World

Η Ρωσία θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα στην Κούβα

Η Ρωσία σκοπεύει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και υπερσύγχρονα συστήματα άμυνας με πυραύλους (S-400) στην Κούβα το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα. 

CONTINUE READING

Ο λόγος για αυτό ήταν η πρόταση της αμερικανικής πλευράς να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στην Πολωνία, η οποία θα επέτρεπε την πραγματοποίηση επιθέσεων στο μεγαλύτερο κομμάτι του εδάφους της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

"Η αναδιάταξη των αμερικανικών πυρηνικών όπλων από τη Γερμανία στην Πολωνία θα συνέβαλε στην περαιτέρω ρήξη των ήδη τεταμένων σχέσεων Ρωσίας-ΝΑΤΟ και σε κλιμάκωση των εντάσεων", ανακοίνωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Ελπίζουμε ότι η Ουάσινγκτον και η Βαρσοβία θα αναγνωρίσουν τον επικίνδυνο χαρακτήρα αυτών των δηλώσεων, οι οποίες επιδεινώνουν μια ήδη δύσκολη περίοδο σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ και απειλούν την ίδια τη βάση της ευρωπαϊκής ασφάλειας, η οποία αποδυναμώθηκε ως αποτέλεσμα μονομερών μέτρων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρώτα και κυρίως μέσω της εξόδου τους από τη Συνθήκη INF», είπε η Ζαχάροβα.

«Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να συμβάλουν πραγματικά στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας επιστρέφοντας αμερικανικές πυρηνικές κεφαλές στην επικράτεια των ΗΠΑ. Η Ρωσία το έκανε πριν από πολύ καιρό, επιστρέφοντας όλα τα πυρηνικά της όπλα στην εθνική της επικράτεια», πρόσθεσε.

Η απεσταλμένη των ΗΠΑ στην Πολωνία, Georgette Mosbacher, επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι εάν οι γερμανικές αρχές τάσσονται υπέρ της μείωσης της αμερικανικής στρατιωτικής επιρροής στο έδαφος της χώρας τους, τότε η Ουάσιγκτον μπορεί να συμφωνήσει με την Πολωνία να μεταφέρει τα πυρηνικά της όπλα εκεί, γεγονός που θα κάνει τη Ρωσία ακόμη πιο ευάλωτη.

«Τα σχέδια της Ουάσιγκτον μοιάζουν με την πυραυλική κρίση της Κούβας, η οποία αρχικά προκλήθηκε από την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ κοντά στα σύνορα της ΕΣΣΔ στην Τουρκία.

Η απεσταλμένη των ΗΠΑ στην Πολωνία, Georgette Mosbacher, ανέφερε ότι η Βαρσοβία θα συμφωνήσει αμέσως στην ανάπτυξη του αμερικανικού πυρηνικού  οπλοστασίου στην Ευρώπη εάν η Γερμανία αρνηθεί, κάτι που είναι όντως σχεδόν βέβαιο.

"Εάν η Γερμανία θέλει να μειώσει το πυρηνικό της δυναμικό και να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ, τότε ίσως η Πολωνία, η οποία εκπληρώνει ειλικρινά τις [οικονομικές] υποχρεώσεις της, να κατανοήσει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, και να αποδεχθεί την εγκατάσταση των όπλων μας", έγραψες στο Twitter η ίδια.

CONTINUE READING

Σύμφωνα με δημοσιογράφους, εάν η Πολωνία επιτρέψει στην Ουάσινγκτον να αναπτύξει πυρηνικά όπλα στην επικράτειά της, τότε η Ρωσία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Βενεζουέλας και της Κούβας.

Από την Κούβα ένα χτύπημα στην επικράτεια των ΗΠΑ μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα σε 30-40 δευτερόλεπτα και αυτό αποτελεί σαφώς πονοκέφαλο για το Πεντάγωνο και τον Λευκό Οίκο.

Η Κρίση των πυραύλων της Κούβας ήταν μία αντιπαράθεση διάρκειας 13 ημερών που συνέβη τον Οκτώβριο του 1962 μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ  λόγω των σοβιετικών βαλλιστικών πυραύλων που αναπτύχθηκαν στην Κούβα.

Η ιστορική της σημασία έγκειται στο γεγονός πως έφερε τις δύο υπερδυνάμεις της εποχής πολύ κοντά σε έναν πυρηνικό πόλεμο. Αιτία της κρίσης αποτέλεσε η εγκατάσταση σοβιετικών πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές στο έδαφος της Κούβας στον Κόλπο των Χοίρων, ενέργεια που αποτελούσε απάντηση στην εγκατάσταση αμερικανικών πυρηνικών πυραύλων στο έδαφος της Βρετανίας, της Ιταλίας και κυρίως της Τουρκίας.

Νομίζουμε ότι και σήμερα είμαστε κοντά σε κάτι ανάλογο, ειδικά μετά το σχέδιο του ΝΑΤΟ σε Βαλτική, Πολωνία και Γεωργία.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR