Middle East

Επιχειρείται προσέγγιση Τουρκίας-Κατάρ με ΗΑΕ - Οι μελλοντικές επιπτώσεις για Ελλάδα-Κύπρο-Λιβύη

Μετά τις πρόσφατες συνομιλίες της Άγκυρας, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΑΕ συνάντησε τον εμίρη του Κατάρ.

Ο ανώτερος αξιωματούχος των ΗΑΕ που επισκέφτηκε το Κατάρ, μετά την απόψυξη των σχέσεων των δύο περιφερειακών παικτών νωρίτερα φέτος πραγματοποίησε συνομιλίες με τον ηγεμόνα του Κατάρ την Πέμπτη, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης και των δύο χωρών.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχ Ταχνούν μπιν Ζαγιέντ Αλ-Ναχγιάν συναντήθηκε με τον εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι και συζήτησαν για τις «διμερείς σχέσεις και τα μέσα για την ενίσχυση τους», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, διέκοψαν τους δεσμούς και τις συγκοινωνιακές συνδέσεις με το Κατάρ τον Ιούνιο του 2017, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει ριζοσπαστικές ισλαμιστικές ομάδες και ότι ήταν πολύ κοντά με το αντίπαλο του Ριάντ Ιράν, κατηγορίες που απέρριψε η Ντόχα.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί τους αποκατέστησαν τις πλήρεις σχέσεις με το Κατάρ τον Ιανουάριο μετά από μια κορυφαία σύνοδο κορυφής Αλ Ουλά, τερματίζοντας τη ρήξη.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAM των ΗΑΕ ανέφερε επίσης ότι «ο εμίρης του Κατάρ δέχτηκε αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Σεΐχ Ταχνούν», προσθέτοντας: «Η συνάντηση αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις και τους τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ειδικά στον οικονομικό και εμπορικό τομέα. και ζωτικής σημασίας επενδυτικά έργα που εξυπηρετούν τη διαδικασία κατασκευής, ανάπτυξης και προόδου καθώς και την επίτευξη των κοινών συμφερόντων των δύο χωρών ».

Επαναπροσέγγιση Τουρκίας-Κατάρ με ΗΑΕ

Ο Ανουάρ Γκαργκάς, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ, ο οποίος τώρα είναι σύμβουλος του πρόεδρου της χώρας, έγραψε στο Twitter ανεβάζοντας μια φωτογραφία της συνάντησης.

«Η οικοδόμηση γεφυρών συνεργασίας και ευημερίας με αδέρφια και φίλους είναι ένας σημαντικός πυλώνας της πολιτικής των ΗΑΕ», έγραψε.

Ο Σεΐχης Τανούν είχε συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έναν από τους στενότερους συμμάχους του Κατάρ, για συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα.

Τα ΗΑΕ άρχισαν να κάνουν βήματα προς την εξομάλυνση των οικονομικών σχέσεων με την Τουρκία και την αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών στο πλαίσιο μιας συνολικής ανακωχής με την Άγκυρα.

Οι δηλώσεις του Syed Basar Shueb, Διευθύνοντος Συμβούλου της εισηγμένης στο Abu Dhabi International Holding Company (IHC), φαίνεται να αντικατοπτρίζουν μια σαφή πρόθεση των Εμιράτων να ανοίξουν μια νέα σελίδα στις σχέσεις με την Τουρκία βασισμένη στην αμοιβαία κατανόηση και τα κοινά συμφέροντα.

"Η εταιρεία αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες στην Τουρκία σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η βιομηχανία και η επεξεργασία τροφίμων", δήλωσε ο Shueb στο Αμπού Ντάμπι.

Οι αναλυτές είδαν μέσα από  τις  παραπάνω δηλώσεις,  ότι τα ΗΑΕ έχουν αφήσει στην άκρη τους φόβους και τις διαφορές τους με την Τουρκία και πραγματικά θέλουν να ξεκινήσουν μια νέα φάση μακριά από την ένταση που έχει θολώσει τις σχέσεις τα τελευταία χρόνια λόγω πολλών ζητημάτων, κυρίως της τουρκικής επέμβασης στη Λιβύη και της υποστήριξης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από την Άγκυρα

Η σύνοδος κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου του περασμένου Ιανουαρίου στο Αλ Ουλά του Σαουδικού Αραβικού, δεν οδήγησε σε μια νέα "δυναμική αναμέτρηση" με το Κατάρ.

Υπενθυμίζουμε ότι η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν μαζί με την Αίγυπτο είχαν μποϊκοτάρει το Κατάρ.

Το Ριάντ και το Κάιρο έχουν οδηγήσει τις προσπάθειες για την επιδιόρθωση των σχέσεων και έχουν ορίσει πρέσβεις στο Κατάρ, ενώ το Αμπού Ντάμπι και η Μανάμα δεν έχουν ακόμη κάνει κάτι τέτοιο. Όλα τα κράτη της Σαουδαραβικής χερσονήσου εκτός από το Μπαχρέιν έχουν αποκαταστήσει τις ταξιδιωτικές και εμπορικές σχέσεις.

Η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ προσπάθησαν να συγκρατήσουν τις περιφερειακές εντάσεις, συμπεριλαμβανομένου του αντιπάλου τους Ιράν, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες, στις οποίες βασίζονταν εδώ και καιρό για την ασφάλεια, μείωσαν τη στρατιωτική συμμετοχή τους στην ευρύτερη περιοχή.

Οι επιπτώσεις για Ελλάδα-Κύπρο-Λιβύη

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι επιχειρείται μια συνολική επαναπροσέγγιση των αραβικών χωρών του κόλπου και κυρίως των ΗΑΕ με Τουρκία και Κατάρ, με υπόβαθρο την οικονομική συνεργασία τους

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και η σταδιακή αποχώρηση τους από τα πεδία των συγκρούσεων στη Μ. Ανατολή, δημιουργεί προϋποθέσεις ανάδειξης και ενίσχυσης περιφερειακών συνεργασιών.

Αυτό το αντιλαμβάνονται οι αραβικές χώρες της περιοχής αλλά και η Τουρκία, η οποία μαζί με το Κατάρ προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με αυτές.

Η επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και ο ρόλος που θέλει να παίξει η Τουρκία μαζί τους, ενισχύουν τη θέση της ως περιφερειακό πόλο ισχύος, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.

Αυτή η προσπάθεια  ομαλοποίησης των σχέσεων  που επιχειρείται από Τουρκία-Κατάρ με  αποδέκτες ΗΑΕ-Σ.Αραβία-Αίγυπτο, σε περίπτωση υλοποίησης της θα έχει αρνητικές συνέπειες για Ελλάδα-Κύπρο-Λιβύη, αφού θα υπάρχει σταδιακά να μετατοπισθούν οι θέσεις των αραβικών κρατών προς την εξυπηρέτηση των τουρκικών συμφερόντων.

Οπωσδήποτε σημαντικότατη βαρύτητα και λόγο έχει το Ισραήλ, το οποίο "δένεται" πλέον με τις "Συμφωνίες του Αβραάμ" πρωτίστως και κυρίως με τα ΗΑΕ, καθώς και με άλλες αραβικές χώρες, όχι όμως με τη Σ.Αραβία.

Η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση περαιτέρω ενίσχυσης των φιλικών και συμμαχικών της θέσεων με ΗΑΕ-Αίγυπτο και Σ.Αραβία

 

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR