Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πριν λίγο κυρώσεις εις βάρος του προέδρου Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τεσσάρων ακόμη Τούρκων αξιωματούχων.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, σε ανάρτησή του στο Twitter, αναφέρει: «Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Τουρκία προχώρησε με την αγορά και τη δοκιμή του συστήματος των S-400 από τη Ρωσία. Οι σημερινές κυρώσεις αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως τον νόμο «Αντιμετώπισης των εχθρών της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA)».
![](/sites/default/files/styles/default/public/2020-12/EpN5_K7XYAYdBkN.jpg?itok=D9RkV16P)
Οι κυρώσεις εντάσσονται στα τιμωρητικά μέτρα της Ουάσινγκτον ενάντια στην απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400.
Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό, στο οποίο εντάσσονται οι κυρώσεις, ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την Παρασκευή η Γερουσία των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, κατά την ψηφοφορία, 84 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου και 13 κατά. Είχε προηγηθεί η έγκριση του νομοσχεδίου και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Με αντίποινα απειλεί η Τουρκία
Σε ιδιαίτερα έντονο ύφος απάντησε η Άγκυρα στην ανακοίνωση κυρώσεων των ΗΠΑ για την αγορά του ρωσικού συστήματος των S-400.
“Η Τουρκία καταδικάζει τις «μονομερείς» κυρώσεις των ΗΠΑ για τους S-400 και θα ανταποδώσει όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή”, απάντησε με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, η Τουρκία, θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα ενάντια σε αυτήν την απόφαση, η οποία αναπόφευκτα θα επηρεάσει τις σχέσεις των δύο χωρών και καθώς κρίνεται σκόπιμο να υπάρξει απόκριση στις μονομερείς αυτές κυρώσεις. Στην ανακοίνωση τονίζεται πως η Άγκυρα δεν θα απέχει από τη λήψη μέτρων που θεωρεί απαραίτητα για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας.
Λαβρόφ: Παράνομες οι κυρώσεις των ΗΠΑ
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία είναι παράνομες και επιδεικνύουν αλαζονεία προς το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Ερντογάν: Οι αμερικανικές κυρώσεις δεν θα μας εμποδίσουν
«Δεχόμαστε άδικες κατηγορίες», δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στις συζητήσεις περί κυρώσεων κατά της Τουρκίας σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον.
«Μας λυπεί πως στην Ε.Ε και στις ΗΠΑ αυξήθηκε η ρητορική των κυρώσεων και πως κινητοποιήθηκε η διαδικασία τους. Ενώ η Τουρκία απο την Ε.Ε. δεν περιμένει κυρώσεις αλλά να τηρήσει το λόγο της για πλήρη ένταξη της χώρας μας στην Ένωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του αναμένει από τον νατοϊκό της σύμμαχο, τις ΗΠΑ, να την υποστηρίξουν και να μην της επιβάλουν κυρώσεις για την αγορά και την απόκτηση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, και προσέθεσε ότι ο ίδιος είναι αναστατωμένος που η Ουάσινγκτον προχώρησε στη διαδικασία επιβολής κυρώσεων.
Ούτε οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτρέψουν την Τουρκία από το να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της, ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Περισσότερα σε λίγο...