Air Force
Updated at:

Ξεκάθαρα μειωμένων δυνατοτήτων η τουρκική ΠΑ: ''Τζίφος'' η άσκηση ''Αετός της Ανατολίας''

Η Τουρκία προσπάθησε να απαντήσει στην πολυεθνική άσκηση που πραγματοποίησε στα μέσα Απριλίου (12-22 Απριλίου) η Ελλάδα, την περίφημη ''Ηνίοχος'', με την άσκηση ''Αετός της Ανατολίας''.

Παράλληλα προσπάθησε να πάρει μια ''μυρωδιά'' από τα Rafale που κόμισε σε αυτή το Κατάρ. Και στα δύο όλα δείχνουν πως απέτυχε.

https://www.youtube.com/watch?v=3GGFf1pqfQM

Μια αντιστοίχιση και μόνο ανάμεσα στις δύο ασκήσεις, τα σενάρια, τους συμμετέχοντες, τα αεροσκάφη κ.α είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς πως και σε αυτό το επίπεδο η ελληνική επικράτηση ήταν κατά κράτος.

Καταρχήν στην ''Ηνίοχος'' πέρα από την ελληνική συμμετοχή που ήταν σχεδόν με κάθε είδους ιπτάμενο μέσο που διαθέτει, αξίζει να θυμίσουμε πως συμμετείχε η Γαλλία με RAFALE και M – 2000 D, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με F – 16, οι ΗΠΑ με F – 16, MQ – 9, KC – 135, η Ισπανία με F/A – 18 HORNET, το Ισραήλ με F – 15, F – 16, ο Καναδάς με Air Weapon Managers – GCI και η Κύπρος με ελικόπτερο AW 139. Συνολικά συμμετείχαν περί τα 100 αεροσκάφη ενώ στην Ανδραβίδα φιλοξενήθηκαν περί τα 2.500 άτομα όλων των αποστολών.

CONTINUE READING

Με παρατηρητές συμμετείχαν η Αυστρία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία.

Στην ''Αετός της Ανατολίας'' που ξεκίνησε στις 21 Ιουνίου και ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, συμμετείχαν πέρα από την Τουρκία με τα δικά της ιπτάμενα μέσα, το Αζερμπαϊτζάν με Su-25, το Κατάρ με Rafale και το Πακιστάν με JF-17…Με εξαίρεση δηλαδή τα Rafale και τα τουρκικά F-16, η υπόλοιπη δύναμη σίγουρα δεν φημίζεται για τις επιδόσεις της.

Συνολικά συμμετείχαν 57 αεροσκάφη και 537 άτομα.

Αντίστοιχα μπορεί να διαπιστώσει κανείς και την ποιοτική και ποσοτική ανωτερότητα των σεναρίων που έλαβαν χώρα στην Ηνίοχος:

  • Επιθετικές Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης – Offencive Counter Air Operations (OCA)
  • Αμυντικές Επιχειρήσεις – Air Defence Operations (ADO)
  • Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης Επιφανείας με συνδρομή Αεροπορικής Δύναμης σε Χερσαίες και Θαλάσσιες Επιχειρήσεις – Counter Surface Force Operations (CSFO) including Air Power Contribution to Land Ops (APCLO) and Air Power Contribution to Maritime Ops (APCMO)
  • Αποστολές Αναγνώρισης (RECCE)
  • Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης – Combat Search And Rescue
  • Αποστολές κατά Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων – Time Sensitive Target
  • Επιχειρήσεις Άμεσης Καταστολής Στόχων – Dynamic Targeting
  • Επιχειρήσεις Επιθετικής Σάρωσης – High Value Airborne Asset
  • Επιχειρήσεις Υποστήριξης – Slow Mover

Αντίστοιχα στην Αετός της Ανατολίας θα μπορούσε να πει κανείς πως δοκιμάστηκαν μόνο τα βασικά σενάρια

  • Εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη
  • Επιχειρήσεις Άμεσης Καταστολής Στόχων
  • Αποστολές κατά Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων
  • Αεροπορικές Επιχειρήσεις Εναντίον Δυνάμεων Επιφανείας

Εκεί που φαίνεται η κολοσσιαία διαφορά με την ''Ηνίοχος'' είναι οι αριθμοί των πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν. Χαρακτηριστικά στις 15 ημέρες του Αετού της Ανατολίας πραγματοποιήθηκαν με το ζόρι 450 πτήσεις όταν στις 10 ημέρες τις Ηνίοχος πραγματοποιήθηκαν 1320!

Ένα συμπέρασμα που μπορεί να εξάγει κανείς ολοκληρώνοντας, είναι πως η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία με βάση την άσκηση ''Ηνίοχος'', μπορεί να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις υψηλής έντασης και μεγάλης μαζικότητας την στιγμή που η αντίστοιχη τουρκική ακόμα ψάχνει τα πατήματά της μετά το ξήλωμα που υπέστη ύστερα από το αποτυχημένο πραξικόπημα. Αν το βάζαμε με ταχύτητες δηλαδή, η Ελληνική τρέχει με 100 χιλιόμετρα άνετα ενώ η τουρκική αγκομαχά για τα 50.

https://www.youtube.com/watch?v=Fki-wWlj8z4

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR