Globalization
Updated at:

Ιταλία, Μ. Βρετανία & Τουρκία θέλουν να ''μοιράσουν'' την Ανατ. Μεσόγειο

Ο υπουργός Άμυνας της Μ. Βρετανίας, Μπεν Γουάλας, συναντήθηκε με ομολόγους του από την Ιταλία και την Τουρκία στο αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth, κατά την πρώτη επίσκεψή του από την αναχώρησή του από το Πόρτσμουθ τον Μάιο.

Στα πλαίσια της δημιουργίας στενότερων σχέσεων με τους αμυντικούς εταίρους του,  ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας συναντήθηκε με τον Ιταλό υπουργό Άμυνας Lorenzo Guerini και τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Hulusi Akar στη ναυαρχίδα του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς αγκυροβόλησε στο λιμάνι Augusta, στη Σικελία.

CONTINUE READING

Η επίσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, έδωσε την ευκαιρία στον Υπουργό Άμυνας της Μ.Βρετανίας να συζητήσει με δύο συναδέλφους του, μέλη της Συμμαχίας, για το πώς μπορούν τα τρία κράτη να συνεργαστούν τόσο μεταξύ τους όσο και ως μέρος του ΝΑΤΟ ,για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων απειλών και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας στη Μεσόγειο.

Ο κ. Wallace ενημέρωσε τους ομολόγους του σχετικά με την πρόσφατα δημοσιευμένη ολοκληρωμένη ανασκόπηση, σχετικά με την πολιτική ασφάλειας, άμυνας, εξωτερικής και αναπτυξιακής πολιτικής και το συνοδευτικό έγγραφο για την άμυνα, το οποίο αναφέρει τη δέσμευση που έχει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Επανέλαβε επίσης τον προωθητικό και συνεργατικό ρόλο που θα διαδραματίσει το Ηνωμένο Βασίλειο με τους εταίρους όσον αφορά την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, όπως η εξασφάλιση της ειρήνης στη Λιβύη.

Η αστάθεια στη Λιβύη τα τελευταία χρόνια επέτρεψε στην οργάνωση Daesh να καταλάβει εδάφη στη χώρα, ενώ οι λαθρέμποροι χρησιμοποιούν τη Λιβύη ως στάση για να στείλουν μετανάστες διαμέσου της Μεσογείου στην Ευρώπη.

Οι τρεις υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συζήτησαν επίσης πώς μπορούν να συνεργαστούν για να βοηθήσουν τη Λιβύη να επιτύχει διαρκή ασφάλεια, σταθερότητα και ειρήνη.

Στη συνέχεια, η επίσκεψη του Βρετανού υπουργού Άμυνας ολοκληρώθηκε με μια προσωπική συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σχετικά με την πρόσφατη αμυντική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης του πλοίου συνοδείας της ομάδας κρούσης του "HMS Defender" στην Κωνσταντινούπολη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Οι συζητήσεις τους έγιναν αφότου ο κ. Wallace πέρασε μια μέρα στη Λιβύη μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Τζέιμς Κλίβερλι και τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντουλάμ Νταμπάιμπα και άλλους αξιωματούχους της χώρας, όπου συζήτησαν την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς προχωρεί η ειρηνευτική διαδικασία και τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για αργότερα αυτό το έτος .

Αναφερόμενος, τέλος, ο υπουργός Άμυνας της Μ. Βρετανίας Μπεν Γουάλας είπε:

"Ήταν μια φανταστική ευκαιρία να δω τους ομολόγους μου Lorenzo Guerini και Hulusi Akar στο ITS Cavour στο αεροπλανοφόρο "HMS Queen Elizabeth" του Ηνωμένου Βασιλείου σήμερα. Συμμεριζόμαστε τόσο τη δέσμευση για την ασφάλεια της Μεσογείου όσο και την οικοδόμηση των δυνατοτήτων που απαιτούνται για δράση, όπως φαίνεται από τις πρόσφατες ασκήσεις μας ως μέρος της ανάπτυξης της CSG".

https://www.youtube.com/watch?v=unBUTRVxRG8

Πριν συναντηθούν με τον Τούρκο ΥΠΑΜ Akar στο "HMS Queen Elizabeth", ο κ. Wallace και ο κ. Guerini συζήτησαν τη βρετανική-ιταλική αμυντική συνεργασία στο Ιταλικό αντιτορπιλικό " ITS Cavour", το οποίο τις τελευταίες 10 ημέρες έχει ενσωματωθεί στην ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου. 

Ως στενοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία μοιράζονται τη δέσμευσή τους για δημοκρατικές αξίες και επικεντρώνονται στην καινοτομία και τη σημασία της νέας τεχνολογίας, για να διατηρήσουν το πλεονέκτημα έναντι εκείνων που θα απειλούσαν αυτές τις αξίες.

CONTINUE READING

Τα δύο έθνη είναι τα μόνα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ που διαθέτουν τα τελευταίας τεχνολογίας αιχμής μαχητικά αεροσκάφη F35B, που ενεργούν από αεροπλανοφόρο.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, αεροσκάφη F-35 Lightning από την Ιταλία και το Ισραήλ εντάχθηκαν σε αυτά από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, για εκπαίδευση στα πλαίσια της άσκησης " Falcon Strike".

Σε άλλα μέρη της Ιταλίας, πλοία από την ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου πραγματοποίησαν επισκέψεις σε λιμάνια και τοπικές αρχές, με το "HMS Diamond" στο Taranto, το "RFA Fort Victoria "στη Μεσίνα και το "USS The Sullivans" στο Gaeta.

Με πολεμικά πλοία από τη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ολλανδία και τώρα την Ιταλία, η ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μια πραγματική πολυεθνική δύναμη.

Η επτάμηνη ανάπτυξη της πολυεθνικής ομάδας κρούσης του βρετανικού αεροπλανοφόρου θα επεκταθεί μέσω της Μεσογείου και του Ινδικού Ωκεανού και στον Ινδο-Ειρηνικό, αλληλεπιδρώντας με περισσότερα από το ένα πέμπτο των εθνών του κόσμου.

Τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα αφού ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον Νοέμβριο αύξηση της χρηματοδότησης της Άμυνας με ποσό άνω των 24 δισεκατομμυρίων λιρών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, επιτρέποντας στις Ένοπλες Δυνάμεις της Μ. Βρετανίας, να προσαρμοστούν για να αντιμετωπίσουν μελλοντικές απειλές.

Από τα παραπάνω διαφαίνονται τα εξής:

Η Μ. Βρετανία όπως έχουμε επισημάνει επανέρχεται δριμύτερη μετά το Brexit, προσπαθώντας να βρεί το "γεωπολιτικό χώρο της", ανάλογο της βαρύτητάς της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ως πυρηνική δύναμη και ως μεγάλη ναυτική δύναμη.

Η Τουρκία προσβλέπει στη Μ.Βρετανία και στην πολιτκοστρατιωτική και οικονομική συνεργασία μαζί της.

Μάλιστα ο Ακάρ συναντάται για δεύτερη φορά με τον Βρετανό ομόλογό του πάνω στο αεροπλανοφόρο  "HMS Queen Elizabeth" και αυτό έχει τη σημασία του, με δεδομένο το τουρκικό ενδιαφέρον για την κατασκευή μεγάλου αεροπλανοφόρου και όχι όπως το πλοίο αμφίβιας επίθεσης "Anadolu", το οποίο συνιστά παράλληλα ένα mini αεροπλανοφόρο.

Ιδιαίτερα επισημαίνουμε το γεγονός ότι ο νυν αρχηγός της MI6 , Ρίτσαρντ Μουρ, ήταν επί σειρά ετών πρέσβης της Μ. Βρετανίας στην Τουρκία, με την οποία διατηρούσε και διατηρεί άριστες σχέσεις και γνωρίζει άπταιστα τα τουρκικά. 

CONTINUE READING

Γεννημένος στην Τρίπολη της Λιβύης το 1963, ο Ρίτσαρντ Μουρ, σπούδασε στην Οξφόρδη και στο Χάρβαρντ υπηρέτησε σε διάφορα πόστα του Φόρεϊν Όφις, συμπεριλαμβανομένης της πρεσβείας στην Άγκυρα, ως επιτετραμμένος το 1990-1992 και ως πρέσβης το 2014-2017, προτού καταλήξει Πολιτικός Διευθυντής του υπουργείου και αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της βρετανικής κυβέρνησης.

Η Κύπρος τον γνωρίζει καλά, αφού συμμετείχε στη βρετανική αντιπροσωπεία στην άκαρπη,διάσκεψη του Κραν Μοντανά το 2017.

Ως πρεσβευτής στην τουρκική πρωτεύουσα, ο Μουρ είχε επιδοθεί σε μια εντατική προσπάθεια καλλιέργειας δημοσίων σχέσεων, εμφανιζόμενος ακόμη και σε τηλεοπτικά σόου μετά της συζύγου ή αποκτώντας ταυτότητα μέλους της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας.

Υπήρξε μάλιστα ο πρώτος ξένος αξιωματούχος ο οποίος κατονόμασε το δίκτυο του εξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ως αυτουργού του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία και αυτό τον καθιστά εξόχως αγαπητό και δημοφιλή στο καθεστώς Ερντογάν.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR