Russia
Updated at:

''Βόμβα'' από τους Ρώσους: «Επίκειται νέα συμφωνία αγοράς S-400 από την Τουρκία» - Το βιολί του ο Ερντογάν

Η Ρωσία και η Τουρκία βρίσκονται κοντά στην υπογραφή ενός νέου συμβολαίου για την προμήθεια της Άγκυρας στο εγγύς μέλλον με επιπλέον συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του ρωσικού οργανισμού εξαγωγών όπλων Rosoboronexport, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Τα πρώτα  αντιαεροπορικά συστήματα S-400 που αγόρασε η Τουρκία από τη Ρωσία προκάλεσαν ρήξη μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις στην Άγκυρα, με κυριότερη την αποπομπή της από το πρόγραμμα των μαχητικών 5ης γενιάς F-35, επισημαίνοντας επίσης ότι θα επιβληθούν νέες κυρώσεις εάν αγοραστούν περισσότερα όπλα και πυρομαχικά από τη Μόσχα.

Επισημαίνουμε  ότι το θέμα της επικείμενης συμφωνίας για αγορά νέας συστοιχίας Ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία , δεν είναι κάτι καινούργιο, αφού "παίζει" από τα μέσα Ιουλίου, όπως είχαμε αναφέρει και σε άρθρο μας στο Πενταπόσταγμα.

Τότε και πάλι  ο Alexander Mikheev, Γενικός Διευθυντής της Rosoboronexport, είχε δηλώσει ότι η Τουρκία και η Ρωσία θα ολοκληρώσουν συμφωνία παράδοσης μιας νέας συστοιχίας αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.

Ο Mikheev είπε τότε ότι σχηματίστηκε ένα ''νέο οικονομικό μοντέλο'", σύμφωνα με το Sputnik.

CONTINUE READING

"Διεξάγονται τελικές διαβουλεύσεις, σχηματίστηκε ένα οικονομικό μοντέλο, σχηματίστηκε πρόγραμμα τεχνολογικής συνεργασίας σε αυτό το έργο, οπότε αναμένουμε αυτό να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες", είχε δηλώσει ο Μιχάιεφ σε δημοσιογράφους στή Διεθνή Αεροπορική και Διαστημική Έκθεση "MAKS-2021" .

Ηνωμένες Πολιτείες και συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ ανησυχούν ότι οι S-400 δεν είναι συμβατoί με την άμυνα της συμμαχίας και ενδέχεται να απειλήσουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 των ΗΠΑ.

Αυτός ήταν και ο λόγος που η Τουρκία εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα των F-35.
 
Υπενθυμίζουμε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούνιο είπε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην πρώτη τους συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής του ΝΑΤΟ, ότι η Τουρκία δεν θα αλλάξει τη στάση της για τους S-400.

Τότε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σούλιβαν είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους ότι ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν την συγκεκριμένη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, αναφέροντας:

«Δεν υπήρχε επίλυση του ζητήματος. Υπήρξε μια δέσμευση για συνέχιση του διαλόγου για τους S-400», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα είχε περισσότερα να πει σχετικά με αυτό το ζήτημα αφού η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα πραγματοποιήσουν πρόσθετες συνομιλίες.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν δήλωσε ότι δεν άλλαξε τη θέση του για τους S-400 παρά το γεγονός ότι είχε μια «ειλικρινή» συνάντηση με τον Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι η συνάντηση με τον Ερντογάν ήταν παραγωγική, προσθέτοντας ότι ήταν πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ θα «σημειώσουν πραγματική πρόοδο με την Τουρκία».

Ο Ερντογάν δήλωσε αργότερα ότι είπε στον Μπάιντεν «να μην περιμένει ότι η Τουρκία θα κάνει  διαφορετικό βήμα στα θέματα F-35 και S-400», σύμφωνα με έκθεση των κρατικών μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας.

CONTINUE READING

«Πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Την επόμενη περίοδο, οι υπουργοί Εξωτερικών μας, οι υπουργοί Άμυνας και οι πρόεδροι των αμυντικών βιομηχανιών θα προωθήσουν αυτήν τη διαδικασία συναντώντας τους ομολόγους τους στις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Καταβάλλοντας πολλές προσπάθειες να αποτρέψει την Τουρκία από την αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400 της Ρωσίας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκδήλωσε την πρόθεση το 2013 και το 2017 να πουλήσει το πυραυλικό σύστημα Patriot. Η Άγκυρα "προσπέρασε" το Patriot και τις δύο φορές, επειδή οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να παράσχουν τη μεταφορά της ευαίσθητης πυραυλικής τεχνολογίας του συστήματος.

Σύμφωνα με το νόμο "Countering America’s Adversaries Through sanctions", κάθε ξένη κυβέρνηση που συνεργάζεται με τον ρωσικό αμυντικό τομέα θα βρεθεί εντός των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ.

Παρά τις προειδοποιήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ, η Τουρκία  παρέλαβε τους S-400 από το Κρεμλίνο τον Ιούλιο του 2019.

Η συγκυρία των γεγονότων στο Αφγανιστάν

Από την πρόσφατη δήλωση του  πρόεδρου της Rosoboronexport Alexander Miheye στεκόμαστε στη φράση του "τελευταία στιγμή", αναφορικά με το στάδιο που διανύουν οι συνομιλίες Ρώσων-Τούρκων για την απόκτηση νέας συστοιχίας αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.

H χρονική συγκυρία που γίνεται τέτοια δήλωση από τον Ρώσο αξιωματούχο δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού το γόητρο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έχει καταρρακωθεί  μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Τυχόν επαλήθευση των δηλώσεων της Ρωσικής πλευράς και αγορά από τον Ερντογάν νέων  συστημάτων S-400, θα έφερνε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση Μπάϊντεν 

Τέλος αναφορικά με την Ελλάδα μια τέτοια επιπρόσθετη αγορά θα αντιστάθμιζε σε σημαντικό βαθμό την αεροπορική κυριαρχία μας στο Αιγαίο μετά την αγορά των  μαχητικών Rafale  και τον εκσυγχρονισμό των F-16 σε "έκδοση" Viper

 


 
 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR