Cyprus issue

Οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της Διζωνικής-Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και θα εμπλακούν ενεργά στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού

Ποταμός καταγγελιών σε βάρος της Τουρκίας από τον ΥΠΕΞ των  ΗΠΑ αναφορικά με τη στάση της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου στην Α. Μεσόγειο και το Αιγαίο, όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy.

Μαζί με τις καταγγελίες ήρθε και μια πάρα πολύ θετική εξέλιξη αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού. Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας είπε

ότι “η Ουάσινγκτον θα υποστηρίξει μια διαρκή λύση στο Κυπριακό στη βάση  διζωνικής -δικοινοτικής Ομοσπονδίας”.

«Θα επιδιώξουμε  να προωθήσουμε αυτήν την προοπτική, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης του κρίσιμου ρόλου των Ηνωμένων Εθνών, ενώ  η  αμερικανική εμπλοκή σε αυτήν την προσπάθεια θα είναι άμεση», είπε. “Θα δείτε την αμερικανική διπλωματία να είναι πλήρως δεσμευμένη.”

Τα Ηνωμένα Έθνη θα πραγματοποιήσουν άτυπη συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και τουρκοκυπριακού θύλακα στο βόρειο τμήμα του νησιού στη Γενεύη της Ελβετίας στις 27-29 Απριλίου.

CONTINUE READING

Οι πενταμερείς συνομιλίες θα περιλαμβάνουν επίσης τις τρεις εγγυητικές χώρες του νησιού, την Τουρκία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι συζητήσεις αποσκοπούν στο να αποφασίσουν εάν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των μερών να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για την επανένωση του νησιού, διαιρεμένο σε εθνικές γραμμές από την τουρκική εισβολή το 1974.

Η Τουρκία και η αυτόνομη τουρκοκυπριακή κυβέρνηση, η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία, έχουν αρνηθεί την υποστήριξή τους για μια ομοσπονδιακή λύση που έχει λάβει εντολή ο ΟΗΕ για την επανένωση του νησιού. Αντ ‘αυτού, λένε ότι το μέλλον του νησιού μπορεί να επιλυθεί μόνο με τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις ως παρατηρητής.

Αναφορικά με την τουρκική παραβατικότητα στη ΝΑ Μεσόγειο ανάφερε:

“Η Τουρκία παραβίασε το διεθνές δίκαιο και τις δεσμεύσεις της πρός το  ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο εν μέσω διαφωνιών της  με την Ελλάδα πέρυσι .Οι διμερείς διαφορές θα πρέπει να διευθετούνται ειρηνικά και διπλωματικά, όχι στρατιωτικά και σίγουρα όχι μέσω προκλητικών ενεργειών”, δήλωσε ο Blinken στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων την Τετάρτη.

Συνέχισε λέγοντας ότι:

“Έχουμε επικρίνει ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις δεσμεύσεις της στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των προκλητικών ενεργειών της κατά της Ελλάδας και των παραβιάσεων του εναέριου χώρου της. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την επανάληψη των διπλωματικών επαφών μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας για την επίλυση των διαφορών τους”

Τα μέλη του ΝΑΤΟ και οι γείτονες Τουρκία και Ελλάδα πρόκειται να πραγματοποιήσουν έναν δεύτερο γύρο διερευνητικών συνομιλιών στις 16-17 Μαρτίου στην Αθήνα μετά από αρχικές συζητήσεις στην Κωνσταντινούπολη τον Ιανουάριο. Οι συναντήσεις προηγούνται της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα τέλη Μαρτίου, όπου οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω κυρώσεων στην Τουρκία για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων σε αμφισβητούμενα ύδατα της Μεσογείου.

CONTINUE READING

Τούρκοι και Έλληνες διπλωμάτες συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου για έναν πρώτο γύρο συζητήσεων, καθώς οι επαφές μεταξύ των δύο χωρών είχαν ανασταλεί  από το 2016. Δεν αποκάλυψαν την ημερήσια διάταξη των συνομιλιών ή το αποτέλεσμα τους.

Η επανασύνδεση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους με έναν πιο παραγωγικό τρόπο βοήθησε στη μείωση των εντάσεων, δήλωσε ο Blinken.

Ο Blinken είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παρατηρήσει την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο με ανησυχία. Η Ουάσινγκτον πρέπει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην ενίσχυση της σταθερότητας εκεί, είπε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις σε άτομα που συμμετείχαν στις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο τον Δεκέμβριο, αλλά σταμάτησε να στοχεύει άμεσα την τουρκική οικονομία ή την ηγεσία της χώρας.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR