Russia
Updated at:

Στο ''κόκκινο'' η ένταση: Η Ρωσία έστειλε βομβαρδιστικά Tu-22M3 στη Μ. Θάλασσα

Δύο βομβαρδιστικά Tu-22M3 μεγάλης εμβέλειας πέταξαν σήμερα πάνω από τα νερά της Μαύρης Θάλασσας, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ και τα μαχητικά αεροσκάφη του, τα οποία μετέχουν στην μεγάλη στρατιωτική άσκηση με την επωνυμία "Sea Breeze 2021", η οποία είναι η μεγαλύτερη  που έγινε μέχρι τώρα, με τη συμμετοχή δυνάμεων των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, χωρών βασικών εταίρων της Συμμαχίας και των ΗΠΑ.

Η Ουκρανία και οι ΗΠΑ συνομολογούν την άσκηση στον Εύξεινο Πόντο με συμμετοχή και υποστήριξη συνολικά από 32 χώρες: Αλβανία, Αυστραλία, Βραζιλία, Βουλγαρία, Καναδάς, Δανία, Αίγυπτος, Εσθονία, Γαλλία, Γεωργία, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Λετονία, Λιθουανία, Μολδαβία, Μαρόκο, Νορβηγία, Πακιστάν, Πολωνία, Ρουμανία, Σενεγάλη, Ισπανία, Νότια Κορέα, Σουηδία, Τυνησία, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.

https://www.youtube.com/watch?v=fbOXgxICXYs

Η άσκηση πραγματοποιείται από τις 28 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου και επικεντρώνεται σε πολλαπλές μορφές επιχειρήσεων, όπως αμφίβιες επιχειρήσεις, διεξαγωγή χερσαίων ασκήσεων,  απαγορεύσεις θαλάσσιας περιοχής, αντιαεροπορική άμυνα, ενσωμάτωση ειδικών επιχειρήσεων, ανθυποβρυχιακός πόλεμος, και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Η φετινή άσκηση έχει τον μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων χωρών στην ιστορία της άσκησης, στην οποία θα συμμετέχουν 32 χώρες, 5.000 στρατιώτες, 32 πλοία, 40 αεροσκάφη και θα διεξαχθούν 18 ειδικές επιχειρήσεις.  

Οι πτήσεις των ρωσικών βομβαρδιστικών μεγάλης εμβέλειας πραγματοποιούνται τακτικά πάνω από τα ύδατα  της Αρκτικής, στον Βόρειο Ατλαντικό, τη Μαύρη και τη Βαλτική Θάλασσα και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Τα δύο βομβαρδιστικά Tu-22M3 συνοδεύονταν από μαχητικά Su-30M2 που ανήκαν στην Πολεμική Αεροπορία της  Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας.

Αίσθηση προκαλεί η διάρκεια της πτήσης η οποία λογίζεται στις πέντε ώρες περίπου

Όλες οι πτήσεις  σύμφωνα με το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας πραγματοποιούνται σε πλήρη συμμόρφωση με τους διεθνείς κανόνες για τη χρήση του εναέριου χώρου.

Αυτή η δραστηριότητα της Ρωσικής πολεμικής αεροπορίας συνδέεται άμεσα με τα σενάρια της άσκησης του ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα με αεροναυτική άσκηση η οποία διεξήχθη στη Μαύρη θάλασσα με τη συμμετοχή Ελληνικών-Ρουμανικών και Τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 , καθώς και 3 φρεγατών ισάριθμων χωρών του ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα της Ιταλίας-Τουρκίας και Ρουμανίας

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης τα τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν εικονικές προσβολές των τριών φρεγατών, οι οποίες απάντησαν με εικονική αντιαεροπορική προσπάθεια εγκλωβισμού και κατάρριψη των ανωτέρω μαχητικών.

Αργότερα Ελληνικά F-16 πραγματοποίησαν τις ίδιες εικονικές επιθέσεις κατά των τριών φρεγατών, έχοντας όμως να αντιμετωπίσουν επιπλέον και Ρουμανικά F-16 τα οποία έσπευσαν προς βοήθεια των πλοίων.

Τέλος υπήρξαν εικονικές αερομαχίες μεταξύ Ελληνικών και Ρουμανικών F-16

Στην ευρύτερη περιοχή υφίσταται και ο Ρωσικός στόλος της Μαύρης θάλασσας ο οποίος είχε ασκηθεί νωρίτερα σε παρόμοιο σενάριο αεροπορικής προσβολής με Tu-22M3  που συνοδεύονταν από μαχητικά Su-30M2

Παράλληλα ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας άρχισε να "ελέγχει" τις κινήσεις  του ισπανικού περιπολικό πλοίο "Rayo", το οποίο εισήλθε στον Εύξεινο πόντο σήμερα 7 Ιουλίου προκειμένου να μετάσχει  και αυτό στην άσκηση "Sea Breeze 2021" του ΝΑΤΟ

Οι Ρωσικές δυνάμεις της ευρύτερης περιοχής της Κριμαίας, της Βαλτικής αλλά και της Λευκορωσίας βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας 

Σε αυτό συνηγορεί το ήδη βαρύ κλίμα που δημιουργήθηκε από το περιστατικό στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας, όταν το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Defender βρέθηκε να πλέει σύμφωνα με τους Ρώσους εντός ρωσικών χωρικών υδάτων, το οποίο επί της ουσίας  ήταν ένα τεστ των αντανακλαστικών της  ρωσικής αντίδρασης.

Συγκεκριμένα το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι το βρετανικό πλοίο, μπήκε στα χωρικά ύδατα της χώρας στις 23/6/2021 στις 11:52 π.μ. τοπική ώρα και εισχώρησε σε βάθος 3 χλμ εντός των ρωσικών χωρικών  υδάτων, κοντά στο Cape Fiolent, στην Κριμαία.

Η Ρωσική αντίδραση ήταν άμεση και συγκεκριμένα στις 12:06 και 12:08, ρωσικό συνοριακό περιπολικό πλοίο έριξε προειδοποιητικές βολές με το πυροβόλο των 20 χιλιοστών του, ενώ  εννέα λεπτά αργότερα,  αεροσκάφος  Su-24m  της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας έριξε τέσσερις βόμβες  OFAB-250 προς την κατεύθυνση του βρετανικού αντιτορπιλικού, χωρίς να απαντήσει το βρετανικό πλοίο στα πυρά.

Τελικά  στις 12:23 μ.μ., ύστερα από τις παραπάνω ενέργειες των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, το Βρετανικό αντιτορπιλικό αναγκάστηκε να αποχωρήσει  από τα χωρικά ύδατα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με τους Ρώσους.

Εδώ επισημαίνουμε κάτι πολύ σημαντικό, το οποίο εκτιμούμε ότι θα μας απασχολήσει τις επόμενες ημέρες.

Αυτό είναι η διαφοροποίηση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στο θέμα της Κριμαίας αναφορικά με τη Ρωσία, η οποία είναι πολύ πιθανό να έχει παρενέργειες κατά τη διάρκεια της άσκησης "Sea Breeze 2021".

Oι Ρωσικές πτήσεις βομβαρδιστικών Tu-22M3 γίνονται αφενός για εκπαιδευτικούς λόγους με εικονικές προσβολές ρωσικών πλοίων, αφετέρου δίνουν ένα πολύ σοβαρό αποτρεπτικό στίγμα μετά το θαλάσσιο επεισόδιο με το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Defender, προκειμένου να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό από το ΝΑΤΟ στα πλαίσια της άσκησης "Sea Breeze 2021", που περατώνεται στις 10 Ιουλίου 2021.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR