Σύμφωνα με ανάρτηση του Ιωάννη Νικίτα σε φωτογραφίες ξένης ιστοσελίδας ''βλέπουμε ελληνικής σχεδίασης ταχύπλοα τύπου «ΝΕΜΕΣΙΣ» στο πολεμικό ναυτικό του στρατηγού Χαφτάρ στην Λιβύη.''
Όπως αναφέρει στην περιγραφή του ο Oded Berkowitz, οι συγκεκριμένες φωτογραφίες προέρχονται από την αποστολή θαλάσσιων περιπολιών στον Κόλπο της Σίντρα, συγκεκριμένα στα ανοικτά των ακτών Σύρτης, Ras Lanuf και Brega από τις ναυτικές δυνάμεις του LNA.''
Οι δυνάμεις της Βεγγάζης υλοποιούν περιπολίες με αυτού του τύπου τα πλοιάρια για να εντοπίσουν πιθανές κινήσεις παρουσίας τουρκικών πολεμικών πλοίων με κομάντος SAT-SAS, ενώ παρακολουθούν την διενέργεια πειρατείας και παράνομου εμπορίου.
Οι κινήσεις στα ανοικτά της Σύρτης από τους Τούρκους και ένα πιθανό σχέδιο απόβασης εκπαιδευμένων Τούρκων κομάντος, που θα είχαν αποστολή την “δολοφονία” του στρατηγού Χαφτάρ, είναι προφανώς μέσα στα στρατιωτικά σχέδια της Άγκυρας.
Δεν μπορούμε και δεν γνωρίζουμε πως αυτά τα σκάφη φέρονται να κατέληξαν στα χέρια των δυνάμεων του Χαφτάρ, αλλά αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία θα είναι τρομερά ευχάριστη για την ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Τούρκοι πουλάνε εκατοντάδες δικής τους κατασκευής οπλικά συστήματα στις δυνάμεις του Σαράτζ και χρεώνουν δεκάδες εκατ. δολάρια την χώρα.
Η Ελλάδα διαθέτει εταιρείες στον αμυντικό τομέα που θα μπορούσαν να κάνουν το ίδιο με την “άλλη” πλευρά στην Λιβύη για τους ίδιους ακριβώς λόγους, χωρίς όμως να τους χρεώνουν υπέρογκα ποσά.
Το «ΝΕΜΕΣΙΣ» είναι ένα ελληνικής κατασκευής σκάφος τύπου RIB που κατασκευάζεται από την ELMON και εντυπωσιάζει με τις προδιαγραφές του. Πρόκειται για ένα ταχύπλοο σκάφος ειδικής κατασκευής συνολικού μήκους 11,6 μέτρων με μήκος γάστρας 10,20 μέτρα, μέγιστο εξωτερικό πλάτος 3,44 μέτρα και βάρος 4,3 τόνους.
Η γάστρα του σκάφους έχει κατασκευαστεί από Fiberglass με πυραντοχικό πολυεστέρα και ίνες Binaxial. Σε όλο το μήκος εσωτερικά της γάστρας έχουν τοποθετηθεί Stringer (δοκάρια) καθώς και ίνες Binaxaial και Rovin. Το σκάφος διαθέτει αλεξίσφαιρη προστασία η οποία αποτελείται από το υλικό Dyneema της ολλανδικής εταιρείας DSM. Το υλικό αυτό προστατεύει το πλήρωμα από πυρά όπλων όπως τα ΑΚ-47 7,62×39 FMC (ταχύτητα βλήματος 720 μέτρα το δευτερόλεπτο).
Ο βασικός οπλισμός του σκάφους αποτελείται από δύο πολυβόλα των 12,7 χλστ., τα οποία είναι τοποθετημένα στην πλώρη και στην πρύμνη σε ειδικούς έστορες. Επιπρόσθετα, εάν ο χρήστης το επιθυμεί, μπορεί να αντικαταστήσει το πρωραίο πολυβόλο των 12,7 χλστ. με έναν εκτοξευτή ρουκετών (απλές ή κατευθυνόμενες) καθώς και κατευθυνόμενων πυραύλων μικρής εμβέλειας δυτικής ή ρωσικής κατασκευής.
Για περαιτέρω προστασία, το σκάφος διαθέτει εκτοξευτές καπνογόνων τοποθετημένους στις δύο πλευρές του Roll Bar. Για ασφαλέστερη ναυσιπλοΐα, το «ΝΕΜΕΣΙΣ» διαθέτει το κατάλληλο ραντάρ με εμβέλεια 24 ναυτικά μίλια.
Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες και σε αυτόν τον τομέα ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Σύρο, αλλά και σε άλλα ναυπηγεία.
Μπορούμε ως έθνος να κατασκευάσουμε εφόσον ασχοληθούμε ακόμα πιο μεθοδικά. πολύ μεγαλύτερα σκάφη και πιο πολύπλοκα, όπως έκαναν και οι πρόγονοι μας ελέγχοντας για ελέγξουμε πλήρως την μοίρα μας στην Α.Μεσόγειο.