Cyprus issue

Η τοποθέτηση φράχτη στην πράσινη γραμμή στην Κύπρο ενόχλησε τα Κατεχόμενα-Εισβολή μεταναστών φοβάται η Λευκωσία

Πραγματικά, περισσεύει η υποκρισία σε Κατεχόμενα και Τουρκία αφού αμφισβητούν την δυνατότητα της κυπριακής δημοκρατίας να προφυλαχθεί από μαζική είσοδο παράνομων μεταναστών, που οι ίδιες στέλνουν στο νησί, όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy.

Πληροφορίες εδώ και μεγάλο διάστημα αναφέρουν για νέο πιθανό επερχόμενο κύμα παράνομης εισόδου μεταναστών στα ελεύθερα κυπριακά εδάφη.

Για το λόγο αυτόν η Λευκωσία τοποθέτησε ειδικά συρματοπλέγματα κατά μήκος της ενδιάμεσης ζώνης του ΟΗΕ ( πράσινη γραμμή) πριν από τις συνομιλίες επανένωσης.

“Η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση άρχισε να κατασκευάζει φράχτη με συρματόπλεγμα κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής στην περιοχή της Λευκωσίας, με τον οποίο στοχεύει στην «αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης» από την κατεχόμενη Κύπρο”, αναφέρουν οι πηγές.

Ωστόσο, οι Τούρκοι δεν έχασαν ευκαιρία και επεσήμαναν δεικτικά ότι ο φράκτης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επιτυχία της συνάντησης των Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στα τέλη Απριλίου, και επίσης συμβολίζει τη μόνιμη οριοθέτηση του νησιού.

Ξέχασαν όμως να μας πουν ότι αυτοί προωθούν παράνομα μετανάστες στην ελεύθερη Κύπρο εδώ και μήνες, αντιγράφοντας το σχέδιο στον Έβρο το 2019 στην πιο “ύπουλη μορφή του”.

Η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση στην Λευκωσία ανακοίνωσε ότι επιχειρεί να μειώσει τη ροή της παράνομης μετανάστευσης που προέρχεται από την Κατεχόμενη Κύπρο, η οποία κινείται με αυξητική πρόοδο.

Ωστόσο, η κίνηση της κυβέρνησης του Αναστασιάδη έγινε το επίκεντρο κριτικής ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία θεωρούν ότι ο φράχτης με το συρματόπλεγμα εμποδίζει τους αγρότες να έχουν πρόσβαση στα χωράφια τους που βρίσκονται εντός της ζώνης προστασίας.

Προς το παρόν, το συρματόπλεγμα έχει τοποθετηθεί μόνο στο χωριό Αστρομερίτης έξω από την Λευκωσία, ενώ έχει προγραμματιστεί να καλύψει μήκος 11 χιλιομέτρων μόλις ολοκληρωθεί το έργο.

Το ΑΚΕΛ ανακοίνωσε στις 8 Μαρτίου ότι η κίνηση της κυβέρνησης Αναστασιάδη δίνει το «λάθος μήνυμα», ενώ θεωρεί ότι δεν είναι αποτελεσματική στην πρόληψη της παράνομης ροής προσφύγων.

CONTINUE READING

Το κόμμα επέκρινε επίσης την κυβέρνηση ότι δεν έδωσε καμία εξήγηση στους αγρότες πριν από την υλοποίηση του έργου.

Η κίνηση έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες πριν από μια άτυπη συνάντηση στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για να διερευνήσει το ενδεχόμενο τερματισμού των αδιέξοδων ειρηνευτικών συνομιλιών της Κύπρου.

Η συνάντηση θα περιλαμβάνει επίσης την Τουρκία, την Ελλάδα και τη Βρετανία.

Εκτιμήσεις ειδικών αναφέρουν ότι ο φράκτης με συρματοπλέγματα είναι ένα έργο ασφαλείας, και δεν έχει καμία σχέση με την συνάντηση στην Ν.Υόρκη, η οποία είναι εκ προοιμίου καταδικασμένη να αποτύχει λόγω της τουρκικής στάσης.

Ο Κύριος υπουργός εσωτερικών απάντησε στην κριτική για το κυπριακό τείχος, λέγοντας ότι η ΕΕ και ο ΟΗΕ είχαν προηγουμένως ενημερωθεί για την πρόθεση της κυβέρνησης.

Είπε επίσης ότι η εγκατάσταση του συρματοπλέγματος δεν συνιστά οριοθέτηση των συνόρων.

Η διαφύλαξη των συνόρων από την πιθανή εισβολή πάσης φύσεως παρανόμων εισελθόντων, είναι υποχρέωση κάθε νόμιμης κυβέρνησης τόσο σε Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR