Middle East

"Πόλεμος" Τουρκίας-Γαλλίας για τον Λίβανο - Κομβική η θέση της χώρας

Οι φήμες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα για τα σχέδια της Άγκυρας για τον Λίβανο, είναι αληθινές σύμφωνα με γαλλικές δημοσιογραφικές πηγές. Η Τουρκία εντείνει τις πρωτοβουλίες της στην περιοχή, ερχόμενη όμως σε άμεση σύγκρουση με τα γαλλικά συμφέροντα.

Τα τελευταία χρόνια, η Άγκυρα πραγματοποίησε πολλά έργα που παρέχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και δημιούργησε άλλες εγκαταστάσεις σε πολλά χωριά στον βορρά του Λιβάνου.

CONTINUE READING

Αυτοί οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών επέτρεψαν σε πολλούς νεαρούς Λιβανέζους να μεταβούν στην Τουρκία για να σπουδάσουν και να αποκτήσουν υπηκοότητα, αναζωπυρώνοντας μια αίσθηση νοσταλγίας για την Οθωμανική εποχή.

«Στο βόρειο τμήμα του Λιβάνου, όπως και στη Saida, οι άνθρωποι αγαπούν την Τουρκία. Υπάρχει μια φυσική σχέση με τους Σουνίτες εκεί, οι οποίοι είναι εξαιρετικά φιλόξενοι για εμάς», δηλώνει Τούρκος διπλωμάτης με την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Οι φήμες για αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας στον Λίβανο κυκλοφορούν εδώ και αρκετούς μήνες.

Η απόσυρση της Σαουδικής Αραβίας από το Λίβανο, δίνει τη δυνατότητα σε άλλους υποψηφίους να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο. Για αυτόν το λόγο η Άγκυρα κερδίζει έδαφος χωρίς να ισχυρίζεται ότι θα αντικαταστήσει το Ριάντ προς το παρόν.

«Είναι γνωστό ότι η φύση απορρίπτει το κενό. Εμείς θα είμαστε εκεί για να το γεμίσουμε», δηλώνει  Τούρκος διπλωμάτης με αυτοπεποίθηση.

"Αυτή η επιθυμία της Άγκυρας αποτελεί όμως μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής που εκτείνεται από το Ιράκ και την Συρία έως την Λιβύη. Πρόκειται για ένα αυτοκρατορικό σχέδιο περιφερειακής επέκτασης που βασίζεται στη ρητορική του νεο-οθωμανισμού και του υπερεθνικισμού", εκτιμά Γαλλίδα καθηγήτρια.

Πρόκειται για την Jana Jabbour, ειδική στις τουρκικές υποθέσεις και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Saint Joseph στη Βηρυτό, η οποία πιστεύει ότι η τουρκική φιλοδοξία στην περιοχή είναι εμφανής.

«Ως περιφερειακή δύναμη, η Τουρκία έχει συμφέρον να διευρύνει την επιρροή της στο Λίβανο μέσω της ανθρωπιστικής διπλωματίας», εξηγεί.

Για να γίνει αυτό, η Άγκυρα κινητοποιεί την αναπτυξιακή της βοήθεια σε μια προσπάθεια να πλησιάσει όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ψυχή των Σουνιτών Λιβανέζων μέσω της Τουρκικής υπηρεσίας συνεργασίας και συντονισμού (TIKA) και της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου.

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη θέση της στο Λίβανο, η Τουρκία κατάφερε να αναπτύξει δεσμούς με την κοινότητα των Σουνιτών σε ολόκληρη τη χώρα, χρηματοδοτώντας διάφορα έργα.

Ωστόσο, η εκτίμηση του ποσού της βοήθειας ή της αξίας των έργων που υλοποιεί η Τουρκία δεν είναι εύκολο επίτευγμα. Η Άγκυρα διατηρεί πολλές πληροφορίες κρυφές, ειδικά τους τελευταίους μήνες στη σκια των κατηγοριών για παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου.

Επισημαίνεται επίσης ότι περίπου 9.600 Λιβανέζοι πολιτογραφήθηκαν πέρυσι Τούρκοι, από τις περίπου 18.000 αιτήσεις υπηκοότητας που κατατέθηκαν. Ωστόσο, η ιστοσελίδα L'Orient-Le Jour δεν μπόρεσε να λάβει επιβεβαίωση για αύξηση των αιτήσεων για το 2020.

CONTINUE READING

Η τουρκική ήπια δύναμη λειτουργεί πολύ καλά, ιδίως σε περιοχές Σουνιτών. Στην Τρίπολη, οι κάτοικοι δεν ντρέπονται για τον θαυμασμό τους στον Ερντογάν και την Τουρκία, και η νοσταλγία τους για την οθωμανική εποχή είναι προφανής.

Οι τουρκικές αρχές δεν διστάζουν να επενδύσουν στην αποκατάσταση πολλών μνημείων και κτιρίων που χρονολογούνται από την οθωμανική εποχή σε πολλές περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το γραφείο της τουρκικής προεδρίας έχει παραγγείλει έναν κατάλογο  όλων των αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων της οθωμανικής εποχής στην Τρίπολη.

Την ίδια στιγμή έχουμε πολλές ενώσεις φιλίας Λιβάνου-Τουρκίας.

“Αυτές οι ενώσεις ιδρύθηκαν από πρώην Λιβανέζους φοιτητές που αποφοίτησαν από την Τουρκία, και οι οποίοι «θέλουν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και στη διατήρηση καλών σχέσεων με την τουρκική πρεσβεία εξυπηρετώντας όμως την τουρκική προπαγάνδα», προσθέτει ένας Λιβανέζος αξιωματούχος.

Κάθε φορά που ο πρόεδρος της χώρας επιτίθεται στους Τούρκους ή στον πρόεδρό τους, ορδές μοτοποδηλάτων που κουβαλούν την τουρκική σημαία περιφέρονται στους δρόμους.

Παραδοσιακά, η Άγκυρα διατηρεί καλές σχέσεις με όλα τα πολιτικά κόμματα του Λιβάνου.

Ο νυν κύριος υποψήφιος πρωθυπουργός του Λιβάνου φαίνεται να έχει μια αρκετά καλή σχέση με την Άγκυρα, αλλά πιθανότατα δεν θα προχωρήσει σε κάτι παραπάνω, αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι η χώρα γυρνά την πλάτη στη Σαουδική Αραβία, της οποίας οι σχέσεις με την Τουρκία είναι τεταμένες.

Επίσης, οποιεσδήποτε προσκλήσεις προς την Άγκυρα θα έστελναν λάθος μήνυμα στο Παρίσι, τον σημερινό κύριο υποστηρικτή του Χαρίρι.

Εάν και η τουρκική εξωτερική πολιτική εγείρει ανησυχίες τόσο για τη Σαουδική Αραβία όσο και για το Ιράν, τους δύο αντιπάλους της στο λιβανικό έδαφος, οι σχέσεις με τη Γαλλία φαίνεται ότι είναι ακόμα πιο τεταμένες.

Στα μέσα Αυγούστου, ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν για «αποικιοκρατία» κατά την επίσκεψη του τελευταίου στο κατεστραμμένο λιμάνι της Βηρυτού.

Ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε επίσης έντονα τη γαλλική πρωτοβουλία, η οποία έθεσε το Παρίσι στην καρδιά του πολιτικού παιχνιδιού του Λιβάνου.

Όλα τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στο λιμάνι της Τρίπολης, όπου η δραστηριότητα έχει διπλασιαστεί από την έκρηξη της 4ης Αυγούστου.

CONTINUE READING

Το λιμάνι της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας ελπίζει να επεκτείνει τις υποδομές του και ορισμένοι φοβούνται ότι η Τουρκία θα “τρέξει” για να επωφεληθεί. Το εμπόριο από την Τουρκία μέσω του λιμανιού της Τρίπολης έχει αυξηθεί μετά το κλείσιμο των τουρκο-συριακών συνόρων λόγω του πολέμου στη Συρία.

Στο τέλος όμως όπως όλα δείχνουν, Τουρκία και Γαλλία θα κονταροκτυπηθούν μόνες τους για το μέλλον μια χώρας που έχει κομβική θέση στην Μεσόγειο, ενώ έχει υποφέρει πολύ από ένα μακρόχρονο εμφύλιο που άφησε πίσω του μεγάλες καταστροφές.

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR