Greek-Turkish Relations

Νέα κούρσα εξοπλισμών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας: Πολύ κοντινό το σενάριο για σύγκρουση στο Αιγαίο

"Φαγητό" οσφρίστηκαν όλες οι μεγάλες δυνάμεις στην νέα κούρσα εξοπλισμών ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα. 

Ο Ρώσος ειδικός, Yuri Kvashnin, αξιολόγησε αυτήν ακριβώς τη μεγάλη πιθανότητα, που αφορά μια νέα κούρσα εξοπλισμών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, μετά την απόφαση της Αθήνας να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

CONTINUE READING

Επικεφαλής του Τμήματος Σπουδών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών ο Yuriy Kvaşnin έκανε εκτίμηση σχετικά με την απόφαση της Ελλάδας να αγοράσει το αεροσκάφος F-35 από τις ΗΠΑ.

Στη δήλωσή του προς το Σπούτνικ, ο Κβασίνιν δήλωσε ότι μια νέα κούρσα εξοπλισμών όπλων έχει ήδη ξεκινήσει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και έκανε το ακόλουθο σχόλιο σε αυτό το θέμα:

"Οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας ευρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο τα τελευταία δύο χρόνια. Ίσως πιο χαμηλά και από το 1996 όταν σημειώθηκε η κρίση των Ιμίων.

Επομένως, υπάρχει πράγματι μια συγκεκριμένη τάση να αξιολογούμε τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Αλλά νομίζω ότι αυτή η αξιολόγηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς συμπεριφέρονται και άλλες χώρες σε αυτήν την περιοχή διεθνών αντιθέσεων.

Εννοώ τη Γερμανία, η οποία έχει πολύ πιο περιορισμένη στάση και προσπαθεί να ενεργήσει ως έντιμος μεσολαβητής για να συμφιλιώσει τα δύο μέρη για να αποτρέψει την κλιμάκωση”.

Επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες σε σύγκριση με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, ο Kvashnin συνέχισε τις δηλώσεις του ως εξής:

"Σύμφωνα με το ελληνικό στρατιωτικό δόγμα, τα αμερικανικά F-35 είναι πιο σημαντικός τύπος αεροσκάφους. Είναι απολύτως σαφές ότι στον τομέα των χερσαίων δυνάμεων, η Τουρκία υπερέχει της Ελλάδας λόγω αριθμού.

Η Ελλάδα διαθέτει επαρκή ανθρώπινα και στρατιωτικά μέσα για να εισέλθει σε μία πιθανή σύγκρουση στον τομέα των χερσαίων δυνάμεων; Όχι. Όμως, όσον αφορά τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις, Ελλάδα και Τουρκία, έχουν μια ισορροπία και το παιχνίδι εκεί ακριβώς θα παιχθεί ειδικά από ελληνικής πλευράς”, καταλήγει ο ίδιος.

Η σύγκρουση στο Αιγαίο ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα δεν θεωρείται πλέον ένα μακρινό σενάριο.

CONTINUE READING

Η Τουρκία προκαλεί σε όλα τα επίπεδα, ενώ δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα της Ελλάδας σε FIR, AOZ και υφαλοκρηπίδα.

Η Τουρκία είναι γεγονός πως είναι μεγαλύτερη σε πληθυσμό από την Ελλάδα, όμως η Αθήνα σε περίπτωση σύγκρουσης θα έχει το πάνω χέρι.

Ο τουρκικός στρατός (ειδικά το διοικητικό προσωπικό του) αποδυναμώνεται από τις μακροπρόθεσμες καταστολές του Ερντογάν. Επίσης η Άγκυρα έχει ανοίξει μέτωπα σε Λιβύη και Συρία, κάτι που θα της στοιχίσει σε περίπτωση πολέμου με την Αθήνα.      

Το σενάριο μίας σύγκρουσης στο Αιγαίο

Σε περίπτωση πολέμου στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στα νησιά, κύριο ρόλο θα παίξουν οι αεροπορικές δυνάμεις και το ναυτικό των δύο χωρών. Η Ελλάδα έχει την απόλυτη υπεροχή τόσο στο ναυτικό, όσο και στην αεροπορία. Μπορεί οι Τούρκοι να διαθέτουν S-400, όμως δεν θα παίξουν κάποιον ιδιαίτερο ρόλο στον πόλεμο.

Πάντως καμία χώρα δεν πρόκειται να παρέμβει σε ένοπλη σύρραξη Ελλάδας-Τουρκίας. Ούτε το Ισραήλ, ούτε η Αίγυπτος, ούτε το ΝΑΤΟ. Οι χώρες του ΝΑΤΟ είναι πιθανό να επιβάλλουν εμπάργκο όπλων και στις δύο πλευρές και θα τους ασκήσουν ακραία πολιτική πίεση για να τερματίσουν αμέσως τον πόλεμο και να αρχίσουν διαπραγματεύσεις.

CONTINUE READING

Αυτό ακριβώς θα πρέπει να προλάβουμε σε αυτό το σενάριο, με ένα σχέδιο δράσης το οποίο δεν θα αναμένουν οι Τούρκοι, θέτοντας την χώρα μας σε σημείο υπεροχής το ταχύτερο δυνατό.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR