Armed Conflicts

Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα των Τούρκων στο Β. Ιράκ από το ΡΚΚ

Δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τρομοκράτες του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ, ανακοίνωσε την Τρίτη το Τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Ένας άλλος στρατιώτης που τραυματίστηκε σε συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής  Επιχείρησης Claw μεταφέρθηκε σε κοντινό νοσοκομείο, όπως ανέφερε επίσης το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Συγκρούσεις ξέσπασαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων εναντίον μαχητών του ΡΚΚ που πραγματοποίησε ο τουρκικός στρατός στην περιοχή Χακούρκ, ανέφερε το τουρκικό ΥΠΑΜ.

Οι επιχειρήσεις Claw είναι μια σειρά στρατιωτικών επιχειρήσεων που ξεκίνησε η Τουρκία το 2019 εναντίον του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ. Η οργάνωση PKK κρύβεται συχνά στο βόρειο Ιράκ, ακριβώς στα νότια σύνορα της Τουρκίας, προκειμένου να σχεδιάσει επιθέσεις στην Τουρκία.

Στην εκστρατεία για πάνω από 40 χρόνια κατά της Τουρκίας, το PKK ,που αναφέρεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρείται υπεύθυνο για τους θανάτους τουλάχιστον 40.000 ανθρώπων.

https://www.youtube.com/watch?v=r5wvvDpi8JY

Τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο εδώ και χρόνια για επικείμενη διάλυση του PKK λόγω των επιτυχημένων αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων και στρατηγικών της Τουρκίας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Ωστόσο τα αποτελέσματα στην πραγματικότητα και οι πολλές και συχνές απώλειες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων(ΤΕΔ), δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά θνησιγενές είναι το ΡΚΚ.

Στον αντίποδα έχουμε αναφορές από κουρδικές πηγές ότι  Κούρδοι αντάρτες εμπόδισαν τουρκικές δυνάμεις να δημιουργήσουν ερείσματα στην περιοχή του Zap.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι το γυναικείο αντάρτικο στρατόπεδο YJA Star εμπόδισε την επέκταση των θέσεων των τουρκικών δυνάμεων κατοχής στην περιοχή Zap στο Νότιο Κουρδιστάν.

Σύμφωνα με το κέντρο Τύπου των Λαϊκών Αμυντικών Δυνάμεων (HPG) στην καθημερινή επισκόπηση των τρεχόντων πολεμικών γεγονότων, τα τουρκικά στρατεύματα δέχτηκαν επίθεση με βαριά όπλα στην περιοχή Cîloya Biçûk τη Δευτέρα και αναγκάστηκαν να σταματήσουν τη δημιουργία εγκαταστάσεών τους.

Στο Avaşîn, ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε τη αντάρτικη σήραγγα στο Girê Sor τη Δευτέρα και στη συνέχεια σχεδίασε να εγκαταστήσει κάμερες στην περιοχή. Ενάντια σε αυτό, οι αντάρτες της HPG παρενέβησαν και ανάγκασαν τους Τούρκους στρατιώτες να υποχωρήσουν.

CONTINUE READING

Νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 25 Ιουλίου, οι περιοχές Dola Şehîd Özgür και Tipa T στο Avaşîn βομβαρδίστηκαν από επιθετικά ελικόπτερα, ενώ η εγκατάσταση της σήραγγας στην περιοχή Werxelê δέχθηκε επίσης επίθεση.

Στις 26 Ιουλίου, μια αεροπορική επίθεση από μαχητικά αεροσκάφη στόχευε στην περιοχή Sinînê στο Xakurke.

Επίσης τη Δευτέρα, ελικόπτερα βομβάρδισαν τα χωριά Kêste, Derarê και Hiror κοντά στο Amêdî., ενώ σήμερα, στην ίδια περιοχή, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στην περιοχή γύρω από το χωριό Bazê.

Η HPG ανέφερε επίσης ότι ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε σήμερα μια στρατιωτική επιχείρηση μεγάλης κλίμακας στην κουρδική επαρχία Άρι, κάνοντας λόγο ότι μεταξύ 5:20 π.μ. και 6:40 π.μ., στρατεύματα επιβιβάστηκαν στο Girê Zikdiryayi στην περιοχή Glîdağ.

Η τουρκική σχεδίαση

Oι τουρκικές επιχειρήσεις βασίζονται σε συγκεκριμένη σχεδίαση η οποία σε αδρές γραμμές είναι η ακόλουθη.

Σύμφωνα  με το πρώτο σκέλος του σχεδίου τους, οι Τούρκοι έχουν δημιουργήσει με το πρόσχημα του ΡΚΚ, μια Buffer zone σε βάθος χιλιομέτρων εντός του Β. Ιράκ, βομβαρδίζοντας χωριά, προκαλώντας την εκκένωσή τους από τους κατοίκους τους, και κατηγορώντας το ΡΚΚ για αυτό.

Στόχος των Τούρκων είναι η διασύνδεση με ασφαλείς δρόμους που κατασκευάζουν στο Β. Ιράκ, των πολλών στρατιωτικών βάσεων που έχουν δημιουργήσει εκεί.

Σύμφωνα, με τις αρχές στην επαρχία Ντουχόκ της Περιφέρειας Κουρδιστάν, οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις είχαν οδηγήσει τους κατοίκους 17 τουλάχιστον χωριών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. 

Συνολικά, κάτοικοι τουλάχιστον 200 αγροτικών κοινοτήτων έχουν εγκαταλείψει την περιοχή λόγω των συγκρούσεων Τουρκίας-ΡΚΚ, με αποτέλεσμα να είναι ακατοίκητο πλέον ένα μεγάλο τμήμα γης κατά μήκος των Τουρκοκουρδικών συνόρων εντός του Β. Ιράκ. 

CONTINUE READING

Η εν λόγω επιχείρηση της Άγκυρας στο Β.Ιράκ, υποτίθεται ότι στοχεύει αποκλειστικά ύποπτες θέσεις του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) στην εν λόγω επαρχία, προκειμένου να αποκλείσει τους αντάρτες του ΡΚΚ στο όρος Qandil, όπου είναι και η κεντρική τους βάση-ορμητήριο.

Στην πραγματικότητα όμως, η Άγκυρα επιχειρεί να εκδιώξει από τις εστίες τους, τους Κούρδους κατοίκους που διαβιούν σε χωριά, τα οποία βρίσκονται κατά μήκος της παραμεθόριας περιοχής με την Τουρκία, δημιουργώντας μια "Buffer zone", εντός της οποίας θα βρίσκονται μόνο στρατιωτικές βάσεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ). 

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαΐου, οι Ιρακινοί Κούρδοι εξέφρασαν οργή αφότου έμαθαν ότι η Τουρκία αποψίλωσε μέρος των παραμεθόριων περιοχών της περιοχής για να κατασκευάσει νέους δρόμους για στρατιωτική χρήση.

Το θέμα της αποψίλωσης από δένδρα της παραμεθόριας περιοχής από τους Τούρκους, έχει να κάνει αρχικά με την αποκάλυψη των καταφυγίων, σπηλαίων, αποθηκών πυρομαχικών και υπόγειων σηράγγων που χρησιμοποιεί το PKK, με αποτέλεσμα την πρόκληση πολλαπλών απωλειών στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ).

https://www.youtube.com/watch?v=Gs0AV8kxrgw

Μια αποψιλωμένη, από δένδρα περιοχή, διευκολύνει την επίγεια και εναέρια παρατήρηση, αλλά και προσβολή με πυρά των ΤΕΔ, των χώρων απόκρυψης των ανταρτών του PKK.

Επίσης, διευκολύνει τη διεξαγωγή αεροκίνητων επιχειρήσεων, αφού η βλάστηση δεν θα είναι εμπόδιο, με αποτέλεσμα τα τουρκικά Ελικόπτερα (Ε/Π), να έχουν πολλαπλές και κοντά σε θέσεις απόκρυψης του εχθρού, ζώνες προσγείωσης (Ζ/Π).

Παράλληλα η αποψίλωση του εδάφους σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες τουρκικές στρατιωτικές βάσεις στο Β. Ιράκ, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για δημιουργία "BUFFER ZONE" ( Ζώνη ασφαλείας), εντός του εδάφους του Ιρακινού Κουρδιστάν, καθιστώντας πολύ δύσκολη έως αδύνατη με τα διαθέσιμα μέσα επιτήρησης και drone των ΤΕΔ, την εισχώρηση ανταρτών του PKK από το Β. Ιράκ στην Τουρκία και αντιστρόφως.

Το γεγονός της σχεδίασης από πλευράς ΤΕΔ, δημιουργίας "Ζώνης Ασφαλείας" εντός του Ιρακινού Κουρδιστάν, διαφαίνεται και από τους συνεχείς βομβαρδισμούς, πρόκληση θανάτων σε Κούρδους χωρικούς που διαβιούν στα μικρά χωριά της παραμεθορίου περιοχής και καταστροφή της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR