Armed Conflicts
Updated at:

Η Τουρκία απειλεί και από τα νότια την Ευρώπη με βάση στη Μισράτα της Λιβύης

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία εξασφάλισε μια μεγάλη ναυτική βάση στο λιμάνι της Μισράτα της Λιβύης για τα επόμενα 99 χρόνια, γεγονός που προκαλεί φόβους στην Ευρώπη, ότι η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη βάση αυτή για να προσβάλει ευρωπαϊκό έδαφος με στρατιωτική δύναμη, αλλά  και να ελέγξει τις μεταναστευτικές διαδρομές στην Ευρώπη από τη Βόρεια Αφρική.

Σε μια συμφωνία με την κυβέρνηση του (GNA), η Τουρκία απέκτησε πρόσβαση σε μια ναυτική βάση που βρίσκεται ακριβώς νότια της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Και οι δύο χώρες μαζί με άλλες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η Ελλάδα, ανησυχούν ότι η βάση θα μπορούσε να ενισχύσει την αυξανόμενη δύναμη της Άγκυρας στην Μεσόγειο.

Η Τουρκία έχει ήδη χρησιμοποιήσει περίπου 4 εκατομμύρια μετανάστες στην επικράτειά της ως μορφή πολιτικού εκβιασμού κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τον έλεγχο του ναυτικού λιμένα της Μισράτα, η Τουρκία θα μπορεί επίσης να ελέγχει τις νότιες οδούς μετανάστευσης από τη Βόρεια Αφρική.

CONTINUE READING

Η είδηση περί τουρκικής ολοκληρωτικής πρόσβασης στο λιμάνι αυτό της Λιβύης αναφέρθηκε από τον ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agenzia Nova, το οποίο επικαλέστηκε αρκετά αραβικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με ανεπίσημες αναφορές, η συμφωνία υλοποιήθηκε τη Δευτέρα κατά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλούσι Ακάρ και του υπουργού Άμυνας του Κατάρ Khalid bin Mohammad Al Attiyah στη Λιβύη.

Το Κατάρ θα στείλει επίσης στρατεύματα στη Λιβύη καθώς θα βοηθήσει και στην ανοικοδόμηση της στρατιωτικής υποδομής της χώρας.

Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες, το λιμάνι της Μισράτα θα είναι διαθέσιμο στην Τουρκία για τα επόμενα 99 χρόνια.

Εδώ και αρκετούς μήνες, η Τουρκία προσπαθεί να αποκτήσει στρατιωτικές βάσεις στη Λιβύη. Εκτός από τη ναυτική βάση, η Τουρκία θέλει επίσης να ελέγξει επίσημα και τη μεγαλύτερη αεροπορική βάση στην χώρα, την al-Watiya, την οποία έχει ήδη μετατρέψει σε τουρκικό οχυρό .

Η αεροπορική βάση al-Watiya βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία και επιτρέπει τον έλεγχο μιας μεγάλης περιοχής κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Λιβύης, Τυνησίας, Αλγερίας, όσο και των ακτών της Μεσογείου από την Misrata έως την Τυνησία.

Δεδομένης της θέσης της, η Τουρκία θα μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει την αεροπορική βάση για να ελέγξει δραματικά τη μετανάστευση και τα στρατιωτικά προβλήματα στη Βόρεια Αφρική.

Οι δεσμοί της Τουρκίας με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα αποτελούν σοβαρή ανησυχία, αφού ο κύριος σκοπός του Ερντογάν είναι η εγκαθίδρυση κυβερνήσεων φιλικών στην ισλαμική οργάνωση στην Αφρική και Μ.Ανατολή.

Όπως σημειώνει η ιταλική εφημερίδα Il Giornale και το Insider Over, η συμφωνία μεταξύ Κατάρ, Τουρκίας και Λιβύης μοιάζει με τη δημιουργία ενός είδους «Συμφώνου του Χάλυβα».

Τι κοινό έχουν οι τρεις χώρες; Κυρίως η ιδεολογία και η Μουσουλμανική Αδελφότητα, μια ριζοσπαστική ισλαμική οργάνωση που απαγορεύεται σε πολλές χώρες. Η Τουρκία και το Κατάρ είναι οι μεγαλύτεροι χορηγοί της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και η κυβέρνηση στην Τρίπολη είναι επίσης συνδεδεμένη με την ακραία και εξτρεμιστική οργάνωση.

Σύμφωνα με πηγές της Λιβύης, συμφωνήθηκε επίσης η δημιουργία ενός κέντρου συντονισμού που θα συγκεντρώνει εκπροσώπους του Κατάρ, της Τουρκίας και της δυτικής Λιβύης, οι οποίοι θα συναντώνται στη Μισράτα κάθε μήνα. Σύμφωνα με τη συμφωνία, το Κατάρ θα στείλει επίσης στρατιωτικούς συμβούλους στη δυτική Λιβύη.

Η Τουρκία έχει ήδη στρατεύματα στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων μισθοφόρων από τη Συρία και το πρώην Ισλαμικό Κράτος. Όπως αναφέρει το Insider Over, είναι επομένως θεμιτό να θεωρηθεί ότι η Τρίπολη επέτρεψε στην Άγκυρα να χρησιμοποιήσει το λιμάνι της Μισράτα, εξασφαλίζοντας μόνιμη τουρκική παρουσία στη Λιβύη, τουλάχιστον στο δυτικό της τμήμα, και περικυκλώνοντας από νότο την Ευρώπη.

CONTINUE READING

Σύμφωνα με την Arab Weekly, η Αίγυπτος, η οποία, μαζί με τη Ρωσία και τη Γαλλία, υποστηρίζουν τον στρατάρχη Χαφτάρ, ο οποίος έχει εκφράσει την απογοήτευσή του για την υποστήριξη της Τουρκίας και του Κατάρ από την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA). Ο ίδιος έχει επίσης απειλήσει με στρατιωτική δράση.

Την Τρίτη ως γνωστόν, η Αίγυπτος έστειλε τον επικεφαλής στρατιωτικών πληροφοριών, Στρατηγό Khalid Medjugorje, για να συναντηθεί με τον στρατηγό Χαφτάρ στο αρχηγείο του στρατού στην Ανατολική Λιβύη.

Επίσης, η Αίγυπτος αρνήθηκε κατηγορηματικά τη μετατροπή της παραλιακής πόλης Μισράτα σε τουρκική ναυτική βάση.

Όλα αυτά σύμφωνα με αμυντικούς αναλυτές προμηνύουν σαφώς στρατιωτικές εξελίξεις την στιγμή που κάποιοι που από χθες μιλάνε για κατάπαυση του πυρός, με παράλληλη αποστρατικοποίηση Σύρτης και Αλ Τζούφρα, κάτι που δεν αποδέχεται ο Χαφτάρ και οι δυνάμεις του σε καμία περίπτωση.   

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR