Armed Conflicts
Updated at:

Ο Ερντογάν στέλνει ισλαμιστές να πολεμήσουν τους Γάλλους στο Μάλι

Λίγες ημέρες μετά αφότου ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Yves Jean Le Drian, ζήτησε την απομάκρυνση όλων των μισθοφόρων από τη Λιβύη, δημοσιεύματα θέλουν την Τουρκία να στέλνει τους ισλαμιστές τρομοκράτες που πληρώνει για να πολεμήσουν στο πλευρό των ισλαμιστών του Μάλι, κατά της Γαλλίας!

Τα ίδια δημοσιεύματα θέλουν να διεξάγονται έντονες διαμάχες μεταξύ των μισθοφόρων και των ηγετών τους αφού τους εμποδίζουν να εγκαταλείψουν τα εδάφη της Λιβύης στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη αναγκαστική όπως προκύπτει, μεταφορά τους στο Μάλι.

Στην αφρικανική χώρα όμως βρίσκονται ισχυρές γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις οι οποίες αντιμάχονται τους ισλαμιστές που υποστηρίζονται όπως αποδεικνύεται από την Τουρκία.

https://www.youtube.com/watch?v=qvSTX2iuBSU

Οι γαλλικές δυνάμεις βρίσκονται εκεί μετά από πρόσκληση της εκλεγμένης κυβέρνησης του Μάλι, προκειμένου να αποτρέψουν την επέλαση των ισλαμιστών τρομοκρατών που ήδη έχουν καταλάβει βόρεια τμήματα της χώρας.

CONTINUE READING

Γαλλο-τουρκική αντιπαράθεση στην Αφρική -Τί είχε προηγηθεί

Επίσκεψη πραγματοποίησε στις 10 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Μάλι της Δυτικής Αφρικής.

Πρόκειται άλλωστε για την πρώτη σημαντική επίσκεψη ξένου αξιωματούχου στο Μάλι, προτού καν συμπληρωθεί μήνας από το πραξικόπημα της 18ης Αυγούστου, οπότε ανατράπηκαν ο πρόεδρος Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά και ο πρωθυπουργός Μπουμπού Σισέ.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας συναντήθηκε με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Σωτηρίας του Λαού που συγκρότησαν οι πραξικοπηματίες - σε μία κίνηση που δίνει το μήνυμα ότι Άγκυρα σπεύδει να ενισχύσει την επιρροή της εκεί που το Παρίσι βλέπει την δική του να αποδυναμώνεται.

Η πρώην γαλλική αποικία του Μάλι μαστίζεται τα τελευταία χρόνια από τις αποσχιστικές κινήσεις των Τουαρέγκ στο παραμελημένο βόρειο τμήμα της χώρας, αλλά και από την ανάπτυξη τζιχαντιστών στο κενό ασφαλείας που δημιουργεί η αμφισβήτηση της κεντρικής εξουσίας.

Η ανατροπή του προέδρου Κεϊτά προέκυψε στο φόντο της κοινωνικής δυσφορίας που προκαλούσε ο νεποτισμός και η διαφθορά των κυβερνώντων, αλλά και η ανικανότητα τους να οδηγηθούν σε μία ειρηνική διευθέτηση των ζητημάτων με τους Τουαρέγκ.

Οι εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Άνοιξη, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης να έχει συλληφθεί λίγο πρωτύτερα και την προσέλευση στις κάλπες να περιορίζεται στο 35%, αποτέλεσαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Την παραμονή τις προγραμματιζόμενες μεγάλης διαδήλωσης της αντιπολίτευσης κατά του Κεϊτά ο στρατός κινήθηκε και ανέτρεψε τον πρόεδρο.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια η Γαλλία διατηρεί στρατιωτική δύναμη 5.100 ανδρών στο Μάλι, επιπλέον των κυανόκρανων του ΟΗΕ που σταθμεύουν εκεί, στο πλαίσιο του "πολέμου κατά της τρομοκρατίας”.

Το Mαλί συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της Άγκυρας τουλάχιστον από το 2010, οπότε άνοιξε τουρκική πρεσβεία στην Μπαμακό, ενώ ο Ερντογάν επισκέφθηκε τη χώρα το 2018.

Σε κάθε περίπτωση, ένα νέο μέτωπο της γαλλο-τουρκικής αντιπαράθεσης δείχνει να έχει μόλις ανοίξει.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR