World

"Σκοτώνει" το S-500: Το εξελιγμένο υπερ-όπλο της Ρωσίας "θερίζει" τους αιθέρες

Μέσα στα επόμενα χρόνια οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας θα αποκτήσουν ένα υπερσύγχρονο σύστημα αεράμυνας S-500 Prometheus το οποίο έχει την ικανότητα να καταστρέφει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και να ανιχνεύει υπερηχητικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τουλάχιστον για τα επόμενα 10 χρόνια δεν θα μπορέσουν να κατασκευαστούν σε καμία χώρα του κόσμου συστήματα με ανάλογα χαρακτηριστικά.

CONTINUE READING

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας θα αποκτήσουν τα πρώτα συστήματα αεροπορικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς S-500 Prometheus το 2021. Προς το παρόν, ακόμη γίνονται δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων σε πεδία του Υπουργείου Άμυνας. Σύμφωνα όμως με στρατιωτικές πηγές της Ρωσίας, το S-500 είναι ήδη έτοιμο για μαζική παραγωγή. Η δοκιμαστική χρήση θα ξεκινήσει σύντομα, ενώ οι παραδόσεις είναι προγραμματισμένες για το 2025.

Το νέο σύστημα της ρωσικής αεράμυνας, S-500, έγινε γνωστό στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Το σύστημα Prometheus είναι η πέμπτη γενιά ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας που κατασκευάστηκε λαμβάνοντας υπόψη την πιθανή ανάπτυξη εξοπλισμού αεροπορικών επιθέσεων των επόμενων 25 ετών. Τα χαρακτηριστικά που εφαρμόζονται στο σύστημα αεροπορικής άμυνας S-500 καθιστούν δυνατή την καταστροφή, εκτός των αεροδυναμικών και βαλλιστικών στόχων, και των υπερηχητικών όπλων όλων των τύπων και κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένων κι αυτών στο διάστημα, σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων από τη Γη.

Ο βασικός στόχος του συστήματος αεράμυνας είναι η καταστροφή βαλλιστικών πυραύλων μεσαίας εμβέλειας. Όμως το S-500 μπορεί να καταστρέψει, εάν είναι απαραίτητο, διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους στην τελική φάση της πτήσης τους, και σε ορισμένες περιπτώσεις στη μεσαία φάση. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του S-500 είναι η ικανότητα ανίχνευσης και καταστροφής συμβατικών αεροδυναμικών στόχων, αεροπλάνων, ελικοπτέρων και πυραύλων.

Αξιοσημείωτο είναι το ότι έχει αυξηθεί σημαντικά η εμβέλεια δράσης. Σύμφωνα με πηγές, το βεληνεκές του συστήματος προσεγγίζει τα 600 χλμ. ξεπερνώντας κατά 200 χλμ. το σύστημα αεροπορικής άμυνας τέταρτης γενιάς S-400. Το S-500 έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει και ταυτόχρονα να καταστρέφει δεκάδες βαλλιστικούς στόχους που πετούν με ταχύτητα επτά χλμ. ανά δευτερόλεπτο.

«Το σύστημα S-500 θα λειτουργήσει ως ένα είδος ενδιάμεσης “γέφυρας”, κλείνοντας το χάσμα μεταξύ των συστημάτων αεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας. Με το S-500 και το τελευταίο σύστημα A-235 Nudol, θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για τη δημιουργία των αεροδιαστημικών αμυντικών μηχανισμών ολόκληρης της Ρωσίας. Δηλαδή, θα ασφαλίζουμε όλα τα ύψη και όλα τα βεληνεκή» εξηγεί ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, Αλεξέι Λεόνκοφ.

Προφανώς, μια τόσο υψηλή απόδοση του S-500 οφείλεται σε νέους, πιο ισχυρούς και ταχύτερους πυραύλους. Πρόκειται για τον πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς 40N6E, που έχει ήδη δοκιμαστεί με το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400 Triumph.

Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι οι δοκιμές του πυραύλου ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στον πεδίο δοκιμών Καπούστιν Γιαρ. Σύμφωνα με το μέλος του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του διοικητικού συμβουλίου του στρατιωτικού-βιομηχανικού τομέα της Ρωσίας, Βίκτορ Μουραχόβσκι, ο 40N6E είναι ο πρώτος πύραυλος που αναπτύχθηκε στη Ρωσία από το μηδέν και δεν υπέστη τροποποίηση βάσει κάποιας σοβιετικής τεχνογνωσίας. Το βεληνεκές του είναι περίπου 400 χλμ., ενώ άλλοι πύραυλοι αεροπορικής άμυνας S-400 καταστρέφουν στόχους σε απόσταση μικρότερη των 250 χλμ.

Ο Μουραχόβσκι επισημαίνει ότι, πρώτα απ’ όλα, ο πύραυλος 40N6E έχει σχεδιαστεί για την ανίχνευση εχθρικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών που βρίσκονται εκτός εμβέλειας των συστημάτων αεροπορικής άμυνας.

«Ο πύραυλος 40N6E είναι το “μακρύ χέρι” που χρειάζεται για την καταπολέμηση αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου τύπου AWACS, αναγνωριστικών ή κατασκοπευτικών αεροσκαφών τύπου RC-135 σε διάφορες τροποποιήσεις, καθώς και αεροσκαφών αναγνώρισης όπως το American E-8 Joint STARS» εξηγεί ο ειδικός.

Το νέο σύστημα θα έχει κάποιες επιπλέον ικανότητες. Συγκεκριμένα, το S-500 διαθέτει ένα πολύ πιο ισχυρό σύστημα ραντάρ που μπορεί να ανιχνεύει οποιοδήποτε στόχο και να μεταδίδει τις συντεταγμένες του σε αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Ο Λεόνκοφ, με τη σειρά του, τονίζει ότι η Ρωσία βρίσκεται πολύ πιο μπροστά από τους ξένους κατασκευαστές αντιαεροπορικών συστημάτων. Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, ακόμη και τα πιο σύγχρονα δυτικά συστήματα βρίσκονται αρκετά πίσω από τους ρωσικούς πυραύλους σε απόδοση.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το S-500 δεν θα αντικαταστήσει πλήρως όλα τα συστήματα αεροπορικής άμυνας της προηγούμενης γενιάς, αλλά θα αποτελέσει σημαντική προσθήκη στην αεροπορική και αεροδιαστημική άμυνα των συνόρων της Ρωσίας.

«Το S-500 θα αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες του συστήματος αεροπορικής άμυνας. Το S-500 θα λειτουργεί μέσα σε ένα ενιαίο σύστημα και όχι ξεχωριστά, θα είναι ένα κομμάτι του συστήματος. Αποτελεί ένα περαιτέρω στάδιο ανάπτυξης των τεχνικών και μαχητικών δυνατοτήτων των συστημάτων S-300 και S-400. Λόγω της εμβέλειας του συστήματος, της ικανότητάς του να καταστρέφει δύσκολους στόχους, στόχους που αναπτύσσουν υπερηχητική ταχύτητα, η αεροπορική άμυνα της Ρωσίας, με τα συστήματα S-500, S-400, S-300, την ​​αεροπορική άμυνα των επίγειων δυνάμεων και τα μαχητικά αεροσκάφη, θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί άμεσα σε οποιεσδήποτε αλλαγές στην αεροδιαστημική κατάσταση» επισημαίνει ο αντιστράτηγος, πρώην αναπληρωτής αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας για το σύστημα αεροπορικής άμυνας των κρατών-μελών της ΚΑΚ, Αϊτέτς Μπίζεφ.

Το θέμα της αεράμυνας απασχολεί και τα κράτη της Δύσης. Ωστόσο, τα συστήματα αεράμυνας των ΗΠΑ και χωρών της Ευρώπης δεν καταφέρνουν να πλησιάσουν τα δεδομένα των ρωσικών συστημάτων.

«Για παράδειγμα, τα αμερικανικά συστήματα καταστρέφουν στόχους που αναπτύσσουν ταχύτητα περίπου δύο χλμ. ανά δευτερόλεπτο, ενώ το σύστημα S-400 λειτουργεί με στόχους που αναπτύσσουν ταχύτητα 4,8 χλμ. ανά δευτερόλεπτο. Το σύστημα Patriot, το οποίο πωλείται σε συμμάχους των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο, έχει εμβέλεια ανίχνευσης μόνο 130 χλμ., δεδομένου ότι συνεργάζεται με αεροσκάφη τύπου AWACS. Χωρίς αεροσκάφη, έχει δυνατότητα να καταστρέφει μερικούς στόχους σε απόσταση 70 χλμ. και βαλλιστικούς σε απόσταση 20 χλμ.» επισημαίνει ο Λεόνκοφ.

Το πλεονέκτημα της Ρωσίας αναγνωρίζεται και από τη Δύση. Για παράδειγμα, σύμφωνα με αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι, το σύστημα S-500 Prometheus κατά τη διάρκεια των δοκιμών πέτυχε στόχο σε απόσταση μεγαλύτερη των 480 χλμ. Αυτό υπερβαίνει τις δυνατότητες όλων των σύγχρονων συστημάτων αεράμυνας.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR