Armed Conflicts
Updated at:

Τουρκία- Αφγανιστάν: Ένα σκακιστικό παιχνίδι εξωτερικής και γεωστρατηγικής πολιτικής- Το ''κλειδί'' για την αύξηση και προώθηση της ατζέντας της

Η Άγκυρα επιδιώκει τόσο την ισλαμική όσο και την πραγματιστική γεωπολιτική ατζέντα της στην Καμπούλ. Παρά τις ανησυχίες της, βλέπει τη νίκη των Ταλιμπάν ως ώθηση για τις παγκόσμιες φιλοδοξίες της, καθώς ψάχνει απελπισμένα να βρει έναν τρόπο να συνεργαστεί με τους Ταλιμπάν και να αποκτήσει τον έλεγχο του Διεθνούς Αεροδρομίου της Καμπούλ.

CONTINUE READING

Έτσι ξεκινάει την ανάλυση-άρθρο του ο Seth J. Frantzman , ανώτερος ανταποκριτής της Μέσης Ανατολής και αναλυτής θεμάτων της Μέσης Ανατολής στην The Jerusalem Post, κυριότερα σημεία της οποίας είναι τα παρακάτω:

 

«Η Τουρκία έχει πολλές ατζέντες»

 

"Θέλει να ελέγξει το Αφγανιστάν ως βασική διαδρομή προς την Κίνα και το Ιράν και επίσης να συγκρατήσει τις παγκόσμιες ροές των τζιχαντιστών από το Ιντλίμπ στην Καμπούλ, ώστε να τις χρησιμοποιήσει για δικό της όφελος προκειμένου να γίνει ηγέτης του ισλαμικού κόσμου.

Το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας AKP συνδέεται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τη Χαμάς και θέλει να συνεργαστεί με τη Μαλαισία, το Πακιστάν και άλλες χώρες σε αυτό που θεωρεί ως «ισλαμικά ζητήματα», όπως η άσκηση πίεσης στην Ινδία για το Κασμίρ.

Ως εκ τούτου η Τουρκία έχει σοβαρούς λόγους συνεργασίας με τους Ταλιμπάν, αφού  αυτοί μπορεί να είναι το κλειδί για την αύξηση της επιρροή της στο Ιράν, το Πακιστάν, την Κίνα και τη Ρωσία.

https://youtu.be/TO2K4tt8CZk

Πως η Τουρκία προσδιορίζει το ρόλο της στο Αφγανιστάν;

 

Η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Αφγανιστάν πρόκειται να ενισχύσει τη θέση νέα διοίκηση της Καμπούλ στη διεθνή σκηνή, δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ερντογάν επισημαίνει ότι θέλει να βοηθήσει τους Ταλιμπάν, όπως βοήθησε το Κατάρ.

Η Άγκυρα θα επιχειρεί να προσδιοριστεί επίσης ως "βρύση" που θα ελέγχει τη ροή Αφγανών προσφύγων στην Ευρώπη. Θα χρησιμοποιήσει αυτήν την πίεση των προσφύγων για να λάβει χρηματοδότηση από τη Γερμανία σε αντάλλαγμα για να περιορίσει το κύμα των Αφγανών.

Η Τουρκία χτίζει ένα τείχος στα σύνορα με το Ιράν για να κρατήσει τους Αφγανούς μακριά  και θέλει τον έλεγχο του αεροδρομίου για να τους στείλει πίσω.

Η Γερμανία, βασικός σύμμαχος της Τουρκίας, καθώς και άλλων ευρωπαϊκών κρατών, πιθανότατα θα την πληρώσει για να καταστείλει την απειλή από ένα νέο προσφυγικό κύμα Αφγανών μεταναστών.

Σχεδόν όλα τα τουρκικά ΜΜΕ ελέγχονται από την κυβέρνηση ή συνδέονται με ακροδεξιές ομάδες που υποστηρίζουν το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, οπότε τα τουρκικά πρωτοσέλιδα μπορούν να θεωρηθούν ότι μιμούνται την κυβερνητική αφήγηση.

«Η Τουρκία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για σταθερότητα στο Αφγανιστάν», ανέφερε η Daily Sabah την περασμένη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, στην κυβερνητική TRT ένα άρθρο σημείωσε: «Πώς οι διεθνείς παράγοντες έθεσαν τις βάσεις για την κυριαρχία των Ταλιμπάν».

https://youtu.be/dAoxcmxCqXk

«Παρά τη δύναμη των ανταρτών των Ταλιμπάν και τις ισχυρές τοπικές συνδέσεις σε όλη τη χώρα, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι ορισμένοι περιφερειακοί παράγοντες και διεθνείς παράγοντες, κυρίως οι ΗΠΑ, έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διευκόλυνση της κυριαρχίας των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν», αναφέρει το άρθρο.

Η Τουρκία, η οποία συνεργάζεται με τη Ρωσία και προέβη στην αγορά των  S-400 και έχει νέες συμφωνίες με την Κίνα, ενδιαφέρεται επίσης για το τι σκέφτονται οι συγκεκριμένες χώρες

Σύμφωνα δημοσιεύματα, η Ρωσία και η Κίνα θέλουν οι Ταλιμπάν να διατηρήσουν αδύναμους τον ISIS και την Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν και να μην αποτελούν πλατφόρμα τρομοκρατίας.

Ένα πιο ενδιαφέρον άρθρο στην φιλοκυβερνητική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Anadolu στις 16 Αυγούστου υποστηρίζει ότι «η Τουρκία επιδιώκει να τοποθετηθεί σύμφωνα με την πραγματικότητα της αναδυόμενης νέας παγκόσμιας τάξης… Καθώς ο άξονας της ιστορίας κινείται από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό, η Τουρκία εδραιώνει εύστοχα την πολυμερή διάσταση της εξωτερικής της πολιτικής ».

Αυτό το άρθρο περιλαμβάνει την κοσμοθεωρία της Άγκυρας στην προσπάθειά της να ωθήσει μερικά από τα σκακιστικά της κομμάτια στο Αφγανιστάν με την ελπίδα να συνεργαστεί με την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν για τον έλεγχο της Καμπούλ.

Όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σοβιετική Ένωση εδραιώθηκαν στο Βερολίνο το 1945, έτσι και η Τουρκία  βλέπει ότι καθώς οι ΗΠΑ παρακμάζουν, οι νέοι παγκόσμιοι ηγέτες θα μετακομίσουν στο αντίστοιχο Βερολίνο του 2021, που είναι η Καμπούλ.

Ο μετα-αμερικανικός κόσμος που δημιουργήθηκε μετά τον παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας των ΗΠΑ, είναι το έδαφος όπου η Τουρκία, η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν θα συνεργαστούν, για να αποδυναμώσουν τις ΗΠΑ."

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR