Middle East
Updated at:

Σε πανικό ο Ερντογάν - Φοβάται έξαρση του Κουρδικού ζητήματος και μελλοντικό διαμελισμό της Τουρκίας

Το ότι το κουρδικό πρόβλημα θα μπορούσε να επαναμφανιστεί εκρηκτικά, εντός των συνόρων της Τουρκίας, την ώρα που η κυβέρνηση Ερντογάν ξεδιπλώνει τις φιλοδοξίες της εκτός συνόρων, είναι κάτι το οποίο οι διεθνείς παρατηρητές καταγράφουν με προσοχή.

Η εμφάνιση νοτίως των συνόρων, μίας ακόμη (μετά από αυτήν του Ιράκ) αυτονομημένης κουρδικής οντότητας, σήμανε για τους Τούρκους ιθύνοντες τον συναγερμό, ενώ και η πολιτική αυτονόμηση του κουρδικού στοιχείου μέσω του σχηματισμού του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), αποτέλεσε απειλή για την εξουσία του Ερντογάν. Το Κουρδικό είναι το πρόβλημα, από το οποίο η σύγχρονη Τουρκία δεν μπορεί να ξεφύγει ποτέ.

Άπαξ και τρίτες χώρες, αρχίσουν να υποστηρίζουν υπογείως την κουρδική εξέγερση στην Τουρκία, δεν θα υπάρχει γυρισμός. Κάθε Τούρκος που υιοθετεί την μεγαλοστομία και την περιφερειακή επιθετικότητα του Ερντογάν, δεν ενισχύει το μεγαλείο της Τουρκίας, αλλά μάλλον συντελεί στον μελλοντικό της διαμελισμό.

Σε πρόσφατο άρθρο στο Πενταπόσταγμα ανέφεραμε ότι με την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν, ως και 1.000 Αφγανοί πρόσφυγες εισέρχονται παράνομα κάθε μέρα στην Τουρκία, μέσω των ανατολικών συνόρων της, καθώς αναζητούν έναν τρόπο να ξεφύγουν από την αυξανόμενη επικυριαρχία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με την Χουριέτ.

Σύμφωνα με τις συνοριακές αρχές, η πλειονότητα των Αφγανών υπηκόων που φθάνουν στην τουρκική επικράτεια είναι νεαροί άνδρες ηλικίας 16 έως 25 ετών, οι οποίοι φτάνουν στην Τουρκία, μετά από ένα ταξίδι διάρκειας ενός μήνα, κυρίως με τα πόδια.

Λόγω της νομοθεσίας της Τουρκίας για τη μετανάστευση και το άσυλο, μόνο οι πολίτες των ευρωπαϊκών χωρών, μπορούν να αποκτήσουν καθεστώς πρόσφυγα. Άτομα άλλων εθνικοτήτων, μπορούν να υποβάλουν αίτηση προσωρινής προστασίας από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Οι Αφγανοί που εισέρχονται παράνομα στην Τουρκία, κρατούνται σε κέντρα κράτησης μεταναστών στο Ερζουρούμ και σε άλλες γειτονικές επαρχίες.

CONTINUE READING

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε πρόσφατα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησης ενός νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας, στο Αφγανιστάν και τις γειτονικές χώρες για να περιορίσει τη μετανάστευση στην ΕΕ. 

Με τους φόβους της Τουρκίας για το Κουρδικό ζήτημα, καθώς και με την ανάγκη αναχαίτισης των μεταναστευτικών ροών, η τουρκική κυβέρνηση έχει επεκτείνει τα σχέδιά της για την κατασκευή ενός τσιμεντένιου τείχους κατά μήκος των συνόρων του Ιράν, για να καλύψει το σύνολο των συνόρων των 295 χιλιομέτρων,  όπως δήλωσε ο κυβερνήτης του Βαν Μεχμέτ Εμίν Μπιλμέζ στις 27 Ιουλίου. 

«Μόνο 3,5 χιλιόμετρα από την τεράστια κατασκευή έχουν ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής», δήλωσε ο Μπιλμέζ, προσθέτοντας ότι οι εργασίες συνεχίζονται στο υπόλοιπο.

"Προβλέπουμε ότι 64 χιλιόμετρα από την κατασκευή του τείχους, θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Αλλά υπάρχει μια άλλη προσφορά σε εξέλιξη, για ένα άλλο μέρος των 63 χιλιομέτρων. Αναμένουμε ότι η προσφορά θα πραγματοποιηθεί εντός του τρέχοντος έτους. Το τείχος θα χτιστεί, κατά μήκος των συνόρων μας 295 χιλιομέτρων με το Ιράν τα επόμενα χρόνια », δήλωσε ο Μπίλμεζ.

Η ρητορική της Άγκυρας, είναι ότι στοχεύει να κάνει τη χώρα «αδιαπέραστη» με τον τσιμεντένιο τοίχο, συνοδευόμενη από χαρακώματα και σκοπιές.

https://www.youtube.com/watch?v=9cjVMEcpj74

Το Van είναι συχνά μια στάση για μετανάστες, που προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή, με πιο πρόσφατο προορισμό τους Αφγανούς μετανάστες που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους, για να αποφύγουν τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των κρατικών δυνάμεων και των Ταλιμπάν. 

CONTINUE READING

Το Κουρδικό ζήτημα, διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο για τον καθορισμό των κατευθυντήριων γραμμών της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, καθώς ο κουρδικός εθνικισμός, αποτελεί το κυριότερο πρόβλημα του τουρκικού κράτους καθώς, θα μπορούσε να έχει δυνητικά γεωπολιτικές και οικονομικές συνέπειες στην Τουρκία.

Η Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει, από την μια μεριά των συνόρων της το Ιρανικό Κουρδιστάν ή Ανατολικό Κουρδιστάν (ανεπίσημο όνομα για το τμήμα του Ιράν), το οποίο κατοικείται κυρίως από τους Κούρδους,

Το έδαφος συνορεύει με το Ιράκ και την Τουρκία, καθώς εκεί ζουν 1.2 εκατομμύριο Κούρδοι στην επαρχία Κουρδιστάν, 1 εκατομμύριο στην επαρχία Κερμανσάχ και 100.000 στην επαρχία Ιλάμ. Περιλαμβάνει και την επαρχία Δυτικού Αζερμπαϊτζάν

Οι Κούρδοι θεωρούν το βορειοδυτικό Ιράν, ως ένα από τα 4 μέρη του Μεγάλου Κουρδιστάν, μαζί με τμήματα της νοτιοανατολικής Τουρκίας (Βόρειο Κουρδιστάν), της βόρειας Συρίας (Δυτικό Κουρδιστάν) και του βόρειου Ιράκ (Νότιο Κουρδιστάν).

Σύμφωνα με την απογραφή του 2006, οι τέσσερις κουρδικές επαρχίες του Ιράν, οι επαρχίες Δυτικού Αζερμπαϊτζάν, Κερμανσάχ, Κουρδιστάν και Ιλάμ έχουν πληθυσμό 6.730.000 κατοίκων. Στη νότια επαρχία Ιλάμ ζουν και Λούροι.

Από την άλλη οι τρέχουσες ενέργειες της Τουρκίας στο Ιράκ, στρέφονται ειδικά κατά του PKK. Η πρόθεση της Άγκυρας είναι, να εμποδίσει την οργάνωση αυτή να διατηρήσει την ελεύθερη κυκλοφορία των μαχητών της από το αρχηγείο της στα Όρη Καντίλ, που βρίσκονται μεταξύ Ιράκ, Τουρκίας και Ιράν, έως τα σύνορα Ιράκ-Συρίας και στο 30% της Συρίας που ελέγχεται από τους Σύρους Κούρδους. Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί, ότι η τοπική αρχή την οποία υπερασπίζονται οι ΗΠΑ σε αυτήν την περιοχή, δεν είναι παρά ένα μέτωπο του ΡΚΚ.

Η Τουρκία φοβάται, λοιπόν, τη δημιουργία μιας μεγάλης έκτασης κυριαρχούμενης από το ΡΚΚ, που θα εκτείνεται από το Καντίλ μέχρι τη βορειοδυτική Συρία και  παράλληλα οριοθετούν τα σύνορά τους, για οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη για αυτούς στο Κουρδικό ζήτημα. 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR