Αντί “να περιμένουμε την επόμενη τουρκική κίνηση με ερευνητικό σκάφος, πρέπει η Ελλάδα να πάρει τη διπλωματική πρωτοβουλία κίνησης των διαδικασιών που προβλέπει ρητά η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας” ανέφερε σε συνέντευξή του στο “Έθνος της Κυριακής”, ο πρώην Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο πρώην υπουργός εξήγησε πως ο διάλογος με τη γειτονική χώρα “επιτάσσεται από το διεθνές δίκαιο για τη μια και μόνη νομική διαφορά που προβλέπει το διεθνές δίκαιο, δηλαδή για την οριοθέτηση” της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως “η Ελλάδα υπερασπίζεται σθεναρά την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα”.
Την ίδια ώρα, ο κ. Βενιζέλος προέβλεψε πως “οι τουρκικές προκλήσεις, χωρίς δική μας σοβαρή και οργανωμένη διπλωματική πρωτοβουλία έναρξης της διαδικασίας οριοθέτησης, θα επαναλαμβάνονται αενάως σε βάρος της άσκησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων”, προσθέτοντας πως “πρέπει να επαναληφθεί καλά προετοιμασμένος διάλογος για τα αεροναυτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης κυρίως για την αποφυγή ατυχημάτων”.
Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι χωρίς “τα 750 δισ. σε επιχορηγήσεις και δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και χωρίς τα κονδύλια του πολυετούς προϋπολογισμού 2021-2027 οι ανισότητες μεταξύ των κρατών - μελών θα οξυνθούν υπερβολικά και οι ανισορροπίες θα προκαλέσουν μεγάλο πλήγμα στο σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης” και προσδιόρισε ως “εθνικό στόχο” για την Ελλάδα όχι απλώς την “«απορρόφηση» των πόρων αυτών, αλλά η μέγιστη αξιοποίησή τους για τη στήριξη και την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας”. Στο ίδιο πλαίσιο, “η Ελλάδα ως χώρα «καθαρός λήπτης» εξ αποτελέσματος βγήκε με ένα πολύ καλό πακέτο που, ούτως ή άλλως, θέλει πολύ δουλειά προκειμένου να αξιοποιηθεί, ακόμη και προκειμένου να απορροφηθεί λογιστικά” περιέγραψε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ακόμη για την Ελλάδα ότι “το μέλλον περνάει μέσα από τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής, της απασχόλησης και του επιπέδου ζωής”.
Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου, ο πρώην υπουργός υπενθύμισε πως “δυο χρόνια μετά βλέπετε ανάγλυφα τι εννοούσα μιλώντας για το άρθρο 134 του ΠΚ, για την αλλοίωση των θεμελιωδών θεσμών του πολιτεύματος και ιδίως της διάκρισης των εξουσιών και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, για «εσχάτη προδοσία» όπως λέει ο ποινικός κώδικας”. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, “εσχάτη προδοσία δεν είναι η προδοσία της χώρας στον εχθρό αλλά η εσωτερική προδοσία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου”. “Δεν είμαι οπαδός της ποινικοποίησης είμαι όμως οπαδός της δημοκρατίας και της αλήθειας” σημείωσε ο ίδιος και κατέληξε πως “μόνη μέθοδος προστασίας και αναβάθμισης της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου είναι η αποκάλυψη της αλήθειας και η ενημέρωση του ελληνικού λαού”.