Στη «γραμμή» Μπαχτσέλι είναι κι ο πρώην υπουργός εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο, ο οποίος προχώρησε σε ένα ακραίο φιλοτουρκικό παραλήρημα.
Μιλώντας σε διαδικτυακό σεμινάριο με τίτλο: «Το Μέλλον της Κύπρου» ανέφερε πως η Ελλάδα επιχείρησε να πραγματοποιήσει την ένωση στην Κύπρο το 1974 μετά την παραβίαση των συμφωνιών του 1960 από τους Ελληνοκύπριους και ως αποτέλεσμα τούτου διαπράχθηκε ένα «απίστευτο έγκλημα» κατά των Τουρκοκυπρίων, ;
Ο κ. Στρο τάχθηκε υπέρ της έναρξης απευθείας πτήσεων προς τα κατεχόμενα και της αναγνώρισης του ψευδοκράτους.
Ο κ. Στρό ανέφερε ότι ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κατέβαλε πολλές προσπάθειες για το Κυπριακό και σημειώθηκε «απίστευτη πρόοδος», όμως το 2004 ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αντιτάχθηκε στο Σχέδιο και διεξήγαγε εκστρατεία καταψήφισής του. Υποστηρίζοντας ότι αυτό ήταν μεγάλο λάθος, ο Βρετανός πρώην υπουργός εξωτερικών χαρακτήρισε λάθος και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας ότι για τον λόγο αυτό προέκυψαν περισσότερα προβλήματα.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά, πρόσθεσε, βρίσκεται σε μια θέση που δεν νιώθει την ανάγκη να μοιραστεί τίποτα, αφού «ούτως ή άλλως μπορούν να εκπροσωπούν ολόκληρο το νησί διεθνώς και διαθέτουν συγκεκριμένο καθεστώς στην ΕΕ και σε άλλα περιβάλλοντα».
Αναφέροντας ότι δεν κατέστη δυνατό να φτάσουν σε αποτέλεσμα οι αναζητήσεις δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδιακής λύσης, ο Τζακ Στρό υποστήριξε ότι «η νότια Κύπρος» θέλει να προσαρτήσει τον «βορρά» και ισχυρίστηκε ότι η λύση δύο κρατών πρέπει να «υπάρχει πρωταρχικά στο μυαλό».
Εξέφρασε την άποψη ότι αυτό είναι πιο εύκολο και κατάλληλο από την άποψη του να μπορούν να ζήσουν φυσιολογικά οι δύο κοινότητες ειδικά σε «δικοινοτικές δομές» και πρόσθεσε ότι οι Βρετανοί αξιωματούχοι πρέπει να εργαστούν για τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο.
Επισημαίνοντας τον ρόλο της Βρετανίας στην Κύπρο, είπε ότι και οι ΗΠΑ είναι σημαντική χώρα και χρειάζονται περισσότερο την Τουρκία παρά την Ελλάδα. Σημείωσε επίσης ότι «πρέπει να παρακολουθούνται» οι προσπάθειες λόμπι της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Αντιδράσεις από ομογένεια
Κατακριτέες χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Βρετανού πρώην Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρω αναφορικά με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, Χρίστος Καραολής.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Στρω τάχθηκε υπέρ λύσης δύο κρατών και επέρριψε πλήρως τις ευθύνες για την κατάσταση στο νησί στην ελληνοκυπριακή πλευρά.
Ο κ. Καραολής επισήμανε ότι οι φιλοτουρκικές θέσεις του βετεράνου πολιτικού είναι γνωστές και ότι ο επί πενταετίας Υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης Εργατικών πλέον «δεν εκπροσωπεί κανέναν παρά τον εαυτό του».
Όπως δήλωσε ο κ. Καραολής στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων «τα σχόλια του Τζακ Στρω αν και εντελώς κατακριτέα και χωρίς καμία ουσία, δυστυχώς δε συνιστούν καμία έκπληξη. Είναι γνωστός για τους στενούς δεσμούς του με την Τουρκία και έχει επίσης τιμηθεί από το τουρκικό κράτος. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η πολιτική σταδιοδρομία του Στρω έληξε με σκάνδαλο αποδοχής χρημάτων ώστε να εξασφαλίσει πρόσβαση στους ενδιαφερόμενους στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Αν και αθωώθηκε από την Κοινοβουλευτική Επίτροπο Διαγωγής, το Γραφείο Επικοινωνιών (σσ: που ερευνούσε τις ενέργειες των δημοσιογράφων οι οποίοι είχαν αποκαλύψει το σκάνδαλο) είπε ότι κατά την άποψή του πράγματι επιδίωξε να εκμεταλλευτεί “την εμπειρία και τις διασυνδέσεις του… προς ίδιο οικονομικό όφελος”.
Ξεκάθαρα, οτιδήποτε λέει αναφορικά με την Τουρκία ή την Κύπρο δεν προέρχεται από την οπτική ενός αμερόληπτου παρατηρητή. Ευτυχώς σήμερα δεν εκπροσωπεί κανέναν παρά τον εαυτό του».