Armed Conflicts
Updated at:

Νέος κίνδυνος για την Ελλάδα: Φόβοι για αύξηση των μεταναστευτικών ροών

Μόλις τον περασμένο Απρίλιο, επί 14 ώρες, προσπαθούσαν οι Τούρκοι να προωθήσουν μετανάστες και πρόσφυγες, στα βορειοανατολικά παράλια της Λέσβου. 

Η επιχείρηση προώθησης από την Τουρκία, έγινε σε επτά προσπάθειες, σε ακτίνα μεταξύ 50-100 ναυτικών μιλίων βορειανατολικά της Λέσβου. 

Οι κινήσεις τους, έγιναν αντιληπτές μέσω των ελληνικών παρατηρητηρίων και ραντάρ των ελληνικών σκαφών, από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

 

Η κατάσταση αυτή, μπορεί να επιδεινωθεί λόγω της αποχώρησης των Αμερικανών από το Αφγανιστάν, καθώς η άνοδος και πάλι των Ταλιμπάν αναγκάζει πολλούς Αφγανούς να το εγκαταλείψουν, με μοναδικό στόχο, το πέρασμά τους στην Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Όπως έγινε γνωστό, έως και 1.000 Αφγανοί εισέρχονται παράνομα στην Τουρκία μέσω των ανατολικών συνόρων κάθε μέρα, καθώς δεκάδες χιλιάδες, αναζητούν έναν τρόπο να ξεφύγουν από την αυξανόμενη κυριαρχία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τις αρχές των συνόρων, η πλειονότητα των Αφγανών υπηκόων που φθάνουν στην τουρκική επικράτεια, είναι νεαροί άνδρες ηλικίας 16 έως 25 ετών, οι οποίοι φτάνουν στην Τουρκία μετά από ένα ταξίδι διάρκειας ενός μήνα, κυρίως με τα πόδια.

Περισσότεροι από 500.000 αιτούντες άσυλο, σημαντικό μέρος των οποίων είναι Αφγανοί, εισήλθαν παράνομα στην Τουρκία μέσω των συνόρων στην επαρχία Βαν το 2020.

«Οι Αφγανοί ανησυχούν, ότι η κυβέρνηση της Καμπούλ δεν θα είναι σε θέση να κρατηθεί στην εξουσία, και αυτό ωθεί τους ανθρώπους να μεταναστεύσουν», δήλωσε ο Metin Çorabatır, πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση. 

Μεταξύ εκείνων που επιδιώκουν να μεταναστεύσουν, είναι δημόσιοι υπάλληλοι, μεταφραστές των Αμερικανικών δυνάμεων, Νατοικοί συνεργάτες, και λευκοί πληθυσμοί του Αφγανιστάν, φοβούμενοι αντίποινα και σκληρή τιμωρία από τους Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με τον Çorabatır, οι άνθρωποι που αναζητούν επί του παρόντος τρόπους να φύγουν από το Αφγανιστάν για την Τουρκία, επιθυμούν να ταξιδέψουν νόμιμα, αναζητώντας εκπαίδευση, ιατρικό τουρισμό ή χρυσές βίζες. Ωστόσο, σε πολύ λίγους  εγκρίθηκαν οι  αιτήσεις τους.

Μόνο την περασμένη εβδομάδα, περίπου 56.000 Αφγανοί εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, λόγω επιθέσεων των Ταλιμπάν, δήλωσε ο Χιούριτ, επικαλούμενος στοιχεία του ΟΗΕ. Από τον Ιανουάριο, περισσότεροι από 223.000 Αφγανοί έχουν φύγει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σχεδιάζουν να ολοκληρώσουν την αποχώρησή της από το Αφγανιστάν έως τις 31 Αυγούστου,  όπως δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στο NBC News την Πέμπτη.

Η Τουρκία, έχει περίπου 500 στρατιώτες που σταθμεύουν στο Αφγανιστάν, και δεν σχεδιάζει επί του παρόντος να αυξήσει αυτόν τον αριθμό. Η χώρα έχει ζητήσει από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, να παράσχουν οικονομική, πολιτική και υλικοτεχνική υποστήριξη για την αποστολή να διασφαλίσει το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Οι τουρκικές δυνάμεις, είναι επί του παρόντος υπεύθυνες για το αεροδρόμιο υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ και η Άγκυρα έχει δηλώσει, ότι θα ήταν πρόθυμη να διατηρήσει αυτήν την παρουσία εάν δοθεί διεθνής υποστήριξη. 

Ωστόσο, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα της τουρκικής ανάπτυξης, χωρίς συνεχή αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ.

Οι Ταλιμπάν, προχωρούν σε ολόκληρο το Αφγανιστάν καθώς σχεδόν όλα τα δυτικά στρατεύματα, έχουν αποσυρθεί από τη χώρα, με την τζιχαντιστική ομάδα να δηλώνει τις αξιώσεις της για εξουσία, με πολύ σαφείς όρους σε πολλές περιοχές.

Ενώ αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, λένε ότι καλωσορίζουν τη συμμετοχή της Άγκυρας στο Αφγανιστάν, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Σουχέλι Σάχεν απέρριψε εντελώς την ιδέα.

Οι ισλαμιστές μαχητές, πέτυχαν να κερδίσουν έδαφος παρά την παρουσία τους 60.000 στρατευμάτων, ενάντια σε 300.000 αφγανικά στρατεύματα, δήλωσε ο Ουζγκελ, προσθέτοντας: «Οι αφγανικές πόλεις εξακολουθούν να ανακαταλαμβάνονται και ο αφγανικός στρατός, ο οποίος είναι στην πραγματικότητα ισχυρότερος  μόνο στα χαρτιά, δεν είναι ικανός  αυτό να το ανακόψει».

"Εάν η Τουρκία αγνοήσει τον κίνδυνο που ενέχουν οι Ταλιμπάν, θα υπάρξουν τρομερές συνέπειες, τόσο οικονομικά όσο και ηθικά", δήλωσε ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Φαρούκ Λογκόγλου.

Εν τω μεταξύ, ριζικές αλλαγές στην διαχείριση των μεταναστευτικών ροών δρομολογεί η απόφαση της χώρας μας, να χαρακτηρίσει την Τουρκία ως μία ασφαλή τρίτη χώρα για τους αιτούντες άσυλο, από Συρία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μπαγκλαντές και Σομαλία.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, από την δημοσίευση της ΚΥΑ των Υπουργείων Εξωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου, λαμβάνοντας υπόψιν την πρόσφατη εισήγηση της Υπηρεσίας Ασύλου και όλες τις επικαιροποιημένες πληροφορίες για την επικρατούσα κατάσταση στην Τουρκία, αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα, συγκεκριμένων κατηγοριών αιτούντων διεθνούς προστασίας, η Τουρκία πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί ασφαλής χώρα.

Πρόκειται ίσως, για την σημαντικότερη νομική αλλαγή στο άσυλο εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR