Russia

Ρωσία: Οι ΗΠΑ εξετάζουν το σενάριο της διχοτόμησης της Συρίας

Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, προειδοποίησε την Τρίτη ότι η συνεχιζόμενη παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην ανατολική Συρία ισοδυναμεί με de facto διχοτόμηση της χώρας.

«Μια από τις κύριες αιτίες της αστάθειας και της συνέχισης των μαχών στη Συρία είναι η παράνομη παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα», είπε ο Ριαμπκόφ στο RT Arabic.

«Θεωρώ ότι στο "οπλοστάσιό" τους [των ΗΠΑ] βρίσκεται και το σενάριο μιας de facto διχοτόμησης της Συρίας. Εμείς είμαστε ενάντια σε αυτό και ενεργούμε με βάση τις υπάρχουσες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Αμερικανικά στρατεύματα υπάρχουν στη Συρία από τα τέλη του 2015, όταν ο τότε Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα έστειλε μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ για να υποστηρίξουν του Κούρδους στη μάχη τους με το Ισλαμικό Κράτος (Daesh). Την προηγούμενη χρονιά, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είχαν προχωρήσει σε από αέρος βομβαρδισμούς θέσεων του ΙΚ.

Τα στρατεύματα των ΗΠΑ αυξήθηκαν τα επόμενα χρόνια, καθώς το Ισλαμικό Κράτος έφυγε από το Ιράν. Οι αμερικανικές δυνάμεις έχτισαν μεγάλες εγκαταστάσεις στο προτεκτοράτο Deir-ez-Zor της Συρίας για να ενισχύσουν τη μόνιμη παρουσία τους κοντά στις κύριες πετρελαιοπηγές της χώρας.

CONTINUE READING

Το 2018, ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ σκόπευαν να παραμείνουν στρατεύματά τους στην ανατολή Συρία, μέχρι να πραγματοποιηθούν οι στόχοι της εκδίωξης του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και της προετοιμασίας μεγάλης δύναμης Κούρδων και άλλων μειονοτήτων στην περιοχή που καταπιέζονταν από την κυριαρχία του ISIS. Ωστόσο, είχε αναφέρει ότι οι ΗΠΑ σκόπευαν να κρατήσουν αδύναμη την επιρροή του Ιράν στη Συρία.

Πλέον, περίπου 900 Αμερικανοί στρατιώτες παραμένουν στη Συρία, οι οποίοι επισήμως υπηρετούν ως σύμβουλοι των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων. Πριν έναν μήνα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε υποπέσει σε γκάφα, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχαν αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία.

Το Ιράν, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, έλαβε πρόσκληση από την κυβέρνηση της Συρίας να στείλει δυνάμεις στη χώρα για τη μάχη κατά του ISIS και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων προσκείμενων στην Αλ-Κάιντα. Πολλές από αυτές τις ομάδες, τις οποίες η Ουάσινγκτον θεωρεί «μετριοπαθείς επαναστάτες», επίσης έλαβαν χρηματοδότηση, εκπαίδευση και υλική υποστήριξη μεταξύ άλλων από τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και το Ισραήλ.

Οι δηλώσεις αυτές του Ριαμπκόφ έρχονται ώρες μετά τη συνάντηση του Άσαντ με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, στη Μόσχα. Κατά τη συνάντησή του, ο Πούτιν αναφέρθηκε στην παρουσία αμερικανικών και τουρκικών δυνάμεων στη Συρία χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης Άσαντ και της διεθνούς κοινότητας.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR