πούτιν επιθυμεί να τελειώνει με το κεφάλαιο εχθροπραξίες στη Συρία, προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί στην ειρήνευση  και την πορεία προς την αποκατάσταση των ζημιών και  την ανοικοδόμηση της.

Εκτός αυτού ο παράγοντας χρόνος πιέζει τον Ρώσο Πρόεδρο, αφού  η διατήρηση τόσων πολλών δυνάμεων και μέσων της Ρωσίας στη Συρία, κοστίζει καθημερινά ακριβά, χωρίς να έχει έχει επιτευχθεί κάποια ουσιαστική θεσμοθετημένη κατάληξη για τη χώρα.

Κλείνοντας αναμένουμε να δούμε την πορεία των συζητήσεων Πούτιν-Ερντογάν στο Σότσι για απόκτηση ή όχι δεύτερης παρτίδας αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, καθώς και την αμερικανική αντίδραση.

Σε όποια των περιπτώσεων  τυχόν απόκτηση δεύτερης συστοιχίας S-400 από την Τουρκία θα σημάνει στροφή της Τουρκίας προς τη Ρωσία, αλλά και ενδυνάμωση της τουρκικής αντιαεροπορικής άμυνας, ως αντιστάθμισμα της αεροπορικής κυριαρχίας της Ελλάδας λόγω Rafale και  εκσυγχρονισμού των F-16  μας σε Viper.

https://youtu.be/_NZ0UfTHXrU?t=1

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR