Ερντογάν -Τραμπ
World

Σύννεφα στη σχέση Ερντογάν -Τραμπ: Στα πρόθυρα για νέα κρίση

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν φαίνεται να έχει τα ίδια αισθήματα για τον κ. Τραμπ. Σιγά που θα είχε… Απλά χρησιμοποιεί στον υπερθετικό βαθμό ένα αφελή, όπως αποδεικνύεται, ηγέτη, μόνο που αυτός ο ηγέτης είναι ο Αμερικανός πλανητάρχης, όπως γράφει ο Μιχάλη Ιγνατίου στο Hellas Journal.

Εκτός εάν ο Τζόν Μπόλτον, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, έχει δίκιο, και απλά -στην περίπτωση της Τουρκίας- ομιλούν τα προσωπικά και επιχειρηματικά συμφέροντα του κ. Τραμπ. Τοι βιβλίο-“βόμβα” του κ. Μπόλτον θα κυκλοφορήσει στις 23 Ιουνίου και λένε πως έχει πολλές-πολλές αποκαλύψεις. Ο Λευκός Οίκος άσκησε σκληρή λογοκρισία, αλλά δεν αποκλείται το βιβλίο να κυκλοφορήσει και με τα λογοκριμένα κείμενα…

  • Την ίδια στιγμή, ούτε οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές λαμβάνουν υπόψη τις φανφάρες του κ. Τραμπ. Φαίνεται πως η Τουρκία είναι το κόκκινο πανί στο Κογκρέσο και το μαύρο πρόβατο της Δύσης.

Η Επιτροπή Ένοπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, όπου πλειοψηφεί το κόμμα του κ. Τραμπ, πήρε μία μεγάλη απόφαση την Πέμπτη.

CONTINUE READING

Σημειώνω ότι την ίδια στιγμή ξέσπασε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, με αφορμή τη φυλάκιση ενός στελέχος του προξενείου των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη.

Η Επιτροπή, λοιπόν, έγκρινε και έδωσε εξουσιοδότηση στην αμερικανική Πολεμική Αεροπορία να αγοράσει τα τουρκικά F-35.

Πρόκειται για τα μαχητικά για τα οποία κόμπαζε ο Ταγίπ Ερντογάν. Είχαν κατασκευαστεί για την τουρκική πολεμική αεροπορία, πριν τη μεγάλη τουρκο-αμερικανική κρίση, που οδήγησε και σε μίνι εμπάργκο από τις ΗΠΑ, που κλόνισε την τουρκική οικονομία.

Μάλιστα η απόφαση έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του Πενταγώνου της επόμενης χρονιάς. Περιλαμβάνεται και η πρόνοια για αγορά άλλων 95 μαχητικών F-35 από την πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, και εικάζουμε ότι είναι τα υπόλοιπα που είχε πρόθεση να αγοράσει η Τουρκία.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό σημαίνει το τέλος της σχέσης της Άγκυρας με το πρόγραμμα των F-35, αν και κάποια λίγα εξαρτήματα κατασκευάζονται ακόμα από τουρκικές εταιρείες. Το συμβόλαιο αυτό εκπνέει στο τέλος του έτους.

Θυμίζω ότι ο λόγος της εκδίωξης της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, ήταν η απόφαση αγοράς και παραλαβής του ρωσικού συστήματος S-400. Ο Ερντογάν αρνείται να ακυρώσει αυτή την αγορά και προτίθεται να αγοράσει ακόμα μία συστοιχία του συστήματος, ενώ στέλνει και αλλοπρόσαλλα μηνύματα στην Ουάσιγκτον.

Αφήνει να εννοηθεί ότι σκέφτεται να κρατήσει στους S-400 στα κουτιά αν η Αμερική του δώσει σε καλή τιμή τους Πάτριοτ. Όμως ψεύδεται. Το ρωσικό σύστημα έχει ήδη εγκατασταθεί και έγιναν οι τελικές δοκιμές εναντίον αμερικανικών μαχητικών F-16.

Θυμίζω ακόμα ότι οι βουλευτές και οι γερουσιαστές και των δύο κομμάτων ζητούν την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400.

Όμως, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ακόμα εναντιώνεται στην τιμωρία της Τουρκίας, κάτι που προκαλεί υποψίες. Και όλων το μυαλό οδηγείται στις αποκαλύψεις του Τζον Μπόλτον: ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει πολλά συμφέροντα στην ισλαμική Τουρκία. Και αυτό το εκμεταλλεύεται ο Ερντογάν.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ προέκυψε νέα υπόθεση Μπράνσον -ήταν ο Αμερικανός πάστορας που φυλάκισε ο Ερντογάν και ο κ. Τραμπ τον εκβίασε για να τον αποφυλακίσει.

Όπως σημειώσαμε χθες, δικαστήριο στην Πόλη καταδίκασε σε φυλάκιση τον Μέτιν Τοπούζ, υπάλληλο του αμερικανικού προξενείου με την κατηγορία της συμμετοχής στο κίνημα του Ιμάμη Γκιουλέν.

Ήδη ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο αμφισβήτησε τη δικαστική απόφαση, μίλησε για αβάσιμες κατηγορίες και πρόσθεσε ότι δεν παρουσιάστηκαν αξιόπιστα στοιχεία εναντίον του.

  • Φαίνεται ότι ο Τοπούζ είναι μεγάλο ψάρι, και για τους Αμερικανούς και για τους Τούρκους. Εργάζεται για τις ΗΠΑ τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια με αρμοδιότητα θέματα ασφάλειας. Ο Ερντογάν πιστεύει ότι είναι Γκιουλενιστής.

Αυτή η πράξη, είπε ο κ. Πομπέο υπονομεύει τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις, υπονομεύει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς της Τουρκίας και είναι κτύπημα στα θεμέλια της σχέσης της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα.

Μερικές φορές οι μεγάλες κρίσεις ξεκινούν από ασήμαντα γεγονότα, χωρίς να πιστεύω ότι η φυλάκιση του Τοπούζ δεν είναι σημαντικό ζήτημα.

Από τις δηλώσεις του κ. Πομπέο αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι ο φυλακισμένος υπάλληλος των Αμερικανών είναι σπουδαίος σε αυτό που κάνει για τις ΗΠΑ.

Εάν ο κ. Τραμπ «σκοτώθηκε» με τον Ερντογάν για τον Πάστορα, που ήταν επίσης σημαντικός, τι πρέπει να πράξει για να πετύχει την αποφυλάκιση του Τοπούζ.

Παρακολώ αυτή την υπόθεση επειδή νοιώθω πως θα ζήσουμε και πάλι …«μεγάλες στιγμές»!

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR