Energy

Αντι-τουρκική "ασπίδα" Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ: Η ηλεκτρική ενέργεια δημιουργεί μία τεράστια συμμαχία

Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ σκοπεύουν να συνδεθούν μέσω της... ηλεκτρικής ενέργειας, δημιουργώντας μια αντιτουρκική συμμαχία ταχύτατα καθώς το έργο αυτό θα φυλάσσεται επί μονίμου βάσεως από ειδικές δυνάμεις.

CONTINUE READING

Μιλάμε για ένα μεγάλο έργο που υπόσχεται την ροή ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, προκαλώντας ανησυχία κυρίως στην Άγκυρα, αφού οι Τούρκοι διαβλέπουν έναν αντιτουρκικό αμυντικό άξονα που προκαλεί τα δικά τους συμφέροντα της στην Μεσόγειο.

Το έργο EuroAsia Interconnector, θα συνδέσει τα δίκτυα ηλεκτρικής ισχύος του Ισραήλ, με Ελλάδα και Κύπρο με ένα καλώδιο υψηλής τάσης 1.200 χιλιομέτρων, που θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, όταν ολοκληρωθεί.

Το έργο χρηματοδοτείται και από την ΕΕ, ενώ μόνο το πρώτο στάδιο κοστίζει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το καλώδιο αυτό θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 2.000 μεγαβάτ, ενώ θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου.

Ο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, δήλωσε ότι η "διασύνδεση της Κύπρου θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση ενός μέλους της ΕΕ και θα ενισχύσει έτσι την ενεργειακή της ασφάλεια".

Τον Ιούνιο, ο Έλληνας και ο Ισραηλινός υπουργός ενέργειας, υπέγραψαν μια κοινή δήλωση για την ενεργειακή συνεργασία στην Ιερουσαλήμ, δεσμευόμενοι να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια των δύο χωρών μέσω αυτού του έργου.

Τον περασμένο μήνα, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνάντηση υπουργών Εξωτερικών από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, αφιερωμένη αποκλειστικά σε θέματα ενέργειας και περιφερειακής ασφάλειας, ενώ υπάρχει επίσης συζήτηση για τη σύνδεση των δικτύων της Αιγύπτου και της Κύπρου μέσω ενός άλλου έργου με την ονομασία EuroAfrica.

Τα σχέδια συνεργασίας περιλαμβάνουν μια προγραμματισμένη διασύνδεση δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και ελληνικού νησιού της Κρήτης με υποθαλάσσιο καλώδιο έως το τέλος του 2023.

Η ένταση στην περιοχή έχει αυξηθεί από το καλοκαίρι αφού η Τουρκία επέκτεινε τις ερευνητικές αποστολές πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θάλασσα στα ύδατα στα οποία η Ελλάδα έχει δικαιοδοσία.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι έχει εξαιρεθεί σε μεγάλο βαθμό από την περιφερειακή εξερεύνηση ενέργειας, επιμένοντας ότι τα ελληνικά νησιά κοντά στις ακτές της δεν πρέπει να προβάλλουν θαλάσσιες ζώνες για εμπορική εκμετάλλευση.

CONTINUE READING

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η Τουρκία έχει προκαλέσει βραχυκύκλωμα σε όλα τα ενεργειακά προγράμματα στην Μεσόγειο, προκαλώντας ζημιάς δις σε αμερικανικούς, ισραηλινούς και άλλους κολοσσούς εν μέσω πανδημίας.

Επίσης η Άγκυρα απειλεί και εκβιάζει για την υφαρπαγή θαλάσσιων οικοπέδων και ΑΟΖ, ενώ επιζητά τον έλεγχο μιας τεράστιας περιοχής στην Α.Μεσόγειο προκαλώντας προβλήματα στο Σουέζ και στα ενεργειακά σχέδια του Ισραήλ από την Ερυθρά θάλασσα.

Για αυτό η δημιουργία ενός αμυντικού συνασπισμού, δεν θα κουραστούμε να το λέμε, είναι μονόδρομος και αυτό θα γίνει με την συνδρομή της Γαλλίας και πιθανόν των ΗΠΑ, που διαπιστώνουν καθημερινά ότι η Άγκυρα έχει μετατοπιστεί στην ευρασιατική συμμαχία, κυρίως με την Κίνα και όχι τόσο με την Ρωσία.

 

GALLERY

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR