Greek-Turkish Relations
Updated at:

Στη δημοσιότητα το σχέδιο της Άγκυρας κατά Ελλάδας-Κύπρου

Η Άγκυρα εκτιμάται ότι “μαγειρεύει” νέες εξελίξεις στο θέμα της ΑΟΖ στην Α.Μεσόγειο μετά την ίδρυση κέντρου ερευνών ναυτικού δικαίου, αναφέρει το αποκλειστικό ρεπορτάζ του nationalpost.com.cy

Το κέντρο αυτό έχει μία και μόνο αποστολή, την στήριξη του παράνομου σχεδίου της “Γαλάζιας Πατρίδας” και μιας πιθανής προσπάθειας ανακήρυξης ΑΟΖ εις βάρος Ελλάδος και Κύπρου.

Η Τουρκία δεν έχει υπογράψει διεθνή σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, αλλά ιδρύει ξαφνικά ένα κέντρο που θα εξάγει νομικά στηρίγματα στο σαθρό σχέδιο της δήθεν ''Γαλάζιας Πατρίδας'', προετοιμάζοντας το έδαφος για νέες τουρκικές προκλήσεις.

Πρόκειται για ένα ίδρυμα που θα ετοιμάζει κατά παραγγελία νομικές δικαιολογίες στα όποια σχέδια ετοιμάζει να υλοποιήσει το στυγνό καθεστώς της Άγκυρας το επόμενο διάστημα, εκτιμώντας παράλληλα ότι ο διεθνής περίγυρος είναι αρνητικός στα σχέδια αυτά.

CONTINUE READING

Το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας όρισε το μέλος της Νομικής Σχολής του και καθηγητή Δρ. Ο Hakan Karan, ως επικεφαλή του κέντρο ναυτικού δικαίου, το οποίο θα ασχοληθεί με ζητήματα που σχετίζονται με την ναυτική νομική δικαιοδοσία και την πολιτική της Τουρκίας, κάνοντας χρήση επιστημονικών εγγράφων που θα δημοσιευτούν, αναφέρουν τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές.

Παράλληλα υπογράφηκε το πρωτόκολλο ίδρυσης του τουρκικού Κέντρου Ερευνών Ναυτικού Δικαίου.

Η επιστημονική έρευνα θα διεξαχθεί στον τομέα της θαλάσσιας νομοθεσίας και πολιτικής με το Κέντρο Ερευνών για το Θαλάσσιο Δίκαιο (DEHUKAM) που ιδρύθηκε από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας (AU).

Το πρωτόκολλο ίδρυσης του DEHUKAM υπογράφηκε από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Άγκυρας Δρ. Necdet Ünüvar, τον Τούρκο υπουργό δικαιοσύνης Zekeriya Birkan και τον ΥΦΕΞ Yavuz Selim Kıran, σε ειδική τελετή στην σχολή Νομικών Σχέσεων.

CONTINUE READING

Ο Ünüvar είπε: “πιστεύω ότι το DEHUKAM θα ​​παράγει πολύτιμες πληροφορίες τόσο από άποψη γνώσης όσο και στον τομέα ανταλλαγής εμπειριών, ενώ θα δημοσιεύει πολύ σημαντικά έγγραφα σχετικά με θέματα ναυτικής νομοθεσίας στη χώρα μας. Κάθε βήμα που πρέπει να ληφθεί θα πρέπει να βασίζεται στη γνώση και σε αυτό το σημείο, το Κέντρο Έρευνας Ναυτικού Δικαίου θα είναι το πιο σημαντικό κέντρο της χώρας από άποψης  πληροφοριών. Το DEHUKAM θα ​​είναι επίσης ο κορυφαίος θεσμός που θα ασχολείται με το ναυτικό δίκαιο”.

Το σχέδιο που θα στηρίζει το εν λόγω ινστιτούτο, θα είναι η προώθηση της ιδέας μιας μονομερούς επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώρας πέρα από την Ανατολία σε περιοχές όπου έχει η Άγκυρα στρατηγικό και ενεργειακό ενδιαφέρον.

Για την ακρίβεια, αυτό φαίνεται να αντικατοπτρίζουν και οι σημερινές διαφορές της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο για τους υπεράκτιους ορυκτούς πόρους στην περιοχή, ανέφερε πρόσφατα  Αμερικανός ειδικός με επιρροή στα κέντρα λήψης αποφάσεων στις ΗΠΑ.

Ο Δρ Ryan Gingeras, αναπληρωτής καθηγητής στο Ναυτικό Μεταπτυχιακό Σχολείο του Μοντερέι της Καλιφόρνια, είχε τονίσει ότι η ιδέα είναι σχετικά νέα στην τουρκική στρατηγική σκέψη, αλλά αντικατοπτρίζει μια ιδεολογική θέση που κατέχουν αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματικοί στο στρατό εδώ και χρόνια.

“Η “Γαλάζια πατρίδα” είναι αναμφισβήτητα σχεδιασμένη από τουρκικούς κυβερνητικούς κύκλους. Εννοείται ότι αποτελεί κάτι περισσότερο από ένα είδος σλόγκαν ή φράση που αποσκοπεί στον καθορισμό των τουρκικών συμφερόντων», είχε δηλώσει πρόσφατα ο Gingeras.

Τα σχέδια του Ερντογάν στην Α.Μεσόγειο σε συνδυασμό με αυτά της Μουσουλμανικής αδελφότητας κατά των χωρών της περιοχής, θα στοχοποιήσουν την Τουρκία από τις χώρες της περιοχής και τον διεθνή παράγοντα. Στο τέλος ότι και να κάνουν όμως, θα βγουν και πάλι χαμένοι οι Τούρκοι όπως ακριβώς έγινε και το 1918 με την διάλυση της πάλαι ποτέ  οθωμανικής αυτοκρατορίας τους.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR