Μια ώρα περίπου διήρκησε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας.
Στις δηλώσεις που ακολούθησαν ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις παράνομες εξορύξεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και στις προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επιπλέον, ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε τη βούληση για επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού υπό την προϋπόθεση του τερματισμού των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας. Ο κ. Αναστασιάδης μίλησε και για το θέμα των Βαρωσίων και της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, σημειώνοντας πως θα ήταν παράνομο να γίνει κάποια ενέργεια όπως έχει απειλήσει το ψευδοκράτος.
Από την πλευρά του ο κ. Πομπέο τόνισε πως ΗΠΑ και Κύπρος μοιράζονται τις ίδιες αξίες, ενώ σημείωσε πως αποφασίσθηκε η μερική άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός κέντρου εκπαίδευσης για την ασφάλεια που θα ενισχύσει τις σχέσεις των δύο χωρών.
Για το ζήτημα των παράνομων τουρκικών ενεργειών ο κ. Πομπέο τόνισε πως είναι υπέρ της εξεύρεσης λύσης μέσω της διπλωματικής οδού. «Οι εντάσεις δεν φέρνουν κάποιο αποτέλεσμα. Παραμένουμε ανήσυχοι για τις έκνομες δράσεις της Τουρκίας. Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν το δικαίωμα στην εξόρυξη εντός των Αποκλειστικών τους Ζωνών», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Πομπέο έρχεται στην Κύπρο μετά το ταξίδι του στη Ντόχα. Σε δηλώσεις του εν πτήσει προς το Κατάρ αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στη Λευκωσία προς αναζήτηση μιας ειρηνικής λύσης για τις κλιμακούμενες εντάσεις στη Μεσόγειο και κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της από την περιοχή.
Η διαφορά «πρέπει να λυθεί κατά ένα τρόπο που να είναι διπλωματικός και ειρηνικός», ανέφερε. «Ετσι θα εργαστώ και επί αυτού, προσπαθώντας να καταστήσω βέβαιο ότι αντιλαμβάνομαι τους σχετιζόμενους κινδύνους από την οπτική γωνία του λαού της Κύπρου», πρόσθεσε.
Τι προνοεί το Μνημόνιο Συναντίληψης για εγκαθίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης για θέματα Ασφάλειας
Μνημόνιο Συναντίληψης για την εγκαθίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης σε θέματα Ασφάλειας υπέγραψαν σήμερα οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ΗΠΑ κ. Μάικ Πομπέο, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο περιθώριο συνάντησης του Αμερικανού Υπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.
Συγκεκριμένα, το Μνημόνιο Συναντίληψης υπεγράφη στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας Κυπριακής Δημοκρατίας-ΗΠΑ στους τομείς ασφάλειας και άμυνας, και διαλαμβάνει την εγκαθίδρυση εκπαιδευτικού Κέντρου για θέματα ασφάλειας, με την ονομασία CYCLOPS (Cyprus Center for Land, Open Seas and Port Security), το οποίο θα είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, ενώ έχει ήδη εξασφαλιστεί δέσμευση της Κυβέρνησης των ΗΠΑ για αρχική χρηματοδότηση της ανέγερσης και λειτουργίας του Κέντρου.
Η εν λόγω πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της Δήλωσης Προθέσεων που υπεγράφη μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ στις 6.11.2018.
Το Κέντρο CYCLOPS αποτελεί πρόγραμμα συνεργασίας, με τις ΗΠΑ να παρέχουν τεχνογνωσία και τεχνικό υλικό, ενώ θα εμπλακούν και σε προγράμματα εκπαίδευσης Κυπρίων εκπαιδευτών, με απώτερο στόχο την απόκτηση από αυτούς τεχνογνωσίας και ικανοτήτων, για να εκπαιδεύουν οι ίδιοι αντίστοιχους λειτουργούς άλλων κρατών, κυρίως ομονοούντων γειτονικών (Train the Trainers concept). Τομείς εκπαίδευσης που θα προσφέρει το Κέντρο αφορούν, μεταξύ άλλων, τις εξής ενότητες: συνοριακό έλεγχο και ασφάλεια, ασφάλεια λιμένων, τελωνειακούς ελέγχους στην ξηρά και στη θάλασσα, διαχείριση ΧΒΡΠ-Ε (Χημικά, Βιολογικά, Ραδιολογικά και Πυρηνικά) σε ειδικό εργαστήριο, και κυβερνοασφάλεια.
Η Κυπριακή Δημοκρατία θα προσφέρει τον χώρο, όπου θα ανεγερθεί, και τις υποδομές.
Σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας, το Υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε χώρο ανέγερσης του Κέντρου κοντά στον Αερολιμένα Λάρνακας (περιοχή Μακένζη). Οι προδιαγραφές του χώρου είναι φιλικές προς το περιβάλλον και στόχος είναι η χρήση, στο μέγιστο δυνατόν, «πράσινης» τεχνολογίας, για περιβαλλοντικούς και οικονομικούς λόγους.