Greek-Turkish Relations
Updated at:

Παρίσι: «Τουρκική επίθεση κατά Ελλάδας ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου στη Γαλλία»

Τρομερή αποκάλυψη κάνει γαλλική αμυντική ιστοσελίδα για τη συμφωνία συνδρομής των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα, σε περίπτωση αιφνιδιαστικής πολεμικής κλιμάκωσης της κρίσης με την Τουρκία.  

Στην συζήτηση στην Κορσική μεταξύ των δύο ηγετών Γαλλίας και Ελλάδος, κκ Μητσοτάκη και Μακρόν φέρεται να βρέθηκε η βάση της “νομικής φόρμουλας” για την γαλλική συνδρομή χωρίς να προκληθούν... διαμαρτυρίες από το φιλoτουρκικό Βερολίνο και τον Τραμπ.

CONTINUE READING

Ελλάδα και Γαλλία σε οποιαδήποτε κρίσιμη περίπτωση με την Τουρκία θα ενεργοποιήσουν το άρθρο 42-7 της Συνθήκης ΕΕ, το οποίο ορίζει σαφώς και κατηγορηματικώς ότι τα κράτη μέλη πρέπει «να βοηθήσουν με κάθε τρόπο, (ακόμα και με ένοπλη ισχύ) εάν μια άλλη χώρα γίνει το αντικείμενο μιας «ένοπλης επιθετικότητας στην επικράτειά της”.

Ωστόσο, αυτό το κείμενο, το οποίο δεν είναι δεσμευτικό, δεδομένου ότι δεν αφορά όλα τα κράτη μέλη (ιδίως εκείνα που είναι "ουδέτερα").

Ειδικοί αναφέρουν ότι το άρθρο αυτό μπορεί να μην έχει, σε αντίθεση με το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, αυτόματη ισχύ, τονίζουν όμως ότι δεν προσδιορίζει επακριβώς τα μέσα που πρέπει να εφαρμοστούν σε περίπτωση επιθετικότητας, ειδικά σε αυτό που περιγράφει ως " βοήθεια", η οποία μπορεί να γίνει άνετα στρατιωτική επέμβαση ή χορήγηση στρατιωτικού υλικού.

CONTINUE READING

Επίσης θα μπορούσε να ήταν οικονομική βοήθεια ή απλές εξουσιοδοτήσεις υπερπτήσεων.

Μετά από την σύνοδο κορυφής ηγετών της Μεσογείου, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουήλ Μακρόν δήλωσε ότι η Ευρώπη θέλει να ανανεώσει το διάλογο με την Τουρκία εν μέσω αυξημένων εντάσεων για την Ανατολική Μεσόγειο.

«Θέλουμε να ξαναρχίσουμε έναν διάλογο… δεν είμαστε αφελείς, αλλά θέλουμε να τα βρούμε με καλή πίστη», δήλωσε ο Μακρόν  μετά τη σύνοδο κορυφής των επτά ηγετών της Μεσογείου της ΕΕ στην Κορσική.

Ωστόσο, ο ίδιος προειδοποίησε ότι η Τουρκία δεν ήταν πλέον εταίρος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω της συμπεριφοράς της.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και σταθεροί με την κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν, η οποία σήμερα συμπεριφέρεται με απαράδεκτο τρόπο», δήλωσε ο Μακρόν.

Η πρόταση της Κύπρου τον Ιούνιο για επιβολή κυρώσεων της ΕΕ σε τουρκικές εταιρείες και ιδιώτες δεν έχει εγκριθεί, καθώς πολλά κράτη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, θέλουν να διατηρήσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία, ενώ συστήνουν μόνο διάλογο.

Η στάση αυτή, όμως, είναι παρόμοια με αυτή προς την Τουρκία το 1915 ή το 1922 όταν είχαμε δύο γενοκτονίες, μια κατά των Αρμενίων και μία κατά των Ελλήνων, τις οποίες οι νεο-Οθωμανοί εν έτει 2020 τις βάφτισαν απώλειες παγκοσμίου πολέμου, καθώς υλοποιούν μία ακόμη κατά των Κούρδων. 

Σύμφωνα με άρθρο μας, η αξιολόγηση της τουρκικής προκλητικότητας από τον Μακρόν, του αφήνει μία μόνο επιλογή για την συνέχεια, αυτή της αποστολής περισσότερων γαλλικών πολεμικών πλοίων σε ύδατα που έχουν ήδη πολύ μεγάλη ναυτική δραστηριότητα.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Γαλλία κινείται πλέον με τον "αέρα" της περιφερειακής δύναμης στην Μεσόγειο βάσει οργανωμένου σχεδίου και δόγματος, για να διακοπεί η πορεία των νεο-Οθωμανών που εισήλθαν σε "απαγορευμένα ύδατα" και κινδυνεύουν με νέα ήττα τύπου “Ναυαρίνου”.


Η Άγκυρα έχει σχεδιάσει ένα ιδιότυπο σχέδιο εκβιασμού της ΕΕ με μετανάστες και τρομοκράτες, έχοντας όμηρο την, επικεφαλής της ένωσης, Γερμανία των 3 εκατ. Τούρκων μεταναστών. Οι Γάλλοι, όμως όπως φαίνεται, δεν πρόκειται να καθίσουν και υποστούν τις τρομερές συνέπειες αυτού του σχεδίου.

https://www.youtube.com/watch?v=vW1iXuvyAWA

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR