Greek-Turkish Relations
Updated at:

Πολεμικά σχέδια εναντίον Ελλάδας και Κύπρου ετοίμαζε η Τουρκία το 2014

Ένα ακόμα μυστικό σχέδιο της Τουρκίας για εισβολή σε Ελλάδα και Αρμενία ήρθε στο φως, μετά την αποκάλυψη εμπιστευτικών εγγράφων του τουρκικού Γενικού Επιτελείου. Το σχέδιο CERBE εκπονήθηκε το 2014 και επικαιροποιήθηκε το 2016.

Παρότι κατά καιρούς έρχονται στην επιφάνεια τέτοια σχέδια με στόχο την Ελλάδα, οι ελληνικές αντιδράσεις κυμαίνονται από υποτονικές, έως ανύπαρκτες.

CONTINUE READING

Την αποκάλυψη έκανε το Nordic Monitor, το οποίο αναφέρει:

Η Τουρκία εμπνεύστηκε την ονομασία των μυστικών πολεμικών της σχεδίων για την ανατολική Μεσόγειο, από μια σημαντική νίκη της οθωμανικής ναυτικής μηχανής εναντίον ενός στόλου χριστιανικής συμμαχίας που ενίσχυσε την κυριαρχία των Τούρκων στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με μια παρουσίαση PowerPoint που εκπονήθηκε από το Γενικό Επιτελείο για επανεξέταση εσωτερικού σχεδιασμού, η Τουρκία εκπόνησε ένα σχέδιο μυστικής στρατιωτικής επιχείρησης με την ονομασία «TSK CERBE Harekât Planlama Direktifi» (TSK [Turkish Armed Forces] Cerbe Operation Planning Directive).

Το σχέδιο είχε ημερομηνία 7 Ιανουαρίου 2014, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα ενημερώθηκε εν μέσω αυξημένης έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας / Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο.

Το Cerbe, Djerba στα Αγγλικά, είναι το όνομα ενός νησιού της νότιας Τυνησίας κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη. Ήταν εκεί όπου η Μάχη του Τζέρμπα διεξήχθη τον Μάιο του 1560 μεταξύ των οθωμανικών δυνάμεων και του στόλου της Χριστιανικής Συμμαχίας, που αποτελείτο κυρίως από ισπανικές, παπικές, γενοβέζικες, μαλτέζικες και ναπολιτανικές δυνάμεις. Οι Τούρκοι κέρδισαν τη μάχη, η οποία τους έδωσε κυριαρχία στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Το όνομα του ολοκληρωμένου σχεδίου πολεμικού παιχνιδιού της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο ταιριάζει με την αφήγηση που προωθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και οι συνεργάτες του, οι οποίοι συχνά τοποθετούν τα προβλήματα της Τουρκίας με τους Δυτικούς συμμάχους της ως μέρος μιας ανανεωμένης σύγκρουσης μεταξύ της Χριστιανικής Ευρώπης και της μουσουλμανικής Τουρκίας.

Το παραμύθι του αντι-ισλαμισμού

Σε ομιλία του στο κοινοβούλιο στις 9 Ιουνίου 2021, ο Ερντογάν χαρακτήρισε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ως αντι-μουσουλμάνους και κατηγόρησε την Ευρώπη ότι σπέρνει μίσος και μνησικακία εναντίον των Τούρκων. Είπε ότι θα θέσει τα ζητήματα σε σύνοδο κορυφής ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 13 Ιουνίου.

«Η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω και θα υψώσει τη φωνή της κατά των αντι-ισλαμικών και αντι-τουρκικών επιθέσεων σε κάθε πλατφόρμα και σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας, «παρακολουθούμε μαζί τις πικρές συνέπειες των σπόρων του μίσους και των μνησικακιών που σπέρνονται γύρω από κόσμο από εκείνες τις [Δυτικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους] που κατέφυγαν σε κάθε πρόσχημα και εργαλείο για να σύρουν την Τουρκία σε πολιτικό και κοινωνικό χάος».

Τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα έκανε ποτέ ένα βήμα πίσω, αναφερόμενος προφανώς στη θέση της κυβέρνησής του για την ανατολική Μεσόγειο, ένα θέμα που σίγουρα θα είναι στην ημερήσια διάταξη κατά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ.

CONTINUE READING

Τον Ιούνιο του 2018 ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η γειτονιά της Τουρκίας αντιμετωπίζει «μια μεταμοντέρνα χριστιανική σταυροφορία», ενώ ο μέντοράς του, τότε πρόεδρος του κοινοβουλίου Ισμαήλ Καχραμάν, δήλωσε τον ίδιο μήνα ότι υπήρχε ένα τείχος των χριστιανικών σταυροφόρων μπροστά από την Τουρκία και δεσμεύτηκε ότι η Τουρκία θα ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο. Όλα τα είδη των εσωτερικών προβλημάτων αποδόθηκαν στη Δύση από Τούρκους ηγέτες. Όταν η τουρκική λίρα βυθίστηκε λόγω κακοδιαχείρισης και οικονομικών προβλημάτων, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ, βγήκε και είπε τον Μάιο του 2018 ότι η μείωση της αξίας της τουρκικής λίρας ήταν μέρος μιας χριστιανικής σταυροφορίας εναντίον της Τουρκίας.

Τα μυστικά έγγραφα

Η ύπαρξη του πολεμικού σχεδίου της Τουρκίας για την ανατολική ανακαλύφθηκε σε φάκελο δικαστηρίου στην τουρκική πρωτεύουσα, με τον εισαγγελέα Serdar Coşkun, πιστό του Τούρκου προέδρου, προφανώς να ξεχνά να αφαιρέσει τα διαβαθμισμένα έγγραφα προτού τα υποβάλει στο δικαστήριο.

Συλλέχθηκαν από τα κεντρικά γραφεία του Γενικού Επιτελείου κατά τη διάρκεια έρευνας σχετικά με το αποτυχημένο πραξικόπημα στις 15 Ιουλίου 2016. Τα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου εισβολής σε Ελλάδα και Αρμενία, διαπιστώθηκε ότι εστάλησαν μεταξύ των κορυφαίων διοικητών στο Γενικό Επιτελείο μέσω ενός ασφαλούς εσωτερικού email. Ο Κοσκούν διέταξε τον στρατό να προωθήσει αντίγραφα όλων των μηνυμάτων email για τους δύο προηγούμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτογραφημένων, την 1η Αυγούστου 2016

Δέκα ημέρες αργότερα, στις 11 Αυγούστου 2016, ο εισαγγελέας ανέθεσε στον έμπιστο βοηθό του, έναν αστυνομικό που ονομάζεται Yüksel Var, να συλλέξει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τους εσωτερικούς διακομιστές του Γενικού Επιτελείου και να του αναφέρει.

Μια επιτροπή που συστάθηκε από στρατιωτικούς τεχνικούς υπό τον Var ολοκλήρωσε τις εργασίες της στις 14 Φεβρουαρίου 2017. Στο τέλος, το κατηγορητήριο που κατέθεσαν οι εισαγγελείς Necip Cem İşçimen, Kemal Aksakal και İstiklal Akkaya τον Μάρτιο του 2017 στο 17ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας περιελάμβαναν όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που συλλέχθηκαν από τους υπολογιστές του Γενικού Επιτελείου.

Δεν βρέθηκε καμία επικοινωνία στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που να δείχνει κάποια υπόδειξη της απόπειρας πραξικοπήματος, η οποία πολλοί πιστεύουν ότι ήταν μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού που οργανώθηκε από τον Ερντογάν και τους αρχηγούς των μυστικών και στρατιωτικών υπηρεσιών του για να παγιδέψουν την αντιπολίτευση σε διώξεις και μαζικές εκκαθαρίσεις.

Το έγγραφο δεν έχει λεπτομέρειες σχετικά με τις ιδιαιτερότητες του προγράμματος εκτός από το όνομα και την ενημερωμένη ημερομηνία του. Οι λεπτομέρειες του πολεμικού σχεδίου πρέπει να έχουν επισημανθεί ως «απόρρητες» και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσαν να κοινοποιηθούν μέσω του συστήματος intranet που λειτουργεί στους διακομιστές ανταλλαγής email του τουρκικού στρατού.

Μια ανασκόπηση των εγγράφων δείχνει επίσης ότι το Γενικό Επιτελείο, το οποίο κοινοποίησε τα emails στην αρχή, πανικοβλήθηκε οκτώ μήνες αργότερα για την πιθανή επίπτωση από την αποκάλυψη των ευαίσθητων εγγράφων και άρχισε να εκπέμπει συναγερμό.

CONTINUE READING

Η πρώτη προειδοποιητική επιστολή γράφτηκε στις 8 Μαρτίου 2017 από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Unur Tarçın, επικεφαλής του Συστήματος Επικοινωνίας, Ηλεκτρονικών και Πληροφοριακών Υπηρεσιών Γενικού Επιτελείου (Muhabere, Elektronik ve Bilgi Sistemleri, ή MEBS). Προειδοποίησε τη νομική υπηρεσία του Γενικού Επιτελείου ότι τα έγγραφα περιείχαν μυστικά έγγραφα σχετικά με την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, διαβαθμισμένες αναφορές πληροφοριών και επιχειρήσεις στη Συρία και την ανατολική Μεσόγειο. Είπε ότι τα έγγραφα πρέπει να διατηρούνται μυστικά και να μην κοινοποιούνται σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα.

Ακολούθως ο αναπληρωτής νομικός σύμβουλος του Γενικού Επιτελείου, συνταγματάρχης Aydın Seviş, έγραψε στο 17ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας στις 24 Αυγούστου 2017, επαναλαμβάνοντας τις ίδιες ανησυχίες σχετικά με τα μυστικά έγγραφα και προέτρεψε τη σύσταση επιτροπής για να ελέγξετε τα έγγραφα. Ωστόσο, οι Τούρκοι εισαγγελείς φάνηκε ότι δεν έδωσαν προσοχή στις ανησυχίες τους και συμπεριέλαβαν όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τα συνημμένα μυστικά έγγραφα στο φάκελο της υπόθεσης, αποκαλύπτοντας τις πολύ διαβαθμισμένες πληροφορίες συμπεριλαμβανομένου του ονόματος του σχεδίου εισβολής για την Ελλάδα.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR