World
Updated at:

Μόνιμη παρουσία στην Λιβύη ''στήνουν'' οι Τούρκοι - Σχέδια για δημιουργία μεγάλης ναυτικής βάσης στην Μισράτα

Οι κινήσεις  της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως στο ''τόξο'' Καστελόριζο-Ρόδος-Κρήτη, θα εξαρτηθούν άμεσα και από τις εξελίξεις στο μέτωπο της Λιβύης και την επιτυχία ή όχι της 'Αγκυρας, να ''εγκατασταθεί'' μόνιμα στην Αφρικανική χώρα όπως εκτιμά η Αθήνα.

https://www.youtube.com/watch?v=iojkIEg0dIg

Να υπενθυμίσουμε, την επίσκεψη πέρυσι του Τούρκου υπουργού άμυνας Χουλουσί Ακάρ, στην Τρίπολη μαζί με τον Τούρκο Αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων αλλά και πάνω στη φρεγάτα GIRESUN στα ανοιχτά των Λιβυκών ακτών, σηματοδοτούσαν την απόφαση της Τουρκίας να εμπλακεί μέχρι τέλους στον πόλεμο με στόχο να βάλει ''πόδι'' στην περιοχή και να καθορίσει τις εξελίξεις την επόμενη μέρα.

https://www.youtube.com/watch?v=gN3jjrv2XUk

Η ξεκάθαρη διάθεση της Τουρκίας ακόμα και να συγκρουστεί με τρίτες χώρες, για να επιβάλλει την παρουσία της στην περιοχή, φάνηκε και από την επιθετική ενέργεια της φρεγάτας ORUC REIS απέναντι στη Γαλλική COURBET, με το Τουρκικό πλοίο να στρέφει όπλα προς Συμμαχικό πολεμικό και μάλιστα, μιας από τις πιο ισχυρές στρατιωτικά χώρες του ΝΑΤΟ της ''πυρηνικής'' Γαλλίας.

Η Τουρκία με συγκεκριμένο σχέδιο εξάπλωσής της προς Βαλκάνια και Αφρική, έχει ως προσανατολισμό να αποτελέσει όχι απλά μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη, αλλά και παγκόσμια. Ουσιαστικά επιχειρεί να ''κυκλώσει'' την Ελλάδα και να στηρίξει ακόμα και με στρατιωτικές βάσεις, εκτός των έδαφών της, διεκδικήσεις όπως αυτές στη θαλάσσια ζώνη γύρω από την Κρήτη.

Σε μια νέα ανησυχητική εξέλιξη, έγινε γνωστό ότι στις 24 Αυγούστου (ως μέρος της τουρκικής ομάδας ναυτικών εργασιών) ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Λιβύης, ο στρατηγός Muhammed Al-Haddad και η αντιπροσωπεία του, επισκέφθηκαν την τουρκική φρεγάτα TCG GEDİZ στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης.

Αυτή η επίσκεψη έρχεται σε συνέχεια των συνομιλιών, που είχε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ την Τρίτη με τον Αρχηγό ΓΕΣ Μοχάμεντ Άλι Χαντάντ, στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Αμυντικής Βιομηχανίας (IDEF 2021) στην Κωνσταντινούπολη.

 Η Τουρκία ανανέωσε την Τετάρτη, την επιμονή της να διατηρήσει τις δυνάμεις της στη Λιβύη, αρνούμενη να τις θεωρήσει ως ξένα στρατεύματα που πρέπει να αποσυρθούν σύμφωνα με τη συμφωνία εκεχειρίας της χώρας.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε, ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε διμερή και περιφερειακά ζητήματα και την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των χωρών τους.

Ο Ακάρ τόνισε ότι τα στρατεύματα της χώρας του, δεν ήταν ξένη δύναμη που αναπτύχθηκε στη Λιβύη.

Παράλληλα, όπως αναφερθήκαμε και σε σημερινό μας άρθρο στο Πενταπόσταγμα, τουρκικά στρατιωτικά ελικόπτερα προσγειώνονται συνεχώς στο αεροδρόμιο Μίτιγκα στην Τρίπολη, από όπου αποβιβάστηκαν αρκετοί Τούρκοι επίλεκτοι στρατιώτες και παραστρατιωτικά μέλη τουρκικής μισθοφορικής οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Omar al-Mukhtar Al-Libi, Yusef Al-Farsi, δήλωσε την δημιουργία μιας τουρκικής αερογέφυρας προς τις δυτικές λιβυκές πόλεις, που εμποδίζει τις διεθνείς πολιτικές προσπάθειες που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κρίσης της Λιβύης με ειρηνικά μέσα.

Αυτό περιλαμβάνει τη συγκρότηση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) που επιδιώκει την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων και την αντιμετώπιση των επικείμενων προκλήσεων ασφάλειας, οικονομίας, εκλογής και συνταγματικότητας.

Θα παραμείνουν εκεί, ως μέρος της υποστήριξης της Άγκυρας στους Λίβυους αδελφούς της και την «δίκαιη υπόθεση» τους, σύμφωνα με την άποψη ότι η Λιβύη ανήκει στους Λίβυους, πρόσθεσε.

Η διεθνής κοινότητα πιέζει, την Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της, καθώς και τους περισσότερους από 10.000 Σύρους μισθοφόρους, που είχαν αποσταλεί στη Λιβύη για να στηρίξουν την πρώην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), με επικεφαλής τον Fayez al-Sarraj.

Τον Νοέμβριο του 2019, η Άγκυρα είχε υπογράψει με τη GNA μια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας και ασφάλειας, που της επέτρεπε να στείλει στρατεύματα και δεκάδες χιλιάδες Σύριους μισθοφόρους στη χώρα της Βόρειας Αφρικής. Υπέγραψαν επίσης, μια αμφιλεγόμενη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων.

CONTINUE READING

Ορισμένες από αυτές τις ξένες δυνάμεις αποσύρθηκαν, μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επετεύχθη τον Οκτώβριο του 2020.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου της Επικρατείας Χαλίντ αλ-Μισρί, δήλωσε αυτή την εβδομάδα, ότι οι τουρκικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στη χώρα "μέσω σαφούς Λιβυκής βούλησης".

Μιλώντας σε λιβυκό τηλεοπτικό κανάλι, που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, ανέφερε: «Απορρίπτουμε εντελώς την κριτική στις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί με την Τουρκία».

Για την 'Αγκυρα όπως έχει αναλύσει το Ελληνικό επιτελείο, αποτελεί μονόδρομο η δημιουργία μόνιμων βάσεων στη Λιβύη, τόσο για την πολεμική αεροπορία όσο και για το πολεμικό ναυτικό, αν θέλουν οι γείτονες να παίξουν καθοριστικό ρόλο στις περαιτέρω εξελίξεις και με δεδομένο, ότι η Άίγυπτος όπως και άλλες χώρες, δείχνουν έτοιμες να παρέμβουν στρατιωτικά, ειδικά αν ο άξονας Τρίπολης-'Αγκυρας προχωρήσει σε τέτοια σχέδια.

Την στιγμή που στην Ανατολική Μεσόγειο, στον άξονα Ελλάδας-Τουρκίας επικρατεί μεγάλη ένταση, σε διπλωματικούς και στρατιωτικούς κύκλους της Άγκυρας κυκλοφορεί μια ενδιαφέρουσα πληροφορία, που επιφυλάσσει αντίκτυπο για την τροπή των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή.

CONTINUE READING

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, η Τουρκία δεν παρεκκλίνει των σχεδίων της,  για την δημιουργία μιας μεγάλης ναυτικής βάσης στα παράλια της Λιβύης, τα οποία ελέγχει η κεντρική κυβέρνηση της χώρας.

Εξάλλου πέρυσι στα ανοιχτά της πόλης Μισράτα, είχαν αναπτυχθεί τουρκικές φρεγάτες της κατηγορίας G (σ.σ. στα τουρκικά «Gabya sınıfı»). Μαζί με τα τουρκικά πολεμικά πλοία στην περιοχή, πέταξαν και  στρατιωτικά ελικόπτερα τύπου «Seahawk».

Αυτή η επίσκεψη του στρατηγού Muhammed Al-Haddad, στην τουρκική φρεγάτα ενισχύει τις υποψίες ότι η Τουρκία, προσπαθεί με κάθε τρόπο να εφαρμόσει το σχέδιό της για την δημιουργία μιας μεγάλης ναυτικής βάσης, στην περιοχή Μισράτα.

Ας σημειωθεί ότι η τάξη G, είναι μία από τις τάξεις φρεγατών του τουρκικού ναυτικού. Πρόκειται για εκσυγχρονισμένες εκδόσεις των φρεγατών, με συστήματα καθοδηγούμενων πυραύλων κατηγορίας «Oliver Hazard Perry», του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Οι συγκεκριμένες φρεγάτες, είναι σχεδιασμένες κυρίως για την αεροπορική άμυνα.

 

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR