Africa
Updated at:

Έτοιμες οι αιγυπτιακές ΕΔ να ανατρέψουν τα πλάνα της Άγκυρας στην Α. Μεσόγειο

Οι Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν μια εντατική σειρά στρατιωτικών ασκήσεων και δραστηριοτήτων πρόσφατα, δίνοντας την εικόνα ότι αναμένουν πιθανότατα εξελίξεις είτε στην Α. Μεσόγειο είτε στην Λιβύη από την Τουρκία που είναι και ο γνωστός “ταραξίας” της περιοχής.

CONTINUE READING

Επισημαίνουμε ότι την ίδια περίοδο γαλλικός στολίσκος πλέει στην Α. Μεσόγειο με αποστολή την ελεύθερη διέλευση όλων των πλοίων, στοχοποιώντας ουσιαστικά τις προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας στην Α.Μεσόγειο.

Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό και η πολεμική μας αεροπορία βρίσκονται την ίδια στιγμή σε ύψιστη ετοιμότητα αναμένοντας την επόμενη πιθανή τουρκική πρόκληση.   

Το σκηνικό "μυρίζει" από μακριά και αφορά μια πιθανή τουρκική μονομερή δραστηριότητα στην Μεσόγειο το επόμενο διάστημα, η οποία σε συνδυασμό με την εκλογή Μπάιντεν και την οικονομική κρίση στην Τουρκία, δεν θα είναι εύκολο να ελεγχθεί.

Αιγυπτιακές δημοσιογραφικές πηγές αποκαλύπτουν ότι η ένταση και το γεωγραφικό εύρος των αιγυπτιακών στρατιωτικών ασκήσεων, αντικατοπτρίζουν την ανησυχία της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας αυτής, για μια ολοκληρωμένη αναδιάρθρωση και αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων, η οποία ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια.

Παρά την ποικιλομορφία, τα τέσσερα θέατρα στα οποία έγιναν οι στρατιωτικές ασκήσεις είχαν κάποιους κοινούς παρονομαστές, αφού όλα αφορούσαν τομείς στους οποίους έχουν εισαχθεί νέοι κανόνες ασφαλείας από το Κάιρο και ευρίσκονται στο επίκεντρο εντάσεων και απειλών κυρίως από την πλευρά της Άγκυρας.

Η περιοχή της Α. Μεσογείου ήταν ο κύριος χώρος ασκήσεων των αιγυπτιακών δυνάμεων, με σαφή στόχο την προστασία των τεράστιων πεδίων φυσικού αερίου, η ανακάλυψη των οποίων οδήγησε στη δημιουργία του οργανισμού Μεσογειακού Φόρουμ φυσικού αερίου (EMGF), ενώ αφορά και τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων και αποκλειστικών οικονομικών ζωνών.

CONTINUE READING

Μιλάμε για τις συμφωνίες οριοθέτησης μεταξύ της Αιγύπτου με την Κύπρο και την Ελλάδα.

Ο υποθαλάσσιος αυτός πλούτος ωστόσο, έχει συμβάλει στην αύξηση των εντάσεων και των απειλών στην Ανατολική Μεσόγειο από την πλευρά της Τουρκίας.

Η Αίγυπτος έχει αναπτύξει μια ισχυρή στρατιωτική υποδομή, η οποία περιλαμβάνει τον στόλο της Μεσογείου και τον στόλο της Ερυθράς θαλασσας, για την υπεράσπιση των ζωτικών στρατηγικών και οικονομικών συμφερόντων της Αιγύπτου στην περιοχή.

"Οι παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας, οι προσπάθειές της να δημιουργήσει μόνιμη στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη και η επιθετική επέκταση της Άγκυρας οδήγησαν σε κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή. Οι πολιτικές και οι δραστηριότητες της Άγκυρας έχουν προκαλέσει αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των εθνών της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Το Κάιρο, το οποίο αντιλαμβάνεται αυτές τις δραστηριότητες ως άμεση απειλή, έχει συνταχθεί με Ελλάδα και Κύπρο, με σειρά ναυτικών ασκήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ συνεργάζεται και με την Γαλλία στο ίδιο πλαίσιο.

Γαλλία και Ελλάδα συγκαταλέγονται μεταξύ των εθνών που εμπλέκονται στην επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ, η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020 με σκοπό την επιβολή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη", αναφέρουν αιγυπτιακές δημοσιογραφικές πηγές.

Η στρατιωτική βάση Berenice που εγκαινιάστηκε πρόσφατα και η οποία κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος εκσυγχρονισμού των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων, αποσκοπεί στη διαφύλαξη της νότιας ζώνης.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις Αιγύπτου-Σουδάν, ξεκίνησαν με κοινές αεροπορικές ασκήσεις, τονίζοντας τη σημασία δράσης μαχητικών αεροσκαφών σε σενάριο που αφορά την εμπέδωση της ασφαλείας στην περιοχή.

Εκτός από την ενίσχυση της ασφάλειας της Ερυθράς Θάλασσας, οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις φροντίζουν για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας με το Σουδάν, στο πλαίσιο της αύξησης των εντάσεων στο Κέρας της Αφρικής, ειδικά μετά τα γεγονότα στην Αιθιοπία και στη γειτονική Ερυθραία.

«Οι πολιτικές ορισμένων από τις κυβερνήσεις στην περιοχή θέτουν σοβαρές προκλήσεις στα αιγυπτιακά συμφέροντα», λέει ο Ahmed Amal, καθηγητής Αφρικανικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Καΐρου.

«Πρωταρχικό μέλημα για το Κάιρο είναι η αδιαλλαξία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Αιθιοπίας και οι προσπάθειές της να επιβάλει τετελεσμένα γεγονότα στο ζήτημα του μεγάλου αιθιοπικού φράγματος. Ορισμένα έθνη της Ερυθράς Θάλασσας και του Κέρατος της Αφρικής έχουν δείξει μια σαφή τάση προς τη στρατιωτικοποίηση. Η περιοχή φιλοξενεί στρατιωτικές βάσεις και κέντρα εφοδιασμού για περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που είναι εχθρικές προς την Αίγυπτο.

Η περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας / Κέρας της Αφρικής είναι μια σημαντική πηγή μη συμβατικών απειλών για την ασφάλεια", λέει ο Amal .

«Πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις εδρεύουν εκεί και εργάζονται για να επεκταθούν πέρα ​​από το Κέρας της Αφρικής με σκοπό να δημιουργήσουν επαφές με παρόμοιες οργανώσεις στην υποσαχάρια Αφρική, τη Λιβύη και στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών», τονίζει ο ίδιος.

Η τρίτη έκδοση των ναυτικών αιγυπτιακών-ρωσικών ασκήσεων αφορά το θέατρο επιχειρήσεων της Μαύρης Θάλασσας.

Ο στρατηγός Mohamed Qashqoush, καθηγητής μελετών εθνικής ασφάλειας στη Στρατιωτική Ακαδημία Nasser, τονίζει ότι τα «στρατηγικά συμφέροντα της Αιγύπτου έχουν επεκταθεί πέρα ​​από τη συμβατική γεωγραφική σφαίρα σε ευρύτερα γεωπολιτικά πλαίσια.

CONTINUE READING

«Οι συμβατικές απειλές και κίνδυνοι μπορούν να υπάρχουν εντός των συνόρων του κράτους, ενώ η πηγή των απειλών βρίσκεται εκτός της περιοχής. Η συνεργασία με περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις με τις οποίες μοιραζόμαστε κοινές προοπτικές και ενδιαφέροντα βοηθά στην αντιμετώπιση αυτών των απειλών », δηλώνει ο ίδιος.

Για την αιγυπτιακή πλευρά, η πολλαπλότητα των δραστηριοτήτων παρείχε την ευκαιρία να δοκιμαστεί η ικανότητα και η αποτελεσματικότητα με την οποία μπορεί να πραγματοποιηθούν πολλαπλές και εντατικές στρατιωτικές δραστηριότητες και των Τριών κλάδων σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες, τακτικές με την χρήση ειδικών δυνάμεων.

Σε αντίθεση με ορισμένες άλλες περιφερειακές δυνάμεις (Τουρκία), το Κάιρο δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να στρατιωτικοποιήσει την εξωτερική του πολιτική.

Ο χειρισμός της κρίσης στη Λιβύη απέδειξε τη σοφία αυτής της στρατηγικής, μόλις η Αίγυπτος ανακοίνωσε την “κόκκινη γραμμή της” που αφορούσε τις πόλεις Σύρτη και Τζούφρα και εξέδωσε τελεσίγραφο στην Άγκυρα ότι το παιχνίδι άλλαξε εισάγοντας την προοπτική μιας άμεσης πολεμικής σύγκρουσης.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ-Φατάχ Αλ-Σίσι σε ομιλία του στα στρατεύματα στη Δυτική Ζώνη στις 20 Ιουνίου, αναφερόμενος στις ένοπλες δυνάμεις έκανε λόγο για έναν «σοφό θεσμό» κάθε κράτους.

Εδώ ακριβώς είναι και η ουσία όλων αυτών των κινήσεων της ηγεσίας της Αιγύπτου, αφού μας υπενθυμίζει ότι εφόσον διαθέτουμε εξοπλισμένες και ετοιμοπόλεμες δυνάμεις, με σαφείς κανόνες εμπλοκής, κάθε αντίπαλος θα το σκεφθεί διπλά και τριπλά να προβεί σε οποιαδήποτε πρόκληση.   

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR