USA
Updated at:

Αμερικανικό αντιτορπιλικό οπλισμένο με πυρηνικές κεφαλές μπήκε στη Μ. Θάλασσα

Αντιτορπιλικό του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ στις 11 Ιουνίου διέσχισε τον Βόσπορο και μπήκε στη Μαύρη Θάλασσα, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu της Τουρκίας, καθώς οι εντάσεις σιγοβράζουν γύρω από την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα πριν από λίγες ώρες, το αντιτορπιλικό των ΗΠΑ, USS Laboon, που φέρει 90 πυραύλους Tomahawk, οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι με πυρηνικές κεφαλές, εισήλθε στα νερά της Μαύρης Θάλασσας.

Η επίσκεψη του αμερικανικού πολεμικού πλοίου αποδείχθηκε αρκετά απροσδόκητη, καθώς νωρίτερα η διοίκηση του έκτου στόλου του αμερικανικού ναυτικού δεν το ανακοίνωσε.

Έτσι μέχρι στιγμής υπάρχουν 4 πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, δύο αντιτορπιλικά του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού, μία φρεγάτα του Ολλανδικού Πολεμικού Ναυτικού και το εν λόγω αμερικανικό αντιτορπιλικό.

Το Ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Avia.pro αναφέρει ότι η παρουσία του Αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Laboon, σχετίζεται με τις τις στρατιωτικές ασκήσεις "Sea Breeze 2021", οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από τις 21 έως τις 28 Ιουνίου στην Μαύρη Θάλασσα. Σκοπός της υπόψιν ασκήσεως είναι η αύξηση του επιπέδου διαλειτουργικότητας του στρατού της Ουκρανίας με εκείνο των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

CONTINUE READING

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας κοντά στην Οδησσό. Η άσκηση θα περιλαμβάνει τις Ναυτικές Δυνάμεις, την Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας, άλλες στρατιωτικές δυνάμεις, καθώς και δυνάμεις από Συμμάχους και εταίρους του ΝΑΤΟ.

Σε γενικές γραμμές, η άσκηση θα περιλαμβάνει περισσότερα από 30 πολεμικά πλοία, 30 αεροσκάφη και περισσότερα από 1.400 στρατιώτες χερσαίων δυνάμεων 

Η τρέχουσα άσκηση Sea Breeze συγκεντρώνει έναν αριθμό ρεκόρ συμμετεχόντων κρατών, δηλαδή 27 χώρες που θα συμμετάσχουν άμεσα με τη συμμετοχή μονάδων, πολεμικών πλοίων, αεροσκαφών και των  αξιωματικών. Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη τους παρατηρητές, έως και 35 χώρες αναμένεται να συμμετάσχουν στην άσκηση Sea Breeze 2021.

Η άσκηση "Sea Breeze" είναι μια πολυεθνική στρατιωτική άσκηση που διεξάγεται στην Ουκρανία από το 1997 σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας και Συνεργασίας του 1993 μεταξύ του Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας.

Οι ασκήσεις συνδιοργανώνονται από την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επανερχόμενοι στο θέμα του Αμερικανικού αντιτορπιλικού, το Ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο aviapro, αναφέρει ότι ο ρωσικός στόλος και η στρατιωτική αεροπορία των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων άρχισαν να παρακολουθούν την κίνηση του.

Η διέλευση τοu USS Laboon πραγματοποιήθηκε την ώρα που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, είχε συνάντηση με δυτικούς ηγέτες στη σύνοδο κορυφής των G7 στην Αγγλία. Στη συνέχεια ο Αμερικανός Πρόεδρος σύμφωνα με το πρόγραμμά του, θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για να παρευρεθεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Η εν λόγω σύνοδος αναμένεται να επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην απειλή που θέτει η Ρωσία και η Κίνα.

Σε αυτό συνηγορούν δύο παράμετροι κυρίως. Η πρώτη είναι τα πρόσφατα γεγονότα και οι εντάσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η δεύτερη έχει να κάνει με την επιμέρους ανάλυση και λήψη αποφάσεων από τα κράτη μέλη της συμμαχίας με βάση την κατευθυντήρια οδηγία "ΝΑΤΟ 2030", στην οποία αναφέρονται ως εχθροί της Ατλαντικής Συμμαχίας η Κίνα και η Ρωσία.

Ωστόσο η φανερή στρατιωτική κινεζική εμπλοκή είναι ελάχιστη σε περιοχές ενδιαφέροντος σε Μ. Ανατολή και Β. Αφρική, σε αντίθεση με τη Ρωσία, η οποία είναι παρούσα κατά μείζονα βαθμό στη Συρία και δευτερευόντως στη Λιβύη.

Αυτά τα δύο κράτη ανήκουν στις περιοχές ενδιαφέροντος της συμμαχίας και θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τη χάραξη μιας ενιαίας γραμμής της Συμμαχίας.

CONTINUE READING

Εδώ είναι που στην εξίσωση μπαίνει η Τουρκία η οποία μέχρι τώρα τηρούσε φιλική στάση με τη Ρωσία, βρίσκοντας τρόπους επικοινωνίας και συνεννόησης με τον Πούτιν σε Συρία και Λιβύη, εξυπηρετώντας τα δικά της οφέλη, τα οποία ήταν αντίθετα με αυτά της Συμμαχίας.

Τώρα αναμένουμε την Τουρκία να προσέλθει όπως πάντα με κορόνες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, επί της ουσίας όμως "ως η εν πολλές αμαρτίες περιπεσούσα γυνή" θα ζητήσει άφεση αμαρτιών, προσπαθώντας να πείσει ότι ανήκει πραγματικά στο ΝΑΤΟ και όχι στα χαρτιά μόνο

Ο Μπάιντεν  τέλος θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για συνομιλίες υψηλού επιπέδου την Τετάρτη στη Γενεύη.

"Είμαστε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της Ρωσίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, ξεκινώντας από την επιθετικότητά της στην Ουκρανία", έγραψε η εφημερίδα "The Washington Post" για λογαριασμό του Αμερικανού Προέδρου  πριν αυτός ξεκινήσει το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό.

Ο Μπάιντεν  όταν ήταν αντιπρόεδρος στη διοίκηση του Μπαράκ Ομπάμα, υποστήριξε ένθερμα την προσπάθειά της Ουκρανίας να απαλλαγεί από την επιρροή του Κρεμλίνου μετά από την επανάσταση του 2014 που ανέτρεψε μια κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τη Μόσχα.

Οι ΗΠΑ στέλνουν περιοδικά πολεμικά πλοία στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου σε μια επίδειξη υποστήριξης προς την Ουκρανία, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες και διαμαρτυρίες της Ρωσίας.

Η Ουάσιγκτον είχε ενημερώσει την Τουρκία ότι ενδέχεται να στέλνει δύο πολεμικά πλοία μέσω του Βοσπόρου στα μέσα Απριλίου, όταν η Ρωσία είχε ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στα σύνορα της Ουκρανίας και στην Κριμαία, την οποία προσαρτήθηκε το 2014.

Αυτά τα πλοία δεν στάλθηκαν ποτέ, καθώς η Ρωσία απέσυρε τις δυνάμεις της και η ένταση μειώθηκε. Από τα παραπάνω συνάγεται ότι το πιθανότερο, αν όχι βέβαιο, ότι οι κινήσεις των 4 πολεμικών πλοίων της Συμμαχίας στη Μαύρη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένου και του αντιτορπιλικού των ΗΠΑ, USS Laboon υποδηλώνουν τη συμμετοχή τους στην επικείμενη πολυεθνική στρατιωτική άσκηση "Sea Breeze"που θα διεξαχθεί τις επόμενες ημέρες στην Ουκρανία και στη Μαύρη Θάλασσα. Το ΝΑΤΟ δείχνει ότι είναι παρόν και στηρίζει την Ουκρανία κατά της Ρωσίας.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR